Bataatti-pekaanilaatikko

Bataattilaatikko on löytänyt moneen suomalaiseen joulupöytään peruna- ja lanttulaatikon rinnalle. En ole koskaan tehnyt peruna- tai lanttulaatikkoa, bataattia joulupöydässä on sen sijaan ollut useammankin kerran eri muodoissaan.


Ruokosokeri antaa bataattilaatikkoon hieman makeutta ja pekoni tuo laatikkoon suolaisuutta. Olen aikoinaan au pair-vuotenani maistanut myös bataattilaatikkoa, jossa oli vaahtokarkkeja pinnalla. Maistui silloin mielestäni oudolta, enkä usko makuni tässä suhteessa muuttuneen vuosien varrella. Tämän laatikon hentoinen makean ja suolaisen liitto on kuitenkin maukas.




Bataatti-pekaanilaatikko

Bataattisose
1 kg bataattia
500 g porkkanaa
2 kananmunaa
1dl maitoa
25g voita
1/4tl suolaa

Pinnalle
150 g pekonia
125 g pekaanipähkinöitä
1/2dl ruokokidesokeria
40g voita
1 1/2rkl vehnäjauhoja
ripaus cayennepippuria ja suolaa


Kuori ja paloittele bataatit sekä porkkanat. Keitä suolalla (1 tl) maustetussa vedessä pehmeiksi. Kaada vesi pois ja soseuta sauvasekoittimella. Jos käytät valmista bataattisosetta, valuta hetki harsolla vuoratussa siivilässä liian nesteen poistamiseksi jottei laatikosta tule liian valuvaa.  Lisää soseen joukkoon kananmunat, maito, rasva ja suola. Kaada sose uunivuokaan.

Hienonna ja paista pekonit rapeiksi (pekonit voi halutessaan yös jättää pois). Hienonna osa/n. 50 g pähkinöistä ja sekoita ne sokerin, rasvan ja jauhojen kanssa tasaiseksi tahnaksi. Levitä seos pieninä nokareina bataattisoseen pinnalle. Ripottele päälle kokonaiset pekaanipähkinät ja pekonit.

Ripottele vuoan pintaan hieman cayennepippuria ja suolaa. Paista 200-asteisen uunin keskitasolla noin 25 minuuttia.

Luotatko perinteisiin ruokiin joulupöydässä vai kokeiletko vuosittain jotain uutta?



8 kommenttia :

  1. Bataattilaatikkoa tekisi ehdottomasti mieli kokeilla! Pekonin jättäisin kasvissyöjänä pois :) Itse kyllä luotan perinteisiin joululaatikoihin, joista lempparit on porkkana ja peruna. Lanttukin on nostanut pisteitään viime vuosina :D

    Ihanaa joulunaikaa sinne!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pekonin tästä voi hyvin jättääkin pois ja korvata voin ja maidon kasvistuotteilla.

      Poista
  2. Lanttulaatikko on ehdoton suosikkini,mutta ehkä sitäkin voisi tuunata rapealla pekonilla.Itse en ole tehnyt bataattilaatikkoa,mutta muiden tekemiä olen syönyt ja hyviä ovat kaikki olleet.Perunalaatikkoa sanotaan meilläpäin prossakaksi ja sitä imellytetään.Itse en osaa sitäkään kunnolla tehdä,mutta pidän siitä jos joku on sen osannut kunnolla tehdä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Prossakka-nimeä en ole koskaan kuullutkaan. Imelllettyä perunalaatikkoa en ole ikinä tehnyt. Satsan joulupöydässä enemmänkin alkuruokiin.

      Poista
  3. Meillä on lanttulaatikko korvattu bataattilaatikolla, koska ei vaan tykätä lanttulaatikosta. Bataatti on niin herkkua, sopivan makeaa lihankin kanssa nautittavaksi.
    Ihanaa iltaa sinulle Tuuli <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lanttulaatikko ei kuulu omiiinkaan suosikkeihini. Bataatista seen sijaan pidän.

      Poista
  4. No täähän ois kivan erilainen resepti jouluksi. <3 Kiitos Tuuli ja ihanaa joulua. <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kälyni tekee vuorovuosina upean perinnepöydän jouluksi, minä vuorollani kokeilen kaikenlaista.

      Poista

Kommenttisi ilahduttaa kovasti. Your comment makes me happy.