Viisi viikon varrelta

Viikkoon on mahtunut mm. lehtihaastattelu, messut, lunta, kosmetiikkaa ja joulukauden aloitteluakin.


tukholma, matkavinkit

Viikon lehtijuttu  on Iltasanomien matkailusivuilla, jossa keskiviikkona oli vinkkini päivään Tukholmassa. En pidä itseäni Tukholma-eksperttinä, tunnen paremmin vaikka Kööpenhaminan, Tallinnan, Pariisin ja jopa Hongkongin, mutta on minulla Tukholmassakin suosikkialueeni ja osasin vinkata sieltä myös mm. pari kivaa kahvilaa.

Article of the week is a whole page travel article based on my Stockholm tips in the newspaper & online this week.



Suppilovahvero




Sienestys
Viikon kasvi on suppilovahvero, joita keräsimme viikko sitten maalla kymmenisen litraa varsin nopeasti viime vuonna löytämiltäni apajilta. Houkuttelin Siipankin mukaan metsään. Hänkin innostui, kun sieniä alkoi löytyä helposti ja isoina ryppäinä. Suppiksethan löytää parhaiten seisomalla niiden päällä. Maanantaina syötiinkin muheva suppilovahveromunakas ja loput sienet laitettiin pakkaseen talven varalle.

Funnel chanterelle is mushroom of the week. Foraged lots of them a week ago.

Lumi, helsinki


Lumi, ensilumi
Suppikset hautautuivat lumeen, sillä viikon sääilmiö on lumi. Tulipa sitä jo paljon - ja mielestäni aivan liian aikaisin! No, nyt lumi Helsingissä on muisto vain, ainakin toistaiseksi.

Weather phenomenon of the week is snow; too much, too early!



Joulu, kranssi

Halloweenia on juhlittu viime ja juhlitaan tulevana viikonloppunakin kun meillä on Pyhäinpäivä, mutta tuntuu, että viikon juhlapyhä on joulu - joulukausi kun alkaa yli kaksi kuukautta ennen joulun pyhiä. Jouluvaloja on ilmestynyt katukuvaan, suklaakalentereita on kaupoissa ollut jo muutaman viikon ja  tällä viikolla pääsin tutustumaan ennakkoon Stockmannin joulupuodin  valikoimaan ja inspiroitumaan joulukoristeista. Aamiaistilaisuudessa koottiin myös moderni -eikä liian överijouluinen-viuhkamainen joulukranssi floristi Hanna Piipon johdolla
. Omastani tuli lähinnä jouluvihta, mutta Stockan piakkoin ilmestyvässä joululehteen tulee ohjeet viimeistellympään versioon.


Holiday of the week is Christmas -already. Can't help, it 's already visible in the shops and on the streets. A bit too early again.




Puhdas kosmetiikka
Viikon kosmetiikkalöytö on suomalainen Olivia Klein-sarja. Tyylikkäät kokeilupullot löytyivät pressitoimiston kassista. Hydra lotion on kevyt ja nopeasti imeytyvä tehokosteuttava hoitoemulsio, joka sopii myös meikin alle, iholle jätettävä hydra spray toner on ihoa kosteuttava ja rauhoittava aloe veran lehtimehua ja ruusunkukkavettä sisältävä hoitoneste ja deep peel on puhdistusvoiteeseen tai -geeliin sekoitettava kuorintajauhe. Näistä olen kokeillut vasta hydra spray toneria, jota olen suihkutellut toimistossa iholle. Lämmityskausi on alkanut ja se näkyy yleensä ihossakin. Hintakin näissä on kohdallaan, täyskokeisten pullojen hinnat pyörivät parinkympin tienoilla.

Tuliko lumi liian aikaisin, saisiko joulun odotus vielä odottaa vai oletko valmis talveen ja jouluun?




Cosmetic series of the week is Finnish Olivia Klein. Pure products in stylish packages




Viini ja ruoka-messut 2017

Vielä on tämä päivä aikaa osallistua Viini ja ruoka-messuille* Messukeskuksessa. Samalla lipulla pääsee myös kirjamessuille. 

Nähtävää ja etenkin maisteltavaa riittää! Viini ja Ruoka -tapahtumassa on mukana 120 näytteilleasettajaa


Viini, ruoka

Viini, ruoka

Viini, ruoka

Viini, ruoka

Viini, ruoka

Viini, ruoka

Myynnissä on kotiin vietäväksi mm. astioita ja erilaisia herkkuja, Street food-kadulla on useita ruokarekkoja, lisäksi saatavilla pn mm. pizzaa, pastaa, jäätelöä. Ravintoloiden valikoimissa on 60 erilaista annosta. Me söimme lampaanpotkaa ja fish'n'chipsit. Ruokarekkojen tarjonta oli herkullista, mutta ilmastointi ei kunnolla pystynyt imaisemaan grillien käryä. 



Viini, ruoka

Viini, ruoka

Viini, ruoka

Viini, ruoka


Viinejä on maistettavana on lähes 700. Mukana on myös paljon viinejä, jotka eivät ole Suomessa myynnissä. Koko messualue on yhtä anniskelualuetta, joka helpottaa juoman ja ruoan yhdistämistä kun ruoalle voi käydä hakemassa viinin lukuisien viinitalojen tiskeiltä -tai viinille sopivan ruoan. Pari uutta suosikkiakin löytyi maistamiemme viinien joukosta. 

Maistelimme myös mm. lakua ja punaviiniä yhdessä. Jos yhdistelmän toimivuus kiinnostaa, käykää maistelemassa Viinilinnan Antin johdolla.

Kotinviemisiäkin tuli hankittua, mm. juustoja, maustetahnoja, italialaisia pizzajauhoja. Yksi joululahjakin tuli jo ostettua.

*Bloggaajapassi saatu Messukeskukselta.

Food and wine fair in Helsinki fair center still today.


Tahini-kaalisalaatti ja tahini-possuvartaat | Tahini pork skewers with tahini cole slaw

Tahinia on tullut ostettu parikin purkkia kun en muistanut, että sitä oli jo kotona.Yhdessä pressikassissakin oli purkillinen Urtekramin tahinia, seesamitahnaa onkin nyt riittänyt ja olen laittanut sitä erilaisiin ruokiin. Tahini sopii niin makeaa kuin suolaistakin maustamaan. Tahinilla (ja kaakaojauholla) maustettu tuorepuuro, kyllä maistuu! Hummus, no totta kai! Keksitaikinan mausteeksi tahinia, mikä ettei! Ja viimeisimpänä maukkaat tahini-kaalisalaatti ja tahini-possuvartaat.


tahini, possu, kaali, kaalisalaatti, resepti

tahini, possu, kaali, kaalisalaatti
Tahini-kaalisalaatin ja tahini-possuvartaat ehtii hyvin tehdä arkiruoaksikin, anna possun marinoitua sillä aikaa kun teet kaalisalaatin.

Tahini-possuvartaat

140 g tahinia
125 ml kookosmaitoa
½ tl korianterinsiemeniä rouhittuna
2 rkl kalakastiketta
1 rkl hunajaa
2 rkl limemehua
1 rkl seesamiöljyä
800 g possun filettä, viipaloituna 2 cm viipaleiksi
(1 punaista chiliä, ohueksi viipaloituna)
50 g suolapähkinöitä rouhittuna

Laita tahini, korianterinsiemenet, kookosmaito, kalakastike, hunaja, limemehu ja öljy suurella kulhoon ja sekoita. Sekoita puolet tahini-seoksesta possunfileen kanssa. Anna marinoitua 15 minuutin ajan.


Laita marinoidut lihapalat vartaisiin. Paista vartaita pannulla tai grillissä käännellen kunnes ne ovat läpikypsiä. Tarjoile kaalisalaatin ja lopun tahinikastikkeen kanssa.



Tahini-kaalisalaatti

150 g turkkilaista jugurttia
2 rkl tahinia
½ dl sitruunamehua
merisuolaa ja rouhittua mustapippuria
700 g valkokaalia, suikaloituna
3 varsipulia, silputtuna
50 g rusinoita
50g pinjansiemeniä, paahdettuna


Laita jugurtti, tahini, sitruunamehu, suola ja pippuri isoon kulhoon ja sekoita. Lisää kaali, sipuli, rusinat ja pinjansiemenet ja sekoita. Aseta sivuun.


Tahini is a good all around kitchen staple. I have used it in overnigh oats, cookie dough and in hummus. Now I seasoned pork skewers and cole slaw with it.


Tahini cole slaw

140g plain thick yoghurt
2 tablespoons tahini
½ dl lemon juice
sea salt and cracked black pepper
700g white cabbage, thinly sliced
3 green onions (scallions), shredded 
50 g sultanas
50g pine nuts, toasted 

Place the yoghurt, tahini, lemon juice, salt and pepper in a large bowl and stir to combine. Add the cabbage, onion,  sultanas and pine nuts and toss to combine. Set aside.

Tahini pork skewers

140g tahini
125ml coconut milk
½ tsp corinander seeds
2 tablespoons fish sauce
1 tablespoon honey, plus extra to serve
2 tablespoons lime juice
1 tablespoon sesame oil
800g pork loin, trimmed and sliced into 2cm strips
1 red chili, thinly sliced
45g salted peanuts, chopped

Place the tahini, coconut milk, fish sauce, honey, lime juice and oil in a large bowl and mix to combine.Place half the tahini mixture and the pork in a large bowl and mix to combine. Set aside for 15 minutes to marinate. 

Preheat a lightly greased char-grill pan to medium heat. You can also Fry skewers in a pan on stove.

Thread the pork onto 12 skewers and cook for 2–3 minutes each side or until charred and cooked through.

Top with chili, peanuts, and serve with the remaining tahini sauce and the slaw. Serves 4