December 22nd; DIY cranberry liqueur





Karpalolikööri ei enää ennätä aatoksi, mutta on helppo tehdä ja sopii vaikka viinipullon sijaan uuden vuoden aaton viemisiksi.


Helppo kotitekoinen karpalolikööri
 2,5 dl vettä
 5 dl kuppia kidesokeria
 5 dl tuoreita tai pakastekarpaloita
 3 rkl tuoretta appelsiinimehua
 1 rkl raastettua appelsiininkuorta
 5 dl vodkaa



Yhdistä sokeri ja vesi paksupohjaisessa kattilassa ja anna kiehahtaa. Hauduta siirappia kolme minuuttia, varmista että kaikki sokeri on liuennut veteen. Lisää karpalot, appelsiinimehu ja appelsiininkuori.



 Poista siirappiseos levyltä ja annetaan jäähtyä hieman.



 Pyöräytä tehosekoittimessa hetki niin että marjat rikkoutuvat; anna jäähtyä täysin.
 Lisää vodka ja sekoita huolellisesti.



Kaada lasi- tai muoviastiaa. Peitä ja säilytä pimeässä, viileässä paikassa kolme päivää.



Sekoita päivittäin.



          Kun seos on valmis, siivilöi se ja säästä marjat jälkiruokiin (muista, että niissä on       alkoholia).Kaada likööri lasipulloihin. Väristä tulee hyvin kaunis.





Cranberry liqueur will not get ready for Chrismas Eve, but it is easy to make and is for example a nice hostess gift instead of a wine bottle on New Year's Eve


Easy DIY cranberry liqueur

1 cup water
2 cups granulated sugar
2 cups fresh cranberries
3 Tablespoons fresh squeezed orange juice
1 tablespoon grated orange rind
2 cups vodka



Combine sugar and water in heavy saucepan and bring to boil. Simmer sugar syrup for three minutes, making sure all of the sugar has dissolved in the water. Add cranberries, orange juice and orange rind.



Remove syrup mixture from heat and cool slightly.



Add mixture to Cuisinart and chop just slightly to open up berries; cool completely.



Add vodka and mix thoroughly. 



Pour into container; glass or plastic. Cover and store in a dark, cool location for three days.



Stir ingredients every day.



Once the mixture is ready, strain through fine metal sieve; saving the berries for desserts.



Pour liqueur into glass bottles. Color will be very pretty.

Jos vielä tässä vaiheessa tarvitset inspiraatiota joulutunnelmaan päästäksesi, vilkaise nettijulkaisua
Toujours. Hieman glitter-joulutunnelmaa.
If you still need Christmas inspiration or craft ideas, take a look at Toujours.








December 21st; DIY salt flake caramel sauce


Viikonloppuna oltiin maalla anoppilassa. Olin ajatellut tehdä maalla lahjaksi joitain purkillisia karamellikastiketta; pakkasin etiketit, liiman, lasipurkit ja raaka-aineet mukaan. Vaalean siirapin unohdin kotiin. Sen perässä piti ajaa pitkin kyliä yli 30 km ja matkalla olin törmätä mutkan takana kuorma-autosta tielle levinneisiin harkkohin, mutta sain kuin sainkin siirappia viimein ja karamellikastikkeet tehdyksi.


Samalla reissulla pysähdyin Nummella Lahjahovissa ja ihailin jälleen keran antiikkilautasia, joita olen katsellut jo useamman kerran. Silti nuukuuskohtaus iski, enkä tälläkään kertaa ostanut niitä. Nyt kaduttaa. Ne olisivat olleet kauniit joulupöydässä, eivätkä edes kalliit. Seuraaavan kerran siellä käydessäni ne on varmaan jo myyty...

Karamellikastike
2,5 dl sokeria
0,6 dl vettä
2 rl vaaleaa siirappia
1,8 dl kuohukermaa
4 rl suolatonta voita
1½ tl meri- tai sormisuolaa
Kiehauta sokeri, vesi ja siirappi keskikokoisessa kattilassa. Anna kiehua kunnes väri muuttuu kauniin ruskeaksi, n. 6 min. Ota kattila liedeltä ja lisää kerma, voi ja suola. Anna jäähtyä.



Säilytä viileässä, säilyy n. 2 vkoa. Lämmitä ennen tarjoilua, tarjoa esim. jäätelön tai jäisten karpaloiden kera.


We spent last weekend on countryside at my in laws. I had planned to make salted caramel sauce for gifts. I packed with me jars, labels, glue and ingredients. Light suryp I forgot home and I had to drive from village to village until I found a grocery store selling light syrup. But after all (and after 30 km driving) I had my syrup and could make the caramel sauce.

 Salted caramel sauce
1 cup sugar
1/4 cup water
2 tablespoons light corn syrup
3/4 cup heavy cream
4 tablespoons unsalted butter
1 1/2 teaspoons sea salt, crushed
In a medium saucepan, combine the sugar, water and corn syrup and bring to a boil. Using a wet pastry brush, wash down any crystals on the side of the pan. Boil over high heat until a deep amber caramel forms, about 6 minutes. Remove the saucepan from the heat and carefully whisk in the cream, butter and salt. Let the caramel cool to room temperature.
 The salted caramel sauce can be refrigerated for up to 2 weeks

December 20th; DIY mulled wine



Itsetehtyä glögiä valmistettiin täksi jouluksikin. Pulloista tuli tämän näköiset tänä vuonna. Suuri osa menee lahjoiksi, mutta mukilliset on siemailtu itsekin.

Resepti täällä. Reseptiin voi lisätä hieman katkeroa, jos sitä kaapista löytyy. Itse en normaalisti pidä katkeroista, mutta glögiin se antaa sopivaa pikku potkua.

I prepared home made mulled wine also for this Christmas. Bottles/lables 2011 look like this. Most of the bottles are for friends and relatives, but I saved two mug fulls for us as well.
Recipe you can find here.