Viisi tuoksumuistoa

Hajumuistin on arvioitu olevan yksi ihmisen pitkäkestoisimmista muisteista. Tuttu haju tai tuoksu voi tuoda mieleen elävästi muistoja ja tunteita vuosien takaa. 

Tuoksuista, etenkin hajuvesistä minulle tulee voimakkaita muistoja. Monia ihania muistoja, mutta voimakkaasti ruusun tuoksuisista hajuvesistä en vieläkään välitä. Ne tuovat mieleen vieläkin 90-luvulta yhden ensimmäisistä työpaikoista ja huonosti hoidetut yt-neuvottelut. Niiden seurauksena tosin lähdin vuodeksi Yhdysvaltoihin, joten hyvin siinäkin kävi ja oikeiden ruusujen tuoksustakin pidän. 

Nyt kun ulkomaille ei matkustella, olen aamuisin valinnut usein jonkin tuoksun, joka vie hetkeksi ihaniin matkamuistoihin. En ole yhden "signaturetuoksun" nainen, vaan saatan valita tuoksun myös aamuisen tai tavoittelemani fiiliksen mukaan. Haluanko pirteyttä, varmuutta vai rauhallisuutta? 


Yanakan hautausmaa


Daikanyama


Pari vuotta sitten Tokion Daikanyamassa tyylikkäässä konseptiliikkeessä ihailin kaikkea kaunista, jota liikkeessä oli myynnissä ja myös viileän tyylikästä naisasiakasta, jota neljäkympin hellekään ei näyttänyt haittaavan.


Joskus joku liike on niin ihana, että sieltä vain haluaisi ostaa jotain muistoksi. Tyylikäs tokiolaisliike oli juuri sellainen. Halusin Tokiosta myös jonkin tuoksumuiston ja liikkeessä olikin myynnissä myös tuoksuja. Ihastuin raikkaan yrttiseen Optimistic -tuoksuun. Olen suihkautellut tuoksua kuin hajuvettä, vaikka myöhemmin käännössovelluksella pulloa skannatessani tajusinkin sen olevan hiustuoksu. Grafiikan ostimme Tokion Omotesandosta ensimmäiselta Japanin-matkalta. 


Jimmy Boyd Spring rain

Toiseenkin hieman yrttiseen tuoksuun olen tykästynyt. Sain joulun alla pressinäytteenä luonnonmukaisen Jimmy Boydin Spring Rai-tuoksun. Rauhoittavan metsäisestä tuoksusta jää mieleen varmasti tämä joulu, joka vietettiin kotona kaksistaan. Erilaista, mutta kivaa. Siksi tästäkin tuoksusta tulee mieleen aina hyvät muistot.


Malaga

Malaga

Malaga


Guerlain aqua allegoria pamplelune

Raikkaat, sitruksiset tuoksut pysäyttävät minut yleensä tuoksuttelemaan pidemmäksikin aikaa. Guerlainin Allegoria-sarjan 100 ml Pamplelune-tuoksu oli Malagassa uskomattomaan 29€ hintaa ison kosmetiikkaketjun tarjouksessa, yleensähän pullo maksaa halvimmillaankin yli kuusikymppiä. Pirteä greippinen tuoksu vie takaisin Malagaan, jossa olin pitkän viikonlopun syksyllä kaksi vuotta sitten. Mieheni oli Aurinkorannikolla yhdeksän viikon työkeikalla ja työrupeman viimeisten viikkojen aikana vietimme aurinkoiset neljä päivää Malagassa. Rankkasade lakkasi juuri kun koneeni oli laskeutunut ja alkoi taas kun olin päässyt lentokentälle kotiin lähtiessä. Viikonlopun ajan taivas oli sininen ja lämpötilakin mukavasti 20-25 asteen välillä päivisin. Suihkaus Pamplemoussea tuo mieleen Malagan rantabulevardin, joka palmuine, valkoisine rakenteineen ja huikaisevan sinisine taivaineen oli kuin havainnekuvasta. 

Yleensäkin käytän raikkaita tuoksuja ympäri vuoden. Monet muiden iholla ihastuttavalta tuoksuvat täyteläisemmät ja mausteisettuoksut ovat omalla ihollani usein tunkkaisia, kukkaistuoksut jäävät usein aika vaisuiksi, johtunee ihon PH-arvosta.






Joltain Pariisin työmatkalta ostin lentokentältä ensimmäisen Dolce  Gabbana 3 l'imperatrice-pullon. Tuoksussa on raparperia, punaviinimarjaa ja kiiviä, vaaleanpunaista syklaamia, vesimelonia, myskiä, santelipuu ta ja greippiä. 100 ml pullo maksoi vain 30€, eivätkä nämä edulliset tax free-liikkeiden sisäänvetotuoksut useinkaan ole mieleeni, mutta tätä tuoksua olen ostanut lisääkin. Pariisissa olen ollut työmatkoilla yli 50 kertaa ja vaikka tuoksu on italialaisen muotitalon, tuo se aina Pariisin mieleen. Pieni madonnapatsaskin on Pariisin 
Marche aux Puces de Saint-Ouenin antiikkikirpputorilta. 


Atelier Cologne Oolang Infini



Atelier Cologne Oolang Infini-tuoksuun ei liity matkamuisteluita, ostinhan sen viime keväänä Helsingistä itseäni ilahduttaakseni, mutta oolang-teetä, bergamottia ja guajakkipuuöljyä sisältävästä tuoksusta olen saanut paljon kyselyitä sitä käyttäessäni. Tätä tuoksua käytin kesällä niinä päivinä, kun jotain kivaa oli tiedossa, vaikka vain retki jäätelöbaariin, ja, se tuokin aurinkoisia päiviä mieleen. "Mikä ihana luonnollinen, mutta ylellinen tuoksu?" kysyi jäätelöbaarin myyjäkin. 


Tuovatko tuoksut sinulle muistoja mieleen tai onko sinulla jokin hajuvesi, joka vie tiettyihin hetkiin ja muistohin? 



12 kommenttia :

  1. Ihana idea yhdistää matkamuistot ja tuoksut! Tuoksut kyllä liittyvät hyvinkin vahvasti matkoihin ja itselle tulee aina mieleen Oscar de la Renta ja vuosi Usassa. Sain tuoksun pari vuotta sitten pr tuotteena ja niin tulvahtivat muistot mieleen, kuin eilispäivä:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuoksut voivat tosiaa jännästi tuoda ihan hetkessä monia jo vuosia unohduksissa olleita muistoja vuosien takaa.

      Poista
  2. Tuoksut tuovat ehdottomasti mieleen muistot!
    Chanel 5 tuo aina mieleen äitini koska hän sitä käytti juhlatuoksunaan.
    Itse ihastuin aikoinaan Lancomen Hypnose tuoksuun ja tuoksahdus tuosta pullosta herättää
    vielä niihin vuosiin liittyviä muistoja. Thierry Muglerin Angle tuoksua en voi sietää enää
    nykyään mutta senkin tuoksu herättää muistoja 90-luvulta mieleen. Muistan jopa vaatteet,
    joiden kanssa sitä käytin.
    Tuoksumuisti on äärettömän vahva. Kuumana kesäpäivänä jos kävelen kuusen ohi ja nuuhkaisen
    sen havuja muistan taas isoisäni.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sikari tuo mieleen ukkini, hän poltti puolikkaan sikarin päivässä kirjoittaessaan tietokirjoja tai historiikkeja.

      90-luvulla oli monia aika voimakkaita power-tuoksuja, jotka tuovat sen ajan mieleen jos jollain haistan niitä tänä päivänä.

      Poista
  3. Ihania tuoksuja ja muistoja ❤️. Kyllä tuoksut todellakin tuovat vahvasti muistoja mieleen. Itselläni vahvin tuoksumuisto tosin tulee tuoksusta talvi-iltana kun kevät kolkuttelee jo ovella. Silloin muistan tunteen ja ihmiset, jotka ovat jo menneet ❤️

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yksi lempituoksuistani on kevään vehreys, kun ruoho ja kasvit alkavat kasvaa. Siinä on lupaus tulevasta.

      Poista
  4. Todellakin on tuoksumuistoja ja paljon onkin. Tressor ja Kouros tuovat meidän häät mieleen. Mausteisimmista miesten tuoksuista tulee usein oma isäni mieleen ja äiti taas tykkää esim.Opiumista. Tuoksuista juttelin juuri yksi päivä poikani kanssa, joka sain mummilta (äidiltäni) itselleen lakanat. Hän sanoi heti, että älä äiti pese näitä kun nämä tuoksuu mummilta <3
    Ihana postaus ja upeat kuvat <3 Kaunista iltaa ja alkavaa viikkoa sinulle Tuuli <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihania tuoksumuistoja häistänne. Muistan itsekin mitä hajuvettä käytin häissä, vaikkei tuoksua enää valmistetakaan.

      Poista
  5. Mulla vähän sama juttu: raikkaat, sitruksiset tuoksut ovat ominta itseäni. Mulla on muutama lemppari, joista yksi suosikki on Armanin Acqua di gioia (ja sen eri variaatiot). Äidin hajuvedet muistan hyvinkin mm. Rive gauche ja Cacharelin anais anais. Niitä suihkauttelin välillä itsekin ja hetkellisesti tunsin oloni aikuiseksi <3

    Valoisaa uutta viikkoa Tuuli <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Äidilläni oli samat tuoksut. Muistan ne edelleen hyvin. Itsellänikin oli pullo Anais Anaisia, mutta se ei koskaan kuitenkaan noussut ihan lempparikseni.

      Poista
  6. Niin mieluisa postaus Tuuli. Meillä ymmärtääkseni on aika samanlainen tuoksumaku. Atelier Cologne aah (kuulin, että brändi poistuu Stockmannilta, en kestä!) Tuo Guerlainin tuoksu on aivan ihana ja Jimmy Boyd tuoksut on parasta mitä viime vuonna on markkinoille tuotu. Ihanat pullot, tuoksumaailmat ja mitkä hinnat.

    Olipa ihana lukea ja katsoa näitä kuvia. Kivaa viikon jatkoa Tuuli. <3

    VastaaPoista
  7. Tuoksut todellakin tuovat mieleen menneitä vuosia ja aikakausia omasta elämästä!
    Sieltä löytyy Poisonia, Tresoria, Thierry Mugleria, Bossia ja Chanelin Chancella on mös selkeä vuosi, jolloin sitä käytin. Nykyään tulee käytettyä 4-5 tuoksua ja niissä mennään fiilispohjalla aamuisin : )

    VastaaPoista

Kommenttisi ilahduttaa kovasti. Your comment makes me happy.