Viikonloppuna oltiin maalla anoppilassa. Olin ajatellut tehdä maalla lahjaksi joitain purkillisia karamellikastiketta; pakkasin etiketit, liiman, lasipurkit ja raaka-aineet mukaan. Vaalean siirapin unohdin kotiin. Sen perässä piti ajaa pitkin kyliä yli 30 km ja matkalla olin törmätä mutkan takana kuorma-autosta tielle levinneisiin harkkohin, mutta sain kuin sainkin siirappia viimein ja karamellikastikkeet tehdyksi.
Samalla reissulla pysähdyin Nummella Lahjahovissa ja ihailin jälleen keran antiikkilautasia, joita olen katsellut jo useamman kerran. Silti nuukuuskohtaus iski, enkä tälläkään kertaa ostanut niitä. Nyt kaduttaa. Ne olisivat olleet kauniit joulupöydässä, eivätkä edes kalliit. Seuraaavan kerran siellä käydessäni ne on varmaan jo myyty...
Karamellikastike
2,5 dl sokeria
0,6 dl vettä
2 rl vaaleaa siirappia
1,8 dl kuohukermaa
4 rl suolatonta voita
1½ tl meri- tai sormisuolaa
Kiehauta sokeri, vesi ja siirappi keskikokoisessa kattilassa. Anna kiehua kunnes väri muuttuu kauniin ruskeaksi, n. 6 min. Ota kattila liedeltä ja lisää kerma, voi ja suola. Anna jäähtyä.
Säilytä viileässä, säilyy n. 2 vkoa. Lämmitä ennen tarjoilua, tarjoa esim. jäätelön tai jäisten karpaloiden kera.
We spent last weekend on countryside at my in laws. I had planned to make salted caramel sauce for gifts. I packed with me jars, labels, glue and ingredients. Light suryp I forgot home and I had to drive from village to village until I found a grocery store selling light syrup. But after all (and after 30 km driving) I had my syrup and could make the caramel sauce.
Salted caramel sauce
1 cup sugar
1/4 cup water
2 tablespoons light corn syrup
3/4 cup heavy cream
4 tablespoons unsalted butter
1 1/2 teaspoons sea salt, crushed
In a medium saucepan, combine the sugar, water and corn syrup and bring to a boil. Using a wet pastry brush, wash down any crystals on the side of the pan. Boil over high heat until a deep amber caramel forms, about 6 minutes. Remove the saucepan from the heat and carefully whisk in the cream, butter and salt. Let the caramel cool to room temperature.
The salted caramel sauce can be refrigerated for up to 2 weeks