Taateli-Dalgona-kahvi

Huhtikuun instahittejä on ollut Dalgona-kahvi.

Vatkattu kahvi on suosittua Intiassa ja Macaossa. Olemme muutama suosi sitten Macaossa. En muista tällaista kahvia sieltä, sen sijaan latte art eli erilaiset kuviot ja eläinhahmo laten pinnalle taiteiltuna olivat suosittuja. 



dalgona

Dalgona-kahvin nosti nettisuosioon korealainen näyttelijä, Jung Il-Woo, joka tv-ohjelmassa ihastui Macaossa juomaansa vatkatuun kahviin ja kutsui sitä dalgonaksi, sillä kahvi muistutti häntä samannimisestä korealaisesta suositusta makeisesta. Dalgona on korealainen paahdetusta sokerista ja ripauksesta leivinsoodaa valmistettu makeinen, joka oli suosittu 70-80-luvuilla, mutta Dagona-kahvihypen myötä se taitanee nousta retrohitiksi Etelä-Koreassa.


dalgona

Koreassa suositun televisio-ohjelman innoittamana someen ilmaantui nopeasti kuvia ja videoita joissa vatkataan kahvivaahtoa. Sille on tietysti oma hashtaginsa #dalgonacoffeechallenge. Dalgona-kahvi tehdään 1-1-1-suhteella pikakahvijauheesta, sokerista ja kuumasta vedestä vatkaamalla  vaahto, jota nostellaan kylmän tai kuuman maidon päälle. Kahvi vaahto on kitkerän makeaa, maitoon sekoitettuna maut tasoittuvat. 

Dalgona-vaahdon jämäkkyys riippuu  seoksen vatkausajasta. Kauan vatkaamalla vaahdosta tulee napakkaa ja pursotettavaa, pehmeämpään vaahtoon riittää lyhyempi vaahdotususaika. Napakka vaahto on näyttävämpi, mutta pidän pehmeämmästä vaahdosta, joka on helpompi juomaa nauttiessa sekoittaa maidon joukkoon.

dalgona 

Vatkaa Dalgona-vaahto sähkövatkaimella. Valitse vaahdotukseeen mieluiten kapea vatkauskulho, jossa vaahto muodostuu nopeammin. Minulla on sauvasekoitin, jossa on myös vaihdettava vatkainosa. Käytän lautteen mukana tullutta korkeaa ja kapeaa kulhoa.  Ensi kerralla korvasin jo kolmanneksen sokerista taatelijauheella, sehän on hyvin makeaa. Seuraavan kerran korvasin sokerin kokonaan taatelijauholla, kahvivaahto muodostui taatelijauhetta käyttäessäkin hyvin. Taatelijauhoa saa ainakin Foodmarket Herkusta ja Ruohonjuuuresta. Maustoin kahvivaahdon vielä kanelilla ja kardemummalla.


dalgonakahvi

Taateli-Dalgona-kahvi

3 rkl pikakahvijauhetta

3 rkl taatelijauhoa tai sokeria 

3 rkl kuumaa vettä

(hyppysellinen kanelia ja kardemummaa)

jäitä

maitoa tai kasvimaitoa 

Yhdistä pikakahvijauhe, taatelijauhe tai sokeri ja kuuma vesi korkeassa, kapeassa kulhossa ja vispaa kunnes vaale ja kuohkea vaahto muodostuu. 

Täytä kaksi lasia jäillä ja maidolla.  Nostele Dalgona-vaahto maidon päälle ja tarjoile. Dalgona-vaahdon voi tarjota myös lämpimän maidon kanssa

7 kommenttia :

  1. Itsetehtyinä nuo erikoiskahvit eivät rasittaisikaan niin paljon kukkaroa.Pitäisikin olla tehosekoittimessa vispiläpää myös,täytyypä katsoa kodinkonemerkkejä,mihin merkkiin sisältyy tuommoinen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ostan erikoiskahveja kahviloista todella harvoin, mutta kotona teen laten miltei päivittäin ja jonkun hauskan erikoiskahvireseptin nähdesssäni kokeilen niitäkin.

      Poista
  2. Tämä olikin ihan uusi kahviohje minulle. Pakko varmaan testata, sattuu tuota pikakahviakin olemaan täällä kotosalla.
    Ihanaa maanantaita sinulle Tuuli <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on ihan hauska ohje, jännää kuinka kuumasta vedestä, sokerista ja pikakahvista tuleekin niin kuohkea vaahto.

      Poista
  3. Omg ihanaa, pakko kokeilla, nyt on sitä simaakin tehty meinaan. Eristys tuo rohkeuden kokeilla kaikkea uutta Aivan ihanalta kuulostaa tämä kahviherkku ja ihan mun jutulta. <3

    Sydämellistä keskiviikkoa Tuuli. <3

    VastaaPoista
  4. Miten kaunis kahvi!!! Ohjekin vaikuttaa sellaiselle, että jospa minäkin nyt innostun kokeilemaan:)

    VastaaPoista
  5. Katsoin netistä tästä yhden videon ja pakko tätä on varmasti joskus kokeilla.
    Toisaalta olen joskus joutunut juomaan kesäpaikassa (jossa olin vieraisilla)
    murukahvia ja siitä ei ole mitenkään kovin mairittelevia makuelämyksiä jäänyt.

    VastaaPoista

Kommenttisi ilahduttaa kovasti. Your comment makes me happy.