Lohta ja pernod-fenkolia

Pernod oli joskus 90-luvulla jonkinlainen hittimauste ravintolakeittiöissä,  muistelen syöneeni ainakin Pernod-katkarapuja ja Pernodilla maustettua kylmäsavulohipastaa. Sittemmin aniksen makuinen juoma on vähän vaipunut unholaan, Pariisin messureissuilla olen Pernodia silloin tällöin juonut. Kotona meillä kuitenkin on yksi Pernod-pullo, sen nähdessäni muistenkin noita anikseen hennosti vivahtavia ruokia 90-luvulta.


Fenkoli vivahtaa maultaa myös hieman anikseen, fenkoli ja anis sopivatkin hyvin yhteen.



Lohta ja pernod-fenkolia

2 teelusikallista fenkolinsiemeniä, rouhittuna

50 g voita, huoneenlämpöisenä

2 rkl salottisipulia, hienonnettuna

1 iso fenkoli ohueksi viipaloituna, ota fenkolinlehtiä talteen 1 rkl


700 g lohifileetä

2 rkl Pernodia, pastista tai muuta aniksella maustettua likööriä

 

Poista  kalasta ruodot ja ylimääräinen rasva tarvittaessa. Leikkaa lohi annospaloiksi nahkoineen. Mausta suolalla ja pippurilla

Paahda sekoitellen fenkolin siemeniä paistinpannulla keskilämmöllä noin 1 1/2 minuuttia.

Siirrä siemenet pieneen kulhoon; anna jäähtyä.

Sekoita voi, salottisipuli ja 1 rkl fenkolinlehtiä; mausta voiseos suolalla ja pippurilla. Sulata 1 rkl voiseosta samassa paistinpannussa keskilämmöllä. Lisää viipaloitu fenkoli ja 0,5 dl vettä paistinpannulle; peitä kannella ja hauduta kunnes fenkoli on pehmennyt, mutta vielä rapsakkaa, noin 8 minuuttia. Nosta lämpötilaa ja paista ilman kantta, kunnes fenkoli alkaa ruskistua, noin 2 minuuttia. Siirrä fenkoli lautaselle.

Lisää 1 rkl voiseosta samaan paistinpannuun, sulata voi keskilämmöllä. Paista kalapaloja rasvassa kuumalla pannulla ensin nahkapuoli alaspäin noin 3 minuuttia. Käännä kalapalat ja lisää 0,5 dl vettä paistinpannulle. Peitä kannella ja hauduta vielä 5 minuuttia. Siirrä lohi varovasti paistinpannun toiseen reunaan; nosta fenkoli takaisin pannulle. Lisää Pernod sekä 2 teelusikallista voisekoitusta, lusikoi voiseosta lohen päälle kaksi minuuttia.


Tarjoile risoton tai salaatin kanssa.


4 kommenttia :

  1. Kyllä maistuisi! Oi muistan kyllä klassiset pernod- ja vermuttireseptit 2000-luvun keittiöstä, voisipa tehdä joku kerta retroruokaa, kun ei näköjään sitten päästä muutamaan viikkoon ravintoloihinkaan...

    VastaaPoista
  2. Jotenkin tuli kyllä Pernodin maku heti suuhun tätä lukiessa. Hauskaa, että en ole 19 vuoteen juonut tippaakaan alkoholia, mutta silti muistan elävästi monen juoman maun.
    Kivaa iltaa sinulle Tuuli <3

    VastaaPoista

  3. Thanks for sharing such a nice Blog.I like it.
    clothing

    VastaaPoista
  4. Kiitos herkullisesta ja innostavasta reseptistä! Siis ostoslistalle lohta, fenkolia,salottisipulia ja Pernodia.

    VastaaPoista

Kommenttisi ilahduttaa kovasti. Your comment makes me happy.