Ukrainalainen pampushky-leipä

Leivoin ensimmäisen ukrainalaisen valkosipulileivän - Pampushkyn viime keväänä kun mieheni alkoi käydä Ukrainassa viemässä avustuskuormia ja hakemassa pakolaisia Puolan vastaanottokeskuksista.

Pampushky on perinteinen ukrainalainen valkosipulileipä, joka tarjoillaan tyypillisesti keiton, usein borssin kanssa. 

Ukrainan sana "pampushky" tarkoittaa kirjaimellisesti upeaa, pulleaa naista.

Pampushkya voidellaan yleensä valkosipulisella auringonkukkaöljyllä, ja persiljan lisäksi tilliä voidaan myös lisätä maun vuoksi.  Reseptiä voi muokata käyttämällä erilaisia ​​yrttejä tai öljyjä, mutta perinteises reseptissä käytetään auringonkukkaöljyä, valkosipulia ja persiljaa.

Leipä sopii hyvin myös pääsiäispöytään.


Ukrainalainen pampushky-leipä

Ukrainalainen pampushky-leipä

Ukrainalainen pampushky-leipä



Ukrainalainen pampushky-leipä

Ukrainalainen pampushky-leipä

7 g kuivahiivaa

1 tl sokeria

 2,2 dl lämmintä vettä

400 grammaa = n. 6 dl jauhoja, plus lisää jauhottamiseen

1 tl  hienoa merisuolaa

3 rkl auringonkukkaöljyä

 3-4 valkosipulinkynttä murskattuna

 ½ nippu tuoretta persiljaa hienonnettuna

 1 muna vatkattuna pampushkyn voiteluun



Tee ensin juuritaikina.  Liota hiiva ja sokeri kädenlämpöiseen veteen.  Lisää 200 g jauhoja ja sekoita tasaiseksi.  Peitä kelmulla ja anna seistä jääkaapissa yön yli.

Lisää seuraavana aamuna juureen loput jauhot ja hieno merisuola. Vaivaa taikinaa hyvin jauhotetulla työtasolla, kunnes taikina on sileää ja irtoaa helposti käsistäsi.

Jaa taikina kahdeksaan osaan ja muotoile niistä palloja.  Laita taikinapallot vierekkäin öljyttyyn pyöreään uunivuokaan tai 24cm pyöreään kakkuvuokaan, peitä ja anna kohota uudelleen, tällä kertaa lämpimässä, kunnes taikina on kohonnut kaksinkertaiseksi ja pallot ovat kiinni toisissaan. Ensimmäisen leivän tein aavistuksen liian pieneen rautapannuun.

Lämmitä uuni 220 asteeseen.  Sekoita murskattu valkosipuli öljyn kanssa, lisää ripaus merisuolaa ja persilja.

Voitele taikinapallot vatkatulla kananmunalla ja paista uunissa 20–25 minuuttia.  Sivele leipä valkosipuli-yrttiöljyllä.  Tarjoile heti.


Aiotko leipoa pääsiäispöytään leipää?




4 kommenttia :

  1. Minulla oli suunnitelmissa kyllä leipoa leipää perjantaina. Se olisi sitten näitä pampushkyja tai jotain muuta sitten :)
    Niin näyttää kyllä hyvältä, ai että!
    Mukavaa viikkoa sinulle Tuuli <3

    VastaaPoista
  2. Näyttää kyllä niin just mun makuuni leivältä - valkosipulia ja persiljaa, nam! Nyt ei ehditty leipoa itse leipää tänä pääsiäisenä, mutta juuri tämä pampushky voisi maistua vappubrunssilla : )

    VastaaPoista
  3. Onpa kauniin näköinen ja varmasti myös hyvän makuinen leipä. Pampushky on vielä hauska nimi - tätä pitää kokeilla joskus.

    VastaaPoista
  4. Onpa herkullisen ja myös hauskan näköinen tämä pampushky leipä. Tätä on ehdottomasti kokeiltava joskus!

    VastaaPoista

Kommenttisi ilahduttaa kovasti. Your comment makes me happy.