Pikkelöidyt kirsikkatomaatit

Kesä jatkaa etenemistään, juhannukseen on alta kaksi viikkoa ja on jo aika miettiä juhannusruokia. Buffetpöytään jokainen tuo jotain, teen ainakin pikkelöityjä tomaatteja, salaattia, ehkä broilerinmaksapateeta ja juhannuspäiväksi Eton messiä. Aiemmin leivoin juhannuspöytään myös leipää, mutta ystävämme on niin taitava hapanjuurileipuri, että syömme varmaankin hänen leipomaansa leipää.

Vietämme juhannusta perinteisesti anoppilassa yli 10 hengen joukolla. Ystäväperheen lapsetkin ovat kasvaneet aikuisiksi mutta yhä edelleen juhannus Sammatissa on heille kesän kohokohtia.

Pikkelöidyt kirsikkatomaatit sopivat salaatteihin tai osaksi juustolautasta. Ne voidaan puolittaa ja lisätä pastasalaattiin, käyttää gazpachon tai jonkin muun kesäisen kylmän keiton koristeluun. Pikkelöintineste voisi sopia myös erinomaisesti Bloody Marya tai Virgin Marya maustamaan. Kokeile marinoituja tomaatteja martinin koristeeksi oliivin sijaan tai syö ne suoraan jääkaapista. Minä tarjoan ne sellaisenaan kulhosta osana runsasta juhannuslounasta.


Säilötyt kirsikkatomaatit

Säilötyt kirsikkatomaatit



Juhannuspöytä

Usva



Pikkelöidyt tomaatit

5 dl omenaviinietikkaa

5 dl vettä

2 rl suolaa

2 rl sokeria 

 Yhden sitruunan kuori

500 g tomaatteja

1 basilikaruukku

4 valkosipulinkynttä hienonnettuna

0,5 dl tl chilihiutaleita

0,5 dl mustapippuria


Kiehauta etikka, vesi, suola, sokeri ja sitruunankuori kattilassa.  Hauduta välillä sekoittaen, kunnes sokeri ja suola ovat liuenneet. 

Halutessasi voit kaltata tomaatit. Laita suuri kattilallinen vettä kiehumaan. Tee tomaattien pohjaan kevyesti ristiviilto vain kuoreen. Upota tomaatit kiehuvaan veteen noin 15 sekunniksi ja siirrä ne sitten välittömästi jääveteen. Kuori tomaatit. Kalttaus ei kuienkaan le välttämätöntä.

Pistele jokainen tomaatti kerran tai kahdesti puisella hammastikulla. Kaada lämmin (ei kiehuva) neste tomaattine päälle, anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Jaa tomaatit pikkelöintiliemineen,silputut basilikanlehdet, valkosipuli ja chilihiutaleet  kerroksittain steriloituihin purkkeihin. Jätä tilaa sentin verran purkin yläreunasta.

. Sulje kannella, säilytä jääkaapissa enintään kuukauden ajan.


Mitä olet ajatellut kokkailla juhannukseksi?


3 kommenttia :

  1. Kiitos Tuuli kivasta ohjeesta, tätä tulen testaamaan. Nämä sopivat, kuten kirjoitit, moneen lisukkeeksi!

    VastaaPoista
  2. Juhannukseksi ajattelin tehdä perunasalaattia ja jotain sitten sen kanssa. Todennäköisesti näen siskoani tuolloin ja hän yleensä hoitaa makeat tarjottavat :)
    Kiva idea pikkelöidä kirsikkatomaatteja. Heti alkoi tekemään mieli paahdettua leipää, mozzarellaa ja näitä tomaatteja yhdessä :)
    Mukavaa alkavaa viikkoa sinulle Tuuli <3

    VastaaPoista
  3. Kaikki tomaatista tehtävät hillokkeet, marmeladit ja lisukkeet - nam! Saa nähdä mitä paikallisia herkkuja syömme tänä juhannuksena, aattona kun ollaan juuri Pohjois-Tanskan niemekkeellä, eli Skagenissa. Varmasti ainakin niitä skageneita ; ) Ihanan lämpöisiä kesäpäiviä!

    VastaaPoista

Kommenttisi ilahduttaa kovasti. Your comment makes me happy.