Vaniljainen palsternakka-omenakeitto
500 g palsternakkaa
400 g omenaa
1 l vettä
1 kasvisliemi/fondikuutio
suolaa
pippuria
veitsenkärjellinen
vaniljansiemeniä
Viimeistelyyn
versoja
(kuivattuja
ruusunterälehtiä)
Kuori ja kuutioi
palsternakat ja omenat
Kiehauta vesi
kattilassa. Lisää liemikuutio ja kasvikset.
Keitä kasvikset
pehmeiksi keskilämmöllä kannen alla, 15–20 minuuttia.
Soseuta keitto
sauvasekoittimella, lisää tarvittaessa vettä, mausta suolalla ja pippurilla
Lisää
veitsenkärjellinen vaniljansiemeniä.
Viimeistele
palsternakka-omenakeitto kuivatuilla ruusun terälehdillä ja versoilla.
Parsnip and apple soup is delicious, but the look is quite dull. Few sprouts and pinch of dried rose petals give this every day food a more appetizing outlook.
Parsnip and apple
soup
500 g parsnips
400 g apples
1 liter water
1 vegetable broth cube
salt
pepper
Pinch of vanilla seeds
For garnishing
Sprouts
(Dried rose petals)
Peel and dice the apples and parsnips
Boil water in a saucepan. Add the stock cube and vegetables.
Cook the vegetables until soft over medium heat under lid for
15-20 minutes.
Puree the soup with a hand blender, add water if necessary,
season with salt and pepper
Add a pinch of vanilla seeds
Garnish with dried rose petals and sprouts.