Juhlava punakaalisalaatti karpalokastikkeella

Joko nyt saa ajatella joulua? Vaikka olen toki huomannut ensimmäiset joulusuklaat kaupoissa jo lokakuun alussa, käynyt joululounaalla, jouluretkellä Porvoossa ja havainnut jouluvalojen syttyneen, en silti ole joululle vielä kovin monta ajatusta ole suonut. Mutta hiljalleen saa joulu tulla mielelle ja kielelle.

Tänä vuonna istahdamme veljeni ja hänen vaimonsa kattamaan joulupöytään, viime vuonna aattoa vietettiin meillä. Yleensä satsaan enemmän alkuun tarjottaviin pateisiin, kaloihin ja mätiin. Alkuruokien jälkeen ollaankin yleensä jo aika täynnä, mutta on meillä pääruokaakin. Kinkun olen paistanut kerran elämässäni, sen sijaan meillä on ollut possun lapaa ja laatikotkin on korvattu paahdetuilla juureksilla. Lämpimän ruoan lisäkkeeksi olen usein tehnyt punakaalisalaattia joulupöytään, joka kerta hieman erilaista. Viime jouluna tein salaatille karpalokastikkeen; karpalon ja kaalin maut komppaavaat toisiaan. Viinirypäleiden ja granaattiomenan siementen raikkaus ja makeus sopivat hyvin muiden joulupöydän makujen kanssa yhteen. Kinkulle tai muulle possuruoalle salaatti sopii erittäin hyvin pariksi.



karpaloresepti, salaatti, punakaali

karpaloresepti, salaatti, punakaali

karpaloresepti, salaatti, punakaali

Juhlava punakaalisalaatti


1 pieni punakaali (noin 1 kg)
300 g tummia viinirypäleitä
1 granaattiomenan siemenet

Karpalokastike
100 g tuoreita tai pakastekarpaloita
1 tl dijon-sinappia
1 tl hunajaa
½ punasipulia
1 dl oliiviöljyä
ripaus suolaa
(½ tl sumakkia)

Viipaloi kaali mandoliinilla tai terävällä veitsellä niin ohueksi kuin mahdollista. Puolita rypäleet.

Sekoita sauvasekoittimella tai blenderissä kaikki kastikeainekset, kunnen kastike on kermaista ja sileää. Sekoita kastike perusteellisesti kaalin kanssa. Sekoita joukkoon granaattiomenan siemenet ja puolitetut rypäleet.

Millaisia vakioruokia sinulla on joulupöytään?

4 kommenttia :

  1. Minä tykkään porkkana- ja perunalaatikosta ja sitten pitää olla kalkkunaa. Meillä on myös uuniriisipuuroa ja rimeliä aina pöydässä (jos siis mennään äitini luokse).
    Ihanaa keskiviikkoa sinulle Tuuli <3

    VastaaPoista
  2. Ihanan raikas kombo ja tuo kastike, lusikoisin suoraan kulhosta! Joulupöydässä on oltava kaloja, mätiä, rosollia kermalla sekä laatikoita, joista suosikit ovat lanttu ja imelletty peruna. Meillä on ollut monta joulua savukalkkuna mutta ollaan paistettu pikku kinkkukin, tykkään sellaisesta murenevasta ja ylikypsästä kinkusta!

    VastaaPoista
  3. Kiitos reseptistä - vanha kunnon punakaalipuolukkasalaatti vähän fiinimmällä otteella. Ja makoisammalla - tuo kastike, oi <3
    Minulle riittäisi jouluna kunnon kalapöytä, mutta koska pöydässä istuu heitä, jotka kinkkua halajavat, he myös sitä saavat;)

    VastaaPoista
  4. Herkullista ja hyvin kaunista. <3 Ihanaa viikkistä Tuuli. <3

    VastaaPoista

Kommenttisi ilahduttaa kovasti. Your comment makes me happy.