Päärynä-taleggiopizza

Pizzan päällä ei tarvitse aina olla tomaattikastiketta ja mozzarellaa. Pizzaa voi varioida loputtomiin ja käyttää erilaisia täytteitä mielensä mukaan. Jopa jälkiruokapizza on olemassa, yhdessä jälkkäripizzaversiossa on Nutellaa täytteenä.

Päärynä ja taleggio ovat oiva kombo pizzan päälle, makua voi korostaa makeahkolla balsamicolla ja pippurisella rucolalla.


pizza, pizzaperjantai, päärynäresepti, taleggio-juusto

pizza, pizzaperjantai, päärynäresepti, taleggio-juusto
Nyt kun ainakin täällä Helsingissä on miltei kesäkelit ainakin lämpötilojen puolesta, voisi grillinkin ottaa esiin, Pizzasta tulee ihanaa grillissä.

pizza, pizzaperjantai, päärynäresepti, taleggio-juusto

pizza, pizzaperjantai, päärynäresepti, taleggio-juusto

Taikinasta tulee kaksi grillipizzaa. Valmistelut kuulostavat pitkällisiltä, mutta pizza palkitsee tekijänsä eivätkä aktiiviset työvaiheet vie paljoakaan aikaa, etenkin jos taikinan vaivaa koneella.

Teen pizzataikinaa usein isomman erän ja pakastan sitä annoskokoisina taikinapalloina. Taikina kestää hyvin pakastamista.


Hitaasti nostatettava pizzataikina


500 g “00”-vehnäjauhoja
3,5 dl kylmää vettä
3 g kuivahiivaa
10 g hienoa merisuolaa
10 g oliiviöljyä (reilu ruokalusikallinen)


Ota tilkka vettä erikseen (n. 10%) ja sekoita siihen hieno merisuola.
Jos käytät kuivahiivaa, sekoita se jauhoihin ja lisää vesi (90%). Jos käytät tuorehiivaa, liuota se aluksi veteen ja vasta sen jälkeen jauhoihin. Vaivaa ensin käsin tai koneella, hiljaisella nopeudella noin 10 minuuttia.

Lisää suolavesi ja jatka vaivaamista, kunnes vesi on imeytynyt jauhoihin.
Lisää oliiviöljy ja jatka vaivaamista, kunnes öljy on imeytynyt taikinaan.

Vaivaa lopuksi taikinaa maksiminopeudella, kunnes taikina on joustavaa ja sileää eikä tartu käsiin. Jos vaivaat käsin, ota taikina pois kulhosta ja vaivaa pöydällä reippain ottein. Hyvä yleiskone on tässä kyllä kullanarvoinen, en varmaan jaksaisi/viitsisi vaivata tarpeeksi käsin ja siinä lopputulos kärsisi.

Koko prosessi kestää n. 20 minuuttia. Älä tingi vaivaamisajasta, jotta käymisprosessi käynnistyy kunnolla ennen jääkaappiin laittamista. Jos siirrät taikinan kylmään vaivaamatta, saattaa olla, ettei taikina ala nousta. Kuivahiiva toimii varmemmin kuin tuorehiiva, käytä myös mahdollisimman hyvälaatuista jauhoa.


Kun taikina on valmis, sulje se ilmatiiviiseen astiaan ja laita vihanneslokeroon, noin vuorokaudeksi. Ota taikina jääkaapista ja muotoile palloksi. Käsittele taikinaa varoen niin, ettet riko ilmakuplia. Laita pallot vielä toiseksi vuorokaudeksi jääkaappiin (tai halutessasi vielä pidemmäksi ajaksi, jopa 2-3 päiväksi). Ota kohonnut taikina pois jääkaapista ja anna lämmetä omassa rasiassaan pari tuntia huoneenlämmössä, ennen kuin aloitat taikinan käsittelyn.


Päärynä-taleggiopizza

200 g Taleggio-juustoa
200 creme fraichea
puolet pizzataikinasta
2 keskikokoista päärynää
suolaa
pippuria
polentajauhoja jauhottamiseen

Venyttele pizzataikina varovasti, älä kauli. Hitaasti nousseessa hyvistä jauhoita tehdyssä taikinassa on hyvä sitko ja se venyy hyvin käsin levittelemälläkin.

Taittele sopivan kokoinen pala foliota kaksinkerroin, levitä leivinpaperi folion päälle ja ripottele leivinpaperille kevyesti polentajauhoja, se estää taikinaa tarttumasta. Nosta pizzataikina leivinpaperilla vuoratulle foliolle.

Mausta creme fraiche suolalla ja pippurilla, levitä seos pizzataikinan päälle. Ripottele kuutioiksi leikattu taleggio ja viipaloitu päärynä pizzan päälle. Levitä pullasudilla oliiviöljyä kevyesti pizzan reunoille.

Laita uuni lämpiämään 230 
C°, laita uunipelti uuniin. 
Kun uuni on erittäin kuuma, ota pelti uunista ja nosta pizza folion päällä uunipellille.

Nosta pelti uuniin ja paista kunnes taikina on kypsynyt ja taleggiojuusto kuplii, noin 10 minuuttia. Varo, ettei pohja pala.

Pirskottele öljyä ja balsamiviinietikkaa ja ripottele rucolaa tai basilikaa pizzan päälle. Tarjoile heti.

Öljyä ei tarvitse lorauttaa yhtä paljon kuin minulta lipsahti. Kuvaaminen ja öljyn annostelu yhtä aikaa ei mennytkään niin saumattomasti kuin ajattelin.

3 kommenttia :

  1. Ihanan kuulloinen pizza, jospa kesällä kokeilisin mökillä <3<3 Ihanaa viikkistä <3

    VastaaPoista
  2. Maistuisi kyllä mullekin, onneksi massu on onnellisesti täynnä thaikanaa, sillä toista viikkoa tärkkelyksettömällä ja välillä pitsat ja etenkin sushit pyörii verkkokalvoilla yölläkin.

    Kivaa viikkistä Tuuli. <3

    VastaaPoista
  3. Taleggio -juusto on koukuttavan hyvää ja toimii just pizza blancoissa - tykkään hedelmistä pizzassa, niin päärynä, viikuna kuin ananaskin käy!

    VastaaPoista

Kommenttisi ilahduttaa kovasti. Your comment makes me happy.