Luksusaamiainen; turkkilainen ruusu-riisipuuro (Sütlaç)

Viileänä tarjottava ruusu-riisipuuro ei tuo joulun ajan riisipuuroja mieleen, vaan turkkilaisessa ruusu-riisipuurossa maistuu kukkea kesä. 



Seuraan useampia ruokasivustoja Facebookissa, silmiin osuu milloin mitäkin herkullista, jota pitäisi kokeilla. Aivan kuin noin 150 keittokirjaa (rankan karsimisen jälkeen) ja Pinterest, ruokablogit ja Instagram eivät riittäisi inspiraatioon...

Facebookin kautta joka tapauksessa löytyi muinoin alottamaani luksusaamiais-postaussarjaan ruusuinen riisipuuro Food 52-ruokasivustolta. Ruusun maku jakaa ihmiset kahteen leiriin- ruusuhilloani jotkut rakastavat ja löytyy myös ihmisiä, joita ruusun maku ei viehätä. Olen blogin alkutaipaleella saanut kipakkaa palautettakin lukijalta, jonka mielestä postaamani ruusuhillo ei ollut ollenkaan hyvää. Tähän puuroon ruusuvedestä tulee kuitenkin vain hennosti makua, tuoksua ja sävyä. Ruusuvettä ei toki tarvitse tehdä itse, vaan ruusuvettä löytyy hyvin varustelluista ja etnisistä ruokakaupoista. Jos käytät tuoreita ruusun terälehtiä, käytä lannoittamattomien ja myrkyttämättömien ruusujen terälehtiä. Kukkakaupan ruusuja ei suositella käytettäväksi elintarviketarkoituksiin.

Käytän ruusun terälehtiä muutenkin keittiössäni, salaatit ja aamiaispuurot koristelen usein kesäaikaan ruusun terälehdillä. 





Turkkilainen ruusu-riisipuuro

4 1/2 dl vettä
7 rkl kypsentämätöntä puuroriisiä
1 dl maitoa
2 dl sokeria
1/2 dl  riisijauhoa
2 rkl ruusuvettä (etnisistä elintarvikekaupoista tai ohje alla)
Kanelia maun mukaan

(Koristeluun kuivattuja ruusunlehtiä -löytyy maustekaupoista ja etnisistä elintarvikekaupoista tai tuoreita ruusunterälehtiä). 

Aloita kiehauttamalla vesi pienessä kattilassa, sekoita riisi veteen ja anna hautua keskilämmöllä, kunnes neste on imeytynyt, noin 15 minuuttia. Lämmitä maito paksupohaisessa kattilassa alhaisella lämmöllä ja sekoita sokeri joukkoon, sekoittele kunnes sokeri on sulanut. Lisää keitetty riisi maitoseokseen ja kiehauta.

Liuota kulhossa riisijauho 1/2 dl vettä, sekoita joukkoon pari ruokalulisikallista kiehuaa maitoa ja kaada tämä seos sitten kiehuvan maidon joukkoon kattilaan, jatkuvasti sekoittaen. Laske lämpöä ja anna hautua noin 30 minuuttia, sekoitellen jatkuvasti. Seos sakeutuu hitaasti puuroksi.

Ota kattila liedeltä ja sekoita ruusuvesi puuron joukkoon. Lusikoi puuro annoskulhoihin ja ripauta päälle kanelia.  Jäähdytä yön yli tai vähintään 2 tuntia ennen tarjoilua. Ruusu-riisipuuro sakeutuu vielä lisää kylmässä.




Ruusuvesi


½ litraa tuoksuvia kurtturuusun terälehtiä

½ litraa kiehuvaa vettä



Huuhtele terälehdet runsaassa haaleassa vedessä. Laita terälehdet kulhoon ja kaada päälle kiehuva vesi. Anna tekeytyä viileässä yön yli. Valuta suodatinpaperin läpi puhtaaseen pulloon.


Oletko koskaan käyttänyt ruusun tai muiden kukkien terälehtiä keittiössä?



2 kommenttia :

  1. Olen käyttänyt ruusunlehtiä kakkujen koristeluun. Tykkään kylmäpuuroista, täyttäviä ja raikkaita.
    Jotenkin sain peruspuuroista tarpeekseni, kun niitä tuli töissä useampi vuosi keiteltyä joka aamu.
    Ihanaa loppuviikkoa sinulle Tuuli <3

    VastaaPoista
  2. En ole ikinä maistanut, enkä osaa kuvitella miltä maistuu, mutta voisin kuvitella, että jollain tavalla raikkaalta. Ihanat kuvat Tuuli.

    Aurinkoista viikonloppua. <3

    VastaaPoista

Kommenttisi ilahduttaa kovasti. Your comment makes me happy.