Piparkakkuja en tänä vuonna ole leiponut, mutta niiden lähisukulaisia, hollantilaisia speculoos-keksejä pyöräytin pari pellillistä. Innoittajana oli hankkimani kuviokaulin, jolle halusin löytää leviämättömän taikinan reseptin. Jos taikina leviää liikaa, kuvio häviää.
"Kun on vasara kädessä, kaikki näyttää naulalta". Tämä rakkaan ystävän lohkaisu vuosien takaa tuli mieleeni taikinaa kauliessa. Aloin kiivaasti miettiä mitä kaikkea kaulimella voisi kaulia, erilaisia kaulittavia juttuja tuli mieleen kohmeisesta jäädykkeestä alkaen; ainakin joulun näkkileipiä sillä on jo kaulittu parikin satsia. Olen ulkoistanut näkkärin teon miehelleni jo vuosia sitten ja hän oli tyytyväinen kun näkkäreitä sai taas vietyä yhden asteen eteenpäin
Kuviokaulimia saa leivonta- ja keittiövälinekaupoista, myös marketeissa olen nähnyt joitain malleja. Muista jauhottaa kuviokaulin kevyesti, ettei taikina tartu siihen.
Speculoos-pikkuleipien maku on kanelinen ja karamallinen, specuooseissa on myös muskottipähkinää, inkivääriä ja kardemummaa. Olen ihastunut taatelijauhoon eli "taatelisokeriin" (välillä ollut ainakin Prismassa ja Ruohonjuuressa), korvasin sillä valkoisen sokerin ja se toimikin hyvin tässä taikinassa
Speculoos-pikkuleivät
1 dl voita
1 valkoista sokeria
2 dl ruskeaa sokeria
1 muna
1 vaniljatangon siemenet
1/4 tl ruokasoodaa
1/2 tl suolaa
2 1/2 tl kanelia
3/4 tl muskottipähkinää
1/2 tl inkivääriä
1/4 tl kardemummaa
4 1/2 dl jauhoja
Vatkaa sokeri ja huoneenlämpöinen voi ilmavan kuohkeaksi vaahdoksi, 5-10 min. Lisää muna ja vanilja ja sekoita hyvin.
Sekoita toisessa kulhossa
ruokasooda, suola, kaneli, muskottipähkinä, inkivääri, kardemumma ja jauhot.
Lisää sitten jauhoseos toiseen astiaan voivaahdon kanssa. Sekoita, kunnes
jauhot ovat juuri sekoittuneet, älä vatkaa. Jäähdytä taikinaa jääkaapissa tai
ulkona vähintään tunnin ajan.
Lämmitä uuni 190 asteeseen.
Kauli taikina kolmessa erässä ohuehkoksi kevyesti jauhotetulla alustalla ensin tavallisella kaulimella. Viimeistele jauhotetulla kuviokaulimella.
Paista 9-11 minuuttia, kunnes pikkuleipien reunat ovat kevyesti ruskistuneet.
Niin kaunis kuvio! Pitää hankkia tuo kaulin jostain ja tehdä vaikka näkkileipää, minkä näin siippasi tekemänä.
VastaaPoistaEspressokupposen kanssa ollaan totuttu yleensä napsimaan keksi, joten tämä olisi mainio vaihtoehto kaupan kekseille.
Ihanaa joulunaikaa Tuuli <3
Tänään oli taas ilmestynyt uusi satsi kuviokaulittuja näkkäreitä. Joudun varmaan kohta kilpailemaan kaulimen käytöstä.
PoistaTulipa niistä kauniita pikkuleipiä. Aivan ihana tuon kaulimen kuvio. Itse varmaan käyttäisin kaulinta myös askartelumassan kuvioimiseen, saisi kauniita koristeita kotiin.
VastaaPoistaIhanaa sunnuntaita sinulle Tuuli <3
Jotain myrkytöntä massaakin tällä voisi tosiaan kaulita.
PoistaSieviä pikkuleipiä. Sinulla on kauniskuvioinen kaulin ❤ Minä ostin kuviokaulimen vuosi sitten Strasbourgin joulutorilta. Hyvää pian alkavaa jouluviikkoa!
VastaaPoistaArvoin pitkään parin erilaisen kaulimen välillä, mutta olen tähän kyllä tyytyväinen.
PoistaOi miten suloisia pikkuleipiä, kuin minitaideteoksia <3
VastaaPoistaSydämellista jouluviikkoa <3
Ei tarvitse tehdä ihmeitä kun vähän vain kaulii tällä.
PoistaKauniit ja herkät. <3 Ihanaa joulua teille Tuuli. <3
VastaaPoistaKiitos Tiia, mukavia loppuvuoden päiviä.
PoistaKylläpä on kaunis kaulin, kuin pitsiä pinnassa:) Sisustuselementti kerrassaan keittiöön:)
VastaaPoista