Geenien kertomaa - geenitestin tulokset saapuivat + alennuskoodi

 Kaupallinen yhteistyö Evogenom 

Geenit määrittävät osaltaan monia ominaisuuksiamme, enemmän kuin uskoisikaan. Evogenomin Sport-geenitesti kertoi paljon hyödyllistä ja hauskaakin  


Mitkähän geneettiset ominaisuuteni tulevat mummilta ja ukilta?

Tein talvella Evogenomin laajan Sport-geenitestin, josta sain testituloksia usealta eri aihealueelta. 


 • Uni ja lepo
 • Nautintoaineet
 • Painonhallinta
 • Ravinto
 • Vitamiinit
 • Hivenaineet ja mineraalit
 • Terveys ja oma keho
 • Allergiat
 • ”Fun facts”
 • Persoonallisuus
 • Lääkevasteet
 • Valmennus- ja harjoitteluominaisuudet
 • Raakadata, jolla voi teettää datasta uusia riskikartoituksia tai tutkimuksia ilman, että DNA:sta tarvitaan uutta näytettä.

Evogenom geenitestiEvogenom-geenianalyysi tehdään syljestä eli verikokeita ei tarvita. Näyte lähetettiin analysoitavaksi ja jonkin viikon päästä sain kuluttua sain tulokset kotiini. Tutustu myös postaukseen geenitestin tekemisestä.

Saamassani raportissa on yksilöityä tietoa juuri minulle sopivasta ruokavaliosta, liikuntaan ja urheiluun liittyvistä ominaisuuksista, harjoitteluvasteista, palautumisesta, unesta sekä monista muista tärkeistä henkilökohtaisista ominaisuuksista. Analyysi ei ole lääketieteellinen diagnoosi, vaan kartoitus geneettisistä vahvuuksista ja ominaisuuksista. Geenien ohella terveyteen vaikuttavat merkittäväsi mm. kasvuolosuhteet, ympäristötekijät ja ravinto, mutta tieto geneettisistä vahvuuksista ja ominaisuuksista auttaa terveyden ylläpidossa ja esimerkiksi treenamisessa.

Raportissa on paljon mielenkiintoista tietoa; osa yllätti, osa vahvisti omia havaintojani.

Testituloksia tuli todella laajalti, kaikkia tuloksia en tässä käy läpi. Poimin joitain minulle mielenkiintoisimpia tuloksia

Uni ja lepo-osuus testistä kiinnosti paljon. Nukun välillä huonosti. Ihan kaikkea ei voi laittaa keski-iän piikkiin, sillä olen satunnaisesti nukkunut huonosti öisin heräten jo vuosikausia - jopa vuosikymmeniä. Vaikka äidillänikin on ollut uniongelmia, en ole ajatellut uniongelmien olevan perinnöllisiä vaan enemmänkin omasta stressistä johtuvia.

Geenitestin mukaan perinnöllinen unentarpeeni onkin samankaltainen kuin väestöllä keskimäärin. Tarvitsen siis unta yleisten suositusten verran, noin 7-9 tuntia vuorokaudessa. Minulla ei ole perintötekijöitä, jotka vaikuttaisivat unisykliä lyhentävästi, eli geeniperimäni ei tee unestani rauhattomampaa tai herättele minua keskellä yötä.  Unenpuute voi minulla kuitenkin geneettisesti vaikuttaa verenpainetta kohottavasti, samoin kuin suolan syönti. Verenpaineeni on koholla ja molemmilla vanhemmillanikin oleva sukuvika, joten unen määrään ja suolan nauttimiseen minun kannattaakin kiinnittää huomiota.

Kofeiniiaineenvaihduntani on keskivertoa tehokkaampaa. Kofeiini poistuu elimistöstäni keskivertoa nopeammin, eikä sen vaikutus kestä niin pitkään. Kahvin juontia myöhään iltapäivällä tai illalla olen vältellyt, sillä olen ajatellut kofeiinin vaikuttavan haitallisesti uneeni. Taidan kyitenkin pitää iltaisen kahvin nauttimisen minimissä. Välillähän ihan ajatus "Pitikö sitä kahviakin juoda myöhään, nyt en saa unta!" voi pitää hereillä!


Evogenom Sport -geenitesti

Nopeusvoiman perinnöllinen kapasiteettini on hieman keskivertoa alempi, suorituskykyni on painottunut kestävyysurheiluun. Voimalajeja treenattaessa suorituskykyni kasvaa keskivertoa nopeammin. Nämä tulokset eivät yllättäneet.

Geenieni puolesta perusaineenvaihduntani näyttää olevan hieman keskimääräistä hitaampi. Elimistöni siis tuottaa lämpöä vähemmän ja varastoi energiaa tehokkaammin. Olen aiemmin lukenut, että ruumiinlämpö heijastelee ihmisen aineenvaihdunnan tasoa. Alhaisempi ruumiinlämpö on yhteydessä hitaampaan aineenvaihduntaan. Hitaampi aineenvaihdunta on puolestaan yhteydessä matalampaan oksidatiiviseen stressiin, jolloin keho ei joudu kamppailemaan niin paljon soluvaurioita vastaan. Minulle onkin ihan normaalia, että aamulämpöni on 35,4-35,6 C.

Tämä hämmensi; testin mukaan perimäni puolesta saan syömisestä keskivertoa vähemmän mielihyvää! Tästä en olisi ihan samaa mieltä. "Saatat joutua syömään keskivertoväestöä enemmän saman mielihyvämäärän saavuttamiseksi". Tunnen saavani ruoasta suurta mielihyvää ja siksi saatan syödä enemmän!

Makeanhimo


Perintötekijäni houkuttavat minua myös keskivertoa korostuneemmin makean pariin... Tämän kyllä myönnän.

Geenieni perusteella runsas kuidunsaanti edesauttaa painonpudotustani. Painonpudotukseni on mahdollista sekä matala- että korkearasvaisella ruokavaliolla.

Muutama lääkäri on huomattunut minulle ja olen sen itsekin huomannut, että kipukynnykseni taitaa olla melko korkea. Lääkärit ja hammaslääkärit ovat varoittaneet ennen joitain toimenpiteitä, että pian sattuu ja paljon, enkä silti ole tuntenut juuri mitään. Tämähän ei tietenkää ole aina hyvä juttu, kipuhan toimii myös varoitusmerkkinä. Geenitesti vahvisti mielikuvaani verrattain korkeasta kipukynnyksestä; kipukynnykseni on näiden perintötekijöiden suhteen runsaasti keskivertoa alempi. Itseasiassa geneettistä kipukynnystäni kuvaava palkki oli täysin tyhjä! Myös perinnöllinen tulehdusarvoa mittaava CRP-tasoni on jonkin verran keskivertoa alempi.


Geenitesti


Testissä oli myös "fun facts". Kaikkien testattujen geenityyppien mukaan erilaisten hajujen, hiestä kukkiin, aistiminen on minulla keskivertoa selvästi herkempää. En kuitenkaan pidä itseäni minään supernenänä. Geenien perusteella ominaistuoksuni on keskimääräistä miedompi. 

Perinnölliset muunnokset eri entsyymien rakenteessa ja esiintymistasoissa vaikuttavat suuresti erilaisten lääkkeiden metaboliaan elimistössä. Erilaisten ominaisuuksien johdosta jotkin lääkkeet voivat vaikuttaa hitaammin, nopeammin tai jopa aiheuttaa vaikeita sivuvaikutuksia. Tuloksien perusteella olen sivuvaikutusten riskissä statiinilääkitystä käytettäessä, kolesteroliarvoni ovat onneksi olleet aina hyvät.


Tässä tosiaan oli vain aivan osa tuloksistani, Sport-testi on todella laaja ja tuloksia selityksineen tuli kymmmeniä sivuja.


Kiinnostaako sinua tietää geneettisistä ominaisuuksista enemmän? Evogenom tarjoaa  välillä lukijoilleni alennuksen Sport-geenitestistä. Saat sen 15.4.2021 asti koodilla  LUMOSPORT hintaan 190€ kun normaalisti hinta on 295€


6 kommenttia :

 1. On kyllä kiinostavaa mitä kaikkea voidaankaan nykyään tutkia!
  Mietin erityisesti tuota kahviasiaa ja sitä, kuinka paljon se on korvien välissä ja miten paljon kofeiini oikeasti vaikuttaa. Varmasti eri lailla kaikilla. Itse saatan juoda joskus vielä aika myöhäänkin espresson, enkä ole huomannut sen vaikuttavan mitenkään uniini. Nukun välillä todella huonosti pätkinä, juon kahvia tai en. Joskun voi olla niinkin, että on ihana nauttia illalla se kupillinen - ehkä sen tuoma tuoksu ja kiva fiilis suo paremmat unet.
  Kirjoitin itse juuri probiooteista ihonhoidossa - nyt on paljon kiinnostavia asioita kropastamme ja elimistöstämme olemassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiede etenee ja todella jänniä tieteeseen perustuvia uutuuksia sekä tietoa tulee koko ajan.

   Poista
 2. Nämä ovat niin älyttömän mielenkiintoisia ja osasta on paljon hyötyäkin tulevaisuutta ajatellen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moni tieto vahvisti omia olettamuksiani, mutta todella paljon oli uutta. Esim. saatan reagoida joihinkin lääkkeisiin huonosti, toisiin taas tavinomista nopeammin.

   Poista
 3. Ihan mieletöntä miten paljon tietoa voi sylkinäytteestä saada, käsittämätöntä!
  Mukavaa loppuviikkoa sinulle Tuuli <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todella jännää. Pieni putkilo avasi tietoa kymmenien sivujen verran ja vielä enemmänkin, kun raakadataakin on käytettävissä mahdollisia tulevaisuuden lisätestejä varten.

   Poista

Kommenttisi ilahduttaa kovasti. Your comment makes me happy.