Jacques Pepinin perunagratiini

Siippa ryhtyi äskettäin seuraamaan amerikanranskalaisen kokin Jacques Pepinin YouTube-kanavaa. Hurmaava 85-vuotias keittiömestari on tunnettu ravintoloistaan ja mm. ohjelmistaan Julie Childin kanssa. Nyt Pepinillä on nimeään kantava säätiö, joka tukee ilmaiseksi mm. työttömäksi jääneitä ihmisiä saamaan itseluottamusta, taitoja ja työpaikkoja ruoka- ja ravintola-alalla.


Jacques Pepin perunagratiini

Pepipnin Youtube-videot on yleensä kuvattu hänen omassa keittiössään Connecticutissa, ne ovat lyhyehköjä, rentoja ja helposti seurattavia.

Videot ovat innostaneet Siippaakin kokkaamaan - ensimmäisenä Pepinin ohjeista olen saanut herkutella maukkaan aromikkaalla peruna-gruyeregratiinilla.

Jacques Pepin perunagratiin



Gratiinia varten voi tehdä erikseen perunamuusin tai käyttää edelliseltä päivältä tähteeksi jäänyttä muusia.

Vinkkinä muusin tekoon Pepin suosittelee parin valkosipulinkynnen heittämistä perunoiden keitinveden joukkoon. Valkosipulit voi muussata perunoiden kanssa ja maidon lisäksi muussiin voi laittaa perunoiden keitinvettä, jossa maistuu valkosipuli. Muussi saa olla melko pehmeää.

Gruyere-juuston voi korvata emmentalilla, jollei gruyereä ole saatavilla.


Jacques Pepin perunagratiin

Jacques Pepin perunagratiin



 Perunagratiini

  • 1 l perunamuusia juuri keitettynä tai edellisen päivän aterialta
  •  3 isoa munaa
  • 1 ½ dl raastettua Gruyère -juustoa
  •  1/4 tl  suolaa
  •  1/4 tl  mustapippuria
  • 1/2 dl parmesania
  • Pähkinä- tai oliiviöljyä vuoan öljyämiseen
  • ½ dl raastettua parmesania vuoan päälle

  • Kuumenna uuni 200 ° C asteeseen. 
  • Öljyä matala vuoka pähkinä-tai oliiviöljyllä. Pähkinäöljy (esim. pistaasi- tai saksanpähkinäöljy antaa muusille lisämakua.)
  • Sekoita isossa kulhossa perunamuusi, munat,  1 1/2 dl raastettua Gruyère -juustoa sekä suola ja pippuri.  
  • Kaada perunat öljyttyyn vuokaan ja tasoita pinta lastalla.  Levitä parmesanjuusto vuoan päälle ja laita uunin alaosaan uunipellille (siltä varalta, että perunavuoka kupliessaan valuu yli).
  •  Paista noin 30-35 minuuttia, kunnes perunagratiini on kauniisti ruskistunut. 



Mikä on sinun lepitapasi valmistaa perunoita?

4 kommenttia :

  1. Kuulostaa kyllä superherkulliselta! Meillä tänään lihapulia ja muusia, pitääpä säästää muusia ja tehdä maanantailounaaksi tätä. Nyt ollaan jotenkin ihastuttu hasselbackan perunoihin, kun ihan tavis keitinpotut ei meille maistu. Ainoastaan oman maan uudet perunat kesällä ovat hyviä pelkän voin kanssa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tavis-keitinperunat eivät minullekaan maistu, mutta tämä on tosiaan ihan taivaallista

      Poista
  2. Pakko olla niin hyvää ettei sanotuksi saa. Kiitos reseptistä Tuuli ja ihanaa uutta viikkoa. <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on niin ihana ruoka. Lidlistä saa gruyereä, edullisemmin tietysti kuin muualta!

      Poista

Kommenttisi ilahduttaa kovasti. Your comment makes me happy.