Teettäisinkö geenitestin?

Kaupallinen yhteistyö Evogenom/sisältää affiliatelinkkejä


Oletko koskaan miettinyt kuinka geenit vaikuttavat siihen millaisia ominaisuuksia sinulla on? Ihminenhän on perimän ja ympäristövaikutuksen yhteistulos. Kuinka nukut, kuinka palaudut rasittavista suorituksista, jopa millainen persoonallisuutesi on.


Voiko näitä perinnöllisiä ominaisuuksia mitata? Evogenom tarjoaa erilaisia geenitestejä. Evogenom Oy on suomalainen bioteknologiayritys, jonka tarkoituksena on edistää terveyttä ja hyvinvointia genetiikan avulla. Pääsin kokeilemaan Evogenomin laajinta geenitestiä; Sport-geenitesti on suunnattu erityisesti urheilijoille ja aktiiviliikkujille, se sisältää kaikki geenitestien osa-alueet sekä lisäksi urheilijaprofiilin. Testin avulla saan tietää jopa minkälainen harjoittelu olisi tehokkainta juuri minulle. Evogenom tarjoaa lukijoilleni alennuksen Sport-geenitestistä. Testi maksaa normaalisti 295€, alennuskoodilla nyt 190€, katso alennuskoodi postauksen lopusta.
Geenitestillä tutkitaan perinnöllisiä ominaisuuksia jotka ovat periytyneet omilta vanhemmilta ja kartoitetaan geneettisiä vahvuuksia sekä ominaisuuksia. 


Tulokset ovat analysoituja geenejä omasta näytteestä, eikä niissä oteta huomioon elämäntapojen vaikutusta, ympäristötekijöitä tai liikunnan harjoittelutaustaa eikä myöskään mahdollisia sairauksia. Analyysi perustuu olettamukseen, että testattava on perusterve eikä testattavalla ole mitään lääketieteellistä seikkaa, joka tulisi ottaa huomioon esim. todennäköisyyksiä laskettaessa


Noin 20-50 % tiettyyn ominaisuuteen liittyvistä seikoista voi perustua genotyyppiin eli perimän muuttumattomaan koodiin. Ihminen on siis perimän ja ympäristövaikutuksen yhteistulos. Geenitestaus määritteleekin enemmän mahdollisuuksia kuin tämänhetkistä tilaa. Liikunta- ja urheilusuoritukseen vaikuttavat perinnöllisten ominaisuuksien lisäksi aina harjoittelutausta. Esimerkiksi säännöllinen voimaharjoittelu lisää lihasmassaa ja -voimaa, vaikka geneettiset taipumukset olisivatkin suurimmaksi osaksi kestävyysliikuntaa suosivia ominaisuuksia. Lisäksi vallitsevat olosuhteet, kuten lämpötila, ikä, suoritustekniikka, motorinen taito, ruokavalio, koettu stressi, unen määrä ja laatu sekä vireystila vaikuttavat ilmenevään suorituskykyyn. 


Sport-geenitestin testattavia osa-alueita ovat

Uni ja lepo

Nautintoaineet

Painonhallinta

Ravinto

Vitamiinit

Hivenaineet ja mineraalit

Terveys ja oma keho

Allergiat

”Fun facts”

Persoonallisuus

Lääkevasteet


Lisäksi

Valmennus- ja harjoitteluominaisuudet

Raakadata (raakadatatiedoilla voi teettää datasta uusia lääketieteellisiä riskikartoituksia tai tutkimuksia ilman, että DNA:sta tarvitaan uutta näytettä).

Sport-geenitestin perusteella luvataan kertoa mm. millainen harjoittelu minulle voisi sopia parhaiten; mm. olisinko geneettisesti enemmän kestävyysurheilija vai nopeusvoimaa vaativien lajien harrastaja, voisinko syyttää koronakiloja geenien puolesta hitaata ianeenvaihdunnasta, millainen ruokavalio minulle voisi sopia painonhallintaan ja ovatko CRP-tulehdustasoni geneettisesti korkeammat kuin keskivertoihmisellä, joka voisi altistaa minut herkemmin tulehduksille. Erilaisten painonhallintaan sekä liikuntaan liittyvien tulosten lisäksi minua kiinnostaa mm. mitä testin perusteella voidaan kertoa persoonallisuudestani; testin luvataan avaavan olenko geneettisesi introvertti, millaiset stressiä säätelevät dopamiinitasot minulla on ja olenko geneettisesti addiktoituvaa tyyppiä.

Minua kiinnostaa myös geneettinen kipukynnys, sillä usea lääkäri on todennut minulla olevan kipukynnyksen melko korkealla. 

Testin luvataan kertovan myös onko geenieni perusteella unen tarpeeni tavanomaista suurempaa vai vähäisempää ja rauhallisempaa tai rauhattomampaa kuin keskivertoarvot.
Testausvälineet tulevat postilla kotiin. Testi tehdään syljestä, paketissa on näyteputkilo, suppilo syljen keräystä varten sekä ohjeet. Näyteputkilo lähetetään postituskuoressa analysoitavaksi. Postimaksu on maksettu. Raportti tulee 4-8 viikon kuluttua.
Pakkauksessa ei ole mukana henkilötietoja, vaan näyte tunnistetaan koeputkessa olevan yksilöintikoodin avulla. Dataa käsitellään omilla palvelimilla irti verkosta. Genomidata on anonymisoitu, joten sitä ei voi yhdistää tiettyyn henkilöön. 

Ja nyt se alennuskoodi; Sport-geenitesti sisältää siis kaikki Evogenomin geenitestien osa-alueet sekä lisäksi urheilijaprofiilin. Testin avulla saat tietää jopa minkälainen harjoittelu olisi tehokkainta juuri sinulle. Evogenom tarjoaa lukijoilleni tuntuvan alennuksen Sport geenitestistä koodilla LUMOSPORT. Testi maksaa normaalisti 295€, alennuskoodilla 190€.

Jännityksellä odottelen testituloksia; mitähän geenini kertovat minusta, tunnenko testitulosten selvittävän monia ominaisuuksiani ja kuinka voisin hyödyntää testituloksia elämänlaadun ja terveyden edistämiseksi.

7 kommenttia :

 1. Oli todella mielenkiintoista lukea tarkemmin tällaisesta geenitestistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jännä nähdä millaisia tuloksia saa, raportoin niistä sitten myöhemmin.

   Poista
 2. Jään mielenkiinnolla odottamaan tuloksia Tuuli. Hyvin mielenkiintoinen testi kyllä on kyseessä. Ihanaa viikonloppua. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mielenkiintoista nähdä olenko kaikista tuloksista samaa mieltä. Moniin kuitenkin ympäristötekijät vaikuttavat geenejä enemmän. Tukea kuitenkin vaikka painonhallintaan voi saada.

   Poista
 3. Geenitestit ovat mielenkiintoisia. Itselleni on tehty vuosia sitten. Oli mielenkiintoista kuulla omasta perimästään. Toki esille voi tulla ikäviäkin asioita, jotka voivat käynnistää isompiakin tutkimuksia oman suvun sisällä. Jään mielenkiinnolla odottamaan tuloksiasi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä ei ole esim. syöpäalttiutta kartoitettuna, mutta mielenkiintoisia tuloksia varmasti muuten oman terveyden tueksi.

   Poista
 4. Kuulostaa mielenkiintoiselta ja minäkin odotan juttua tuloksistasi. Olen udein miettinyt testin tekemistä, mutten ole vielä toimeentunut.

  VastaaPoista

Kommenttisi ilahduttaa kovasti. Your comment makes me happy.