Millainen bloggaaja olen

Sisällöntuottamisen amaattilainen Rouva Sana lanseerasi kansallisen, virtuaalisen blogiperjantain muutama vuosi sitten julistamaan bloggaamisen ilosanomaa.

Vaikka lukuisia somekanavia on tullut blogien lisäksi, eivät blogit ole häviämässä. Etenkin kuluneena keväänä olen huomannut lukijamäärien kasvua. Vakavien uutisten ja somen pelkän kuvavirran lisäksi -tai vastapainoksi kaivataan myös kevyempää, luettavaa ja visuaalisesti viihdyttävää sisältöä.

Olen pari vuotta sitten olen kertonut millainen bloggaaja olen, tässä bloggaamisa(ni) avaava postaus päivitettynä. Tämä aikanaan suosittu Keyword Love -blogista alkanut postaus kiersi mm. Marjon matkassa ja Outi's life -blogeissa.



 Avoauto, autoloma



1. Mikä sai sinut aloittamaan blogin kirjoittamisen?

Olin ostanut uuden pokkarikameran ja innostunut taas kuvaamisesta. Filmikamera-aikaankin kuvasin suhteellisen paljon, mutta digikamera vei innostuksen uudelle tasolle. Olin muutenkin etsinyt kanavaa luovuudelle, opiskellut sisustussuunnittelua ja viestintää, mutta bloggaamisesta ja kuvaamisesta löysin omimman alueeni.

 Lumo lifestyle, kevätaurinko

2. Kuinka kauan olet kirjoittanut blogia?

Elokuussa blogin aloituksesta tulee jo yksitoista vuotta! Taidan kuulua ihan alan konkareihin. Olen tosin unohtanut blogisynttärit miltei joka vuosi.


Macao, hongkong

coctail_masterclass, lucas_bols, likööri, coctail, clarion_helsinki


3. Kuvaile blogiasi. Mikä on sen pääasiallinen aihe yms.

Kuvailen blogiani kysyttäessä aina ruokapainotteiseksi lifestyleblogiksi. Ruoka-aiheita on vähintään kerran viikossa -yleensä reseptejä, mutta myös ravintolavinkkejä- näiden lisäksi olen kiinnostunut niin monesta mustakin elämän osa-alueesta, että niitäkin päätyy bogiin jatkuvasti. Aiheina ovat mm. matkailu, hyvinvointi, luonto, kosmetiikka, Helsinki... Muodista kirjoittelen harvemmin, vaikka muodin ja tekstiilien parissa olen tehnyt urani.

Blogi


4. Kuinka usein päivität blogiasi?


Kolmisen kertaa viikossa, aiemmin jopa joka päivä, mutta haluan jättää elämälle ja elämyksille aikaa (joista ripaus päätyy sitten blogiinkin). Koetan mennä laatu edellä, enkä sutaista kasaan pakkopullaa, joka ei kiinnosta teitä lukijoita eikä minuakaan. Talvella tahti yleensä hidastuu, kun kuvaamiseen ei ole aikaa päivällä ja työviikotkin verottavat voimia vielä viikonloppuna. Valoisuus ja heräävä luonto innostaa aina ja tänä keväänä kotiaikaakin on ollut enemmän, joten viime aikoina blogi on päivittynyt kolmisen kertaa viikossa.


ruokakuva, blogikuva 
5. Kummat ensin; kuvat vai teksti?

Tämä vaihtelee. Otan aika usein fiilis -ja kuvituskuvia, joita muokkaan varastoon valmiiksi positausinspiraatiota odottamaan. Ruokajutuissa usein inspis tulee ensin, sitten teen ruoan ja stailaan ja otan kuvat. Lopuksi kirjoitan postauksen ja hion reseptiikan.

 peura, eläinten ruokinta

koira, löytökoira, päiväunet

6. Mistä saat inspiraatiota postauksiisi?


Niin monesta asiasta; omasta elämästä ja kokemuksista, matkoista, luonnosta.

Ruokainspistä tulee Pinterestiä ja Instagramia selaamalla ja ruokakirjoja lueskelemalla. Usein vain muistelen jotain kuvaa muistamatta tarkasti mitä siinä oli ja siitä tulee inspis kokata jotain etäisesti kuvassa ollutta annosta muistuttavaa


Kengät, tennarit, loaferit

Paljettikangas, paljetti

7. Bloggaatko mieluiten aamulla, päivällä tai illalla?

Yleensä viikonloppusin, mutta myös arki-iltaisin. Ajastan yleensä postaukset tulemaan aamupäivällä ulos.


Aamiainen, puuro, syötävät kukat

Suklaapiirakka, leivonta 

8. Kuinka usein teet jotain blogisi eteen kuten otat kuvia, luonnostelet uusia postauksia, vastaat kommenteihin tms.?

Jopa päivittäin ainakin jotain pientä; otan kuvia tai muokkaan niitä, kirjoittelen luonnoksiin mieleeni pälkähtäneitä postausideoita tai tekstinpätkiä itselleni postausinspiraatioksi myöhempää varten.



9. Luetko muiden blogeja? Minkä tyylisiä?

Luen blogeja laajalla skaalalla; eri aihealueilta, eri ikäisten ja paljon myös englanniksi blogeja ympäri maailman. Ruokablogeja, lifestyleblogeja, matkablogeja ja välillä myös talousblogeja.


esplanadi, taide, ruokakierros
 Sserlachius-museot, mänttä

10. Mitkä asiat toisten blogeissa kiinnittävät huomiosi ja saavat sinut liittymään ehkä jopa lukijaksi?

Hyvät kuvat ovat ykkönen, niihin kiinnitän ensimmäisenä huomioni. Pienet, epätarkat ja suttuiset kuvat eivät yleensä houkuta seuraamaan. Kiinnostavien aiheiden lisäksi sujuva teksti ja oikeinkirjoitus ovat minulle tärkeitä. Olen kielipoliisi luonnoltani, vaikken kieliopin teoriaa hallitsekaan. Taivutus- sekä muita kirjoitusvirheitä vilisevät tekstit eivät oikein innosta lukemaan. Tiedän; ei pitäisi takertua niihin, mutta huomaan kiinnittäväni huonoon kieleen huomiota.

Kuvauspallo, lasipallo, rantakuva

11. Mitkä ovat kolme parasta asiaa bloggaamisessa?

Lukijat ehdottomasti, muutenhan kirjoittelisin ihan vain itselleni. Mielenkiintoisiin ihmisiin tutustuminen blogiympyröissä on antanut harrastukseen oman suolansa. Kolmas on varmasti sen oman kanavan löytäminen luovuudelle. Olen lisäksi päässyt upeille pressimatkoille ja tilaisuuksiin, jotka ovat tuoneet oman säväyksensä tasaisen arjen keskelle. Olen osallistunjt joihokin kilpailuhinkin, mm. Clarion-hotellin kouralliselle bloggaajia järjestämään coctailkilpailuun, jonka kehittämäni Hot Summer-cocktail voittikin olemalla hotellin näköalabaarin kesän suosituin erikoiscocktail.


Thaimaa, meri
 Auringonlasku, itämeri, helsingin luonto

12. Entä kolme huonointa asiaa?

Ajankäyttö; bloggaaminen vie paljon aikaa. Toisaalta miltei kaikki harrastukset ovat aikaavieviä.

Jossain vaiheessa tuntui jonkinlaista turhaa kilpailua bloggajien kesken ja varmasti sitä on edelleenkin. Silti olen enemmänkin huomaavinani tsemppaamista ja tukemista bloggaajien välillä. Esim. Beach house kitchenin Helin luotsaaman yhteisön  40+ -bloggaajien kesken on todella kiva, rakentava ja kannustava yhteishenki.


lupiini, kesäkukka, juhannus
 appelsiini, jugurtti, luksusaamiainen

13. Oletko mielelläsi vuorovaikutuksessa lukijoidesi kanssa, eli vastaatko mielelläsi kaikkiin saamiisi kommentteihin?

Tottakai, vaikka joskus vastaan kommentteihin liian hitaasti, ne ovat tärkeitä ja vastavuoroisuus merkitsee paljon niin minulle kuin toivottavasti lukijoillekin. Lukijani ovat vielä erittäin fiksua porukkaa, harvoin olen saanut ilkeilyä osakseni kommenteissa.


 Tokyo, Tokio, portti

14. Onko blogillasi muita somekanavia kuten Instagram ja Facebook?

Olen Instagramissa nimellä @lumolifestyle. Instaan päätyy usein eri kuvia kuin blogiin ja Instastoreihin lataan paljon arkisia hetkiä. Instagramissa käyn myös paljon privaattikeskusteluja niin tuttujen kuin "livenä tuntematomien" kassa.

Lumo Lifestylen löydät myös Facebookista. Myös Pinterestissä olen, mutta en niinkään pidä sitä blogin kanavana vaan enemmän omana muistikirjana.


15. Onko sinulla luonnoksissa useampia valmiita tai lähes valmiita postauksia vai kirjoitatko mieluummin yhden postauksen kerrallaan ja julkaiset sen heti?

Luonnoksissa on valmiina runsaasti otsikoita, tekstinpätkiä, postausideoita ilman kuvia tai kuvia ilman tekstiä. Postaukset kirjoitan suurimmaksi osaksi viikonloppuisin ja itseasiassa melko harvoin kirjoitan postauksen välittömästi julkaistavaksi. 


16. Bloggaatko avoimesti, eli tietääkö tuttavapiiri blogistasi, vai pyritkö pitämään blogin mahdollisimman omana tietonasi?

Aloittaessani bloggaamisen, se oli uusi ja varsin nuorten harrastus. Bloggaamisen ensivuosina suurin osa bloggasi anonyymina, eikä omia kuvia näkynyt bloggeissa paljoakaan.

Aluksi en kertonut kenellekään, mutta nykyisin monet tietävät ja kyselevät blogistani. Muutamalle pitkäaikaiselle  asiakkaalleni paljastui, että he seuraavat minun blogiani kun ensi kerran lisäsin oman kuvan sivupalkkiin. 


17. Hyödytkö blogistasi taloudellisesti tai saatko tuotteita testattavaksi blogisi kautta?

Blogi on ensisijaisesti rakas harrastus, mutta saan tuotteita testattavaksi ja kutsuja lanseeraus- yms. tutustumistilaisuuksiin. Teen myös kaupallisia yhteistöitä, joista saan rahakorvauksen. Nämä on aina merkittynä "kaupallinen yhteistyö"-merkinnällä postauksen alkuun.


Viherkasvi, sisäkasvit

18. Mikä on tarina blogisi nimen takana vai onko sillä tarinaa lainkaan?

Opiskellessani vuosia sitten sisustussuunnittelua eräs tehtävistä oli miettiä liikeidea ja suunnitella siihen sopiva liiketila kalustuksineen. Haaveilin silloin omasta lifestyle-liikkeestä ja annoin tuon kuvitteellisen liikkeen nimeksi Lumo Lifestyle. Blogia aloitellessani tuo nimi tuli mieleen. Ei tullut liikettä, mutta tuli blogi. Lumo-nimi on tosin ollut monen muunkin mieleen, sen niminen lehtikin oli joskus, nykyisin on asuntoja, kauneushoitoloita ja kampaamoja, luomukauppaa...

 Poskipuna, kosmetiikka, keski-ikäiselle meikki



19. Haluaisitko kehittää tai muuttaa blogiasi jotenkin? Jos niin miten?

Haluan aina kehittyä kuvissa ja kuvallisessa kerronnassa sekä myös kirjallisessa sisällössä. Koskaan ei ole täysinoppinut!

Kukat

20. Kolme vinkkiäsi aloittelevalle bloggaajalle?

Bloggaaminen ei ole vain nuorten harrastus, meille keski-ikäisillekin on paljon tilausta. Vaikka lukijakunta on ehkä pienempi, se on sitäkin uskollisempi ja kannustavampi. Älä siis anna iän estää blogin aloitusta, esim. ihastuttavat Tuulas Life ja Sopusointuja ovat aloittaneet bloggaamisen työelämästä lähdettyään. Blogisi on sinun, saat julkaista sinne niin usein tai harvoin kuin haluat ja valita aiheet sekä tuottaa itse sisällön!

Vaikkei kaupallisuus mielestäni olekaan kirosana blogissa, hyöty ja maine eivät ole niitä oikeita tavotteita blogin aloittamiselle. Blogi vaatii paljon työtä ja aikaa,  harva saa mainetta, kunniaa tai ylipäätään lukijoita ja yhteistyökumppaneita heti alkumetreillä. Välillä huvittaakin kun Facebookin raha-asioita käsittelevillä palstoilla kysytään miten saisi nopeasti ja helposti tienattua ja joku asiaa tuntematon ehdottaa bloggaamista. Osa täyspäiväisen työnä somettavista bloggaajista tienaa varsin mukavasti kauallisilla yhteistöillä ja muilla somettamiseen liittyvillä töillään, mutta suosio ja yhteistyöt eivät heillekään ole tullut yhdessä yössä. 

Koska kuvat ovat monelle lukijalle tärkeitä, opettele kamerasi säädöt - saat teknisesti paljon parempia kuvia. Kallista järjestelmäkameraakaan ei tarvita. esim. Tiia Koivusalo kuvaa pelkästään kännykällä. Oma kuvallinen näkemys ja kuvan sommittelu ovat tärkeintä.

Jos kuvaat kännykällä, puhelimistakin löytyy nykyisin kameran säätömahdollisuuksia. Luonnonvalo on yleensä imartelevin, joten kuvaaminen kannattaa ajoittaa päiväaikaan, tämä tarkoittaa talvella usein viikonloppuja klo 10-14 välillä. Meikit, ruoat, vatteet ja sisustus näyttävät paremmilta luonnonvalossa kuin hehkulampun valossa kuvattuna.

Pieni käsittelykin on paikallaan; kuvat kannattaa ainakin pienentää sopivaan, nopeammin palvelimessa latautuvaan kokoon, suoristaa ja mahdollisesti rajata. Imaisiakain kuvankäsittelyohjelmia on paljon. Jos kuvissa ei ole paljoa muokattavaa, lataan ne kameran sovelluksen avulla puhelimeen tai tablettiin ja muokkaan Snapseed-sovelluksella, jonka jälkeen lataan kuvat laitteelta blogiin.


Bloggaatko itse? Mikä siinä on parasta, onko mitään negatiivista. Jollet bloggaa, oletko joskuas harkinnut omaa blogia? Ilmaisia blogipohjia on paljon ja oma blogi on teknisecsti helppo perustaa. Bloggaamalla voi antaa luovuutensa kukkia, kertoa muillekin itseä kiinnostavista asioista ja tutustua (ainakin virtuaalisesti) uusiin ihmisiin.

22 kommenttia :

  1. Kiva kun tartuit tähän haasteeseen :)

    Tätä oli minusta todella hauska tehdä ja samalla myös miettiä omaa blogiminäänsä ja bloggaamista harrastuksena. Minusta on myös hauska käydä joskus katsomassa ihan alkuaikojen omia postauksia ja huomata, että onhan sitä kehitystä tapahtunut.

    Mukavaa sunnuntaita :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Välillä vähän haurattaa kun käyn katsomassa kahdeksan vuoden takaisia postauksia, mutta en ole missään nimessä halunnut hävittää niitä. Blogi on samalla myös kehityskertomus niin bloggaajana, kuvaaajana kuin ihmisenäkin.

      Poista
  2. Minut vetää tänne kerta toisensa jälkeen hienot valokuvat, välillä henkeäsalpaavan kauniit, kuten nyt kohtien 13 ja 14 välillä. Lähestymistapasi on maanläheinen ja lempeä, ja siitä pidän myös. Ruoka näyttää modernilta ja kekseliäältä kuvissa ja on ollut myös hyvää, silloin kun olen jotakin kokeillut. Kiitos siis monista mukavista ohjeista!

    Kieli on kirjoittajalle ykkösasia, sillä sen puutteet ovat kamalia sellaisen silmissä, joka itsekin viilaa pilkkua. Täällä voi lukea aina hyvillä mielin, sillä kirjoittajanakin todella osaat hommasi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt suorastaan punastuttaa. Vaika pidän elämän pienistä yellisyyksistäkin, olen aika jalat maassa-tyyppi - se näkyy varmaan blogissakin.

      Poista
  3. Hei Tuuli, tuossa olet kyllä aivan oikeassa, että vaikka keski-ikäisten bloggaajien lukijakunta on ehkä pienempi, olemme uskollisia ja toivottavasti myös kannustavia. Sinun blogissasi tykkään juuri siitä, että kuvat ovat laadukkaita eikä tekstissä vilise kirjoitus- tai kielioppivirheitä. Kiitos monista kivoista aiheistasi, tänne on aina mukava tulla!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos, on todella lämmittävää lukea uskollisen lukijan kannustava kommentti <3<3<3

      Poista
  4. Mukava näitä on lukea ja oppia uusia asioita sinusta:) Kauniit kuvat ovat kyllä sinun valttisi:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Minna, kuvat ovat vuodein harjoittelun tulosta.

      Poista
  5. Olipa kiva lukea tämä sinultakin - itselläni se odottelee luonnoksissa inspistään;)
    Ja kyllä - tulihan sieltä taas muutama uusikin asia sinusta - ja myös blogistasi. Itse ihailen aina täällä käydessäni kuviasi - ja päätän aina, että vielä minäkin opettelen!
    Monia tulevia blogivuosia sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Arja! Joku muukin siis antaa luonnoksien hautua...

      Poista
  6. Kivasti opin sinusta taas uusia juttuja <3 Ihanaa, että nappasit tästä postausideasta kiinni ja kiitos myös blogini mainitsemisesta <3
    Mukavaa sunnuntaita sinulle <3

    VastaaPoista
  7. Olipa kivasti kirjoitettu & ihanat kuvat jälleen kerran - näen muuten silmissäni miten kauniilta itse Lumo lifestyleputiikki näyttäisi, ehkäpä joku päivä? Minäkin olen oppinut kirjoittamaan muistiin kaikki blogiaiheet, ideat ja ajatukset, sillä ne haihtuvat mielestä heti jonnekin, jos ei niistä kalaa sillä hetkellä kirjoittamaan. Energisen tarmokasta uutta viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ideat ja aiheet on parasta kirjoittaa ylös heti, muuten unohdan ne. Vilkuilen ävlillä luonnoksia ja katson mitä kaikkia ideoita oeln postauksiin saanut.

      Poista
  8. Hei Tuuli! Oli kiva juttuaihe ja mielenkiintoista lukea näitä taustoja. Kuvasi ovat kauniita ja reseptit ihania - monia on jo kokeiltu. Ja aikuisen naisen blogia on ilo lukea!
    Taidan laittaa tämän itsellenikin muistikirjaan aihejonoon.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No laita ehdottomasti, vastauksiasi olisi mukava lukea.

      Poista
  9. Tämä haaste on kyllä tosi kiva. Sun kuvat on vaan niin 👌🏻👌🏻. Täytyykin katsoa, jos itsekin nappaisi tästä kiinni. 😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Harvoin tartun näihin blogeissa kiertäviin haasteisin. Tämä kuitenkin oli jotenkin erikoisen hauska haaste. Kiva olisi lukea sinunkin vastauksesi.

      Poista
  10. Oonkohan ikinä sanonut, että rakastan blogiasi. Blogisi on niin monella tasolla täydellinen omaan makuuni, on väriä, tyylikkyyttä, varmaa makua ja vielä sydämellinen ja aina valmis auttamaan, blogiystävä blogin takana. 😘

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi Tiia, nyt ihan liikutun💛💜💙 Olet ihana💙

      Poista
  11. Ihana Tuuli ja wow 11-vuotta! Huikeaa ja tämä sun blogi on kuulunut suosikkeihin jo kuuden vuoden ajan. Nyt kun vielä tunnen sut paremmin, kuin vain blogin, ja tiedän miten auttavainen ja sydämellinen olet, niin ihanaa on, kun on saanut tutustua henkilöön blogin takana. <3

    Oikein sydämellistä viikonloppua. <3

    VastaaPoista
  12. Sinä olet kyllä ihan huikea bloggaajakonkari, joka hakee veroistaan. Teitä yli 10 vuotta bloganneita ei lopulta ole tässä maassa ihan huikeasti. Iso osa harrastajabloggaajista ei ole blogannut yhtä kauan vaan jättänyt leikin jossain vaiheessa kesken.

    Innostavaa #blogiperjantai20-päivää! Kiitos, että osallistuit ja jaoit paitsi itsestäsi myös oivallisia vinkkejä bloggaamisesta sitä vasta harkitseville. Heitä on yhä PALJON!

    Kirjoittamisen ja bloggaamisen iloa jatkossakin - ja pitkää ikää Lumolle <3!

    VastaaPoista

Kommenttisi ilahduttaa kovasti. Your comment makes me happy.