Kun toivomuslistalla oli lihapullia, päätin tehdä amerikan-italialaisia lihapullia. Amerikanitalialaisethan käyttävät kaikkea annoksissa runsaammin kuin italialaiset; valkosipulia, tomaattia, juustoa, lihaa... kaikkea on paljon. Enemmän on enemmän!
Tällaisia runsaita lihapulla-annoksia tarjoiltiin niissä pienissä, edullisissa "mom & pop"-italialaisravintoloissa klassisine punavalkoruutuisinen pöytäliinoineen, joissa söin 90-luvulla au pair-vuoteni aikana Connecticutissa ja vaihtokesäni aikana Kaliforniassa. Voi niitä muistoja. Välillä ajettiin summamutikassa johonkin lähikaupunkiin ja astuttiin kohdalle tulleeseen kodikkaan näköiseen ravintolaan, jonka menu istui laihoille kukkaroillemme. Koskaan ei tarvinnut pettyä!
Amerikanitalialaiset lihapullat uunissa
800 g sika-nautajauhelihaa
1½ dl kuivahtanutta leipää murustettuna
1½ dl maitoa
2 munaa
1 dl raastettua parmesanjuustoa
1 tl kuivattua oreganoa
1 rkl hienonnettua tuoretta tai kuivaa persiljaa
1 rkl hienonnettua tuoretta tai kuivaa basilikaa
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
1 keskikokoinen sipuli hienonnettuna
2 rkl oliiviöljyä
suolaa / pippuria maun mukaan
2½ dl mozzarellajuustoa raastettuna
Marinarakastike
4 rkl oliiviöljyä
1/4 keskikokoista sipulia, kuutioiksi
4 valkosipulinkynttä, hienonnettuna
2,4 kg kokonaisia, kuorittuja, säilöttyjä tomaatteja
soseessa, karkeasti hienonnettuna
1 tl tuoretta timjamia
1 pieni nippu tuoretta basilikaa, lehdet hienonnettuna
Suolaa ja jauhettua mustapippuria maun mukaan
Keitettyä spagettia
Raasta leipä tai hienonna murusiksi monitoimikoneessa.
Siirrä leivänmurut isoon kulhoon ja lisää 1½ dl dl maitoa. Lisää jauheliha,
parmesaani, yrtit, sipuli, valkosipuli, munat, suola ja mustapippuria maun
mukaan. Sekoita taikinaksi.
Muovaa lihaseos kostutetuin käsin varovasti 18 noin
golfpallon kokoiseksi palloksi. (Älä muovaa lihapullista liian tiiviitä, jottei
niistä tule sitkeitä). Laita jääkaappiin jähmettymään vähintään tunniksi.
Tee samalla marinarakastike: Kuumenna öljy keskikokoisessa
kattilassa keskilämmöllä. Hauduta sipulia ja valkosipulia sekoittaen, kunnes se
on kevyesti ruskistunut, noin 3 minuuttia. Lisää tomaatit ja yrtit ja kiehauta.
Laske lämpöä ja hauduta peitettynä 10 minuuttia. Mausta pippurilla ja suolalla
maun mukaan.
Ruskista lihapullat joka puolelta kevyesti sekoittaen
kahdessa erässä oliiviöljyssä, noin 6 minuuttia/erä. Siirrä lihapullat vuokaan.
Kaada kastike lihapullien päälle vuokaan, lisää lopuksi raastettu mozzarella.
Kypsennä 180 C uunissa puoli tuntia, tarjoile spagetin ja parmesanraaasteen kanssa.
Ovatko suosikkilihapullasi tomaatti- vai ruskeakastikkeen kanssa tarjotuja?
Kiitos reseptistä! Tomaatti- vai ruskeakastike... Molempi parempi - vaihtelu virkistää. Viimeksi tein ruskean kastikkeen ja sitä edellisellä kerralla tomskukastikkeen.
VastaaPoistaRuskeakastiketta en ole aikoihin tehnyt, vaikka se hyvää onkin.
PoistaLautaset on niin mageet ja olen niitä vissiin aiemminkin ihaillut. <3 Mikä mieletön matkamuisto ja saatte kiitellä itseänne, että jaksoitte raijata ne kotiin. Etenkin näinä aikoina tuovat vielä enemmän tunteita matkoista ja muistoista pintaan.
VastaaPoistaKiitos reseptistä, nämähän maistuisi koko perheelle. <3
Lautaset ovat ihanat, ne tosiaan tuovat muistoja mieleen upeilta matkoilta.
PoistaOi ei mielettömän näköiset lihapullat, vesi herahti kielelle ja todellakin välillä MORE is More! Ihanaa loppuviikkoa!
VastaaPoistaTällaiset täyteläiset annokset ovat syksyistä lohturuokaa parhaimmillaan.
PoistaJuuri nyt alkoi tehdä mieli lihapullia! Herkullisen näköistä ja juuri tällaista hieman harmaan syyspäivään ruokaa. Ihanan lohduttavaa kuulla, että sinäkin olet raahannut toiselta puolelta maapalloa tavaraa Suomeen. On tuotu kyllä mitä ihmeellisempiä juttuja reissuilta ja näin jälkikäteen ajateltuna olen ollut joskus todella viitseliäs. Mm. San Marinosta todella painavia pizzalautasia ja Italiasta lasisia säilytyspurkkeja, joita puoli vuotta reissun jälkeen sai myös Anttilasta :D
VastaaPoistaToin kerran Hongkongista aamiaiskulhoja, miltei samanlaisia oli kuukautta myöhemmin Stokna kantistarjouksena. Minulle kulhot ovat kuitenkin aina Hongkongin kulhot ja matka muistuu mieleen kun syönt tuorepuuroa aamulla. Mutta tosiaa, vaikak mitä on tullut tuotya maaiman eri kolkilta; painosylintereistä houkutuslintuihin.
PoistaIhana tunnelma välittyi vaihtarivuodesta tekstin alussa. En tiennytkään, että lihapullat voi noinkin tehdä.
VastaaPoistaOijoi,kuinka hyvältä näyttää 👍 Lihapullat onkin juuri sellainen kestosuosikki,jota on kiva varioida, ja aina maistuu kaikille, isoille ja pienille 😋 Mulla miltei aina soosin määrittää se,syödäänkö pastan vai pottumuusin/perunan kanssa.Perunalle kermainen ruskea kastike ja pastalle tomaattipohjainen 🍅. Kivat lautaset ja kiva huomata käyttää niitä,peukut siitä miehellesi👍 Nautinnollista syksyistä viikonloppua❣️🍁
VastaaPoistaLihapullista voi tehdä aina uuden version, variantteja riittää! Mukavaa syksyä sinullekin.
PoistaIhanaa herkkuruokaa <3
VastaaPoistaItse teen yleensä tomaattikastikkeeseen lihapullat, mutta kaupunkimummini teki kyllä maailman parhaat lihapullat aina ruskeakastikkeen kanssa.
Herkullista iltaa sinulle Tuuli <3
Lihapullat ruskeakastikkeesa on minulle lapsuuden ruokaa, josta tulee mukavia retrofiiliksiä. Itse kuitenkin yleensä teen lihapullat tomaattikastikkeessa.
Poista