Kiitollisena ja ilolla kohti joulua

En ole ollut kovinkaan jouluisissa tunnelmissa, mutta nyt -pari päivää lomalla levättyäni- joulutunnelma alkaa nousta. Tiia kirjoitti kiitollisuudesta, samoissa mietteissä olen ollut minäkin.


Joulukuusi, jouluvalot, joulukoristeet, joulukatu


Syksy ollut töissä -jälleen kerran- melkoisen rankka, mutta monien tiukkojen vuosien jälkeen kulunut vuosi on olut taloudellisesti melko hyvä. Tulos on vaatinut kyllä paljon työtä ja vähän onnenkantamoisiakin. Mukavasta työpaikasta saa olla kiitollinen.

Silti lomakin tekee hyvää, töihin palaankin vasta loppiaisen jälkeen. Keskiviikona olimme minikonsernimme jouluillallisella, oli ihana syödä hyvin ja jutella rauhassa. Kamerakin jäi kotiin ja puhelin pysyi laukussa. Silti vahva suositus ravintola Pompierille. 



Kahvi, joulu

Torstaista alkoi loma, ensimmäinen päivä meni pitkään nukkuessa, joululukemista kirjastosta hakiessa ja (positiivisten) talousasioiden hoidossa. Eräs vuosia mieltäni kalvanut, mahdollisesti tulevaa taloudellista tilannettani varjostanut asia saikin vähän yllätyksekseni myönteisen lopun tänä vuonna ja siitä olen ihan erityisen kiitollinen.



Itsetehdyt makeiset

Kotitekoiset lahjat


Joulusiivous on tehty ja lahjat on hankittu ja paketoitu. Joulumakeisia, granolaa ja näkkäriä teimme taas perinteiden mukaan ystäville. Tänään käymme vielä hallissa, ystävien luona ja katsomassa kummitytön perheen uutta kotia. Olen iloinen heidän saatuaan muutettua jouluksi. 

Jo tänään käymme myös hautausmaalla, jätän kynttilän myös muualle haudattujen muistomerkille. Muistelen siellä kahta loppuvuonna poisnukkunutta, joiden ystävyydestä sain iloita vuosien varrella.

Joulu 2017, joululahjat

Niin päivätöiden kuin bloginkin yhteistyökumppaneiden joulutervehdykset ja lahjat ovat lämmittäneet mieltä. Olen vuosien varella tutustunut moniin mukaviin ihmisiin niin Suomessa kuin ympäri maailmaa.



Joulu, kattaus






Saan viettää joulun tuplasti, ensin veljeni ja hänen vaimonsa luona, sitten anoppilassa. Menen melkoisen valmiisiin joulupöytiin, anoppilaan viemme kinkun ja graavit kalat. Joulunvietostakin saan olla kiitollinen. Minulla on joulun aikaan ystävien, suvun ja rakkaiden seuraa sekä yltäkylläiset joulupöydät. Kaikilla joulu ei kuitenkaan ole ilon aikaa. Joulupuu-keräyksen kautta olen muistanut pienillä lahjoilla helsinkiläisiä lapsia ja nuoria jo monena vuonna. Joulupuu-keräys on ohi tältä vuodelta, mutta Lady of the messin listauksesta löytyy muita keräyksiä, joihin voi osallistua vielä. Joulumieltä voi osoittaa (ympäri vuoden) myös teoilla, vaikkapa tuntematonta auttaen, kuten Marjo teki. 

Hyvää näin joulun alla mieltä on tuonut myös kannustava Nelkytplus -blogiyhteisö, johon kuulun sekä tietysti ihana lukijat, joita ilman blogiakaan ei olisi. Toivotankin teille kaikille stressitöntä, rakkaudentäyteistä joulua. Palaillaan pyhien jälkeen.

Heading towards Christmas with grateful mind. 

Uuni-Camembertia ja karamellikastiketta joululahjavalvojaisiin

Jouluaatto on ylihuomenna, jäikö joululahjojen paketointi viime hetkeen? Joululahjojen paketoinnin lomassa voi herkutella uunissa paahdetulla Camembert-juustolla. Uuni-Camembert on herkullista tarjottavaa myös uuden vuoden juhlissa, kohta nekin ovat edessä.


juustoruoka

juuroruoat


jouluruoka


juustoinen joulun ajan herkku

jouluinen juustoherkku



Tämä on melkoisen raskas herkku, josta riittää useammallekin joululahjojen paketoijalle.

Paistettu Camembert-juusto ja karamellikastiketta





200 g Camemebert-juusto (puurasiassa)


2 isoa omenaa (esim. Pink Lady) lohkottuna


2 dl pekaanipähkinöitä


4 rl suolaisen makeaa viski-karamellikastiketta








Suolaisen makea viski-karamellikastike





2,5 dl sokeria


6 rl voita


2,5 dl  kuohukermaa


1/2 tl merisuolaa


1 rl viskiä








Aloita tekemällä karamellikastike. Laita sokeri pienneen kattilaan, sulata sokeri keskilämmöllä sekoitellen, kunnes sokeri sulaa. Sokeri voi välillä paakkuntua, mutta jatka sekoittamista kunnes sokeri sulaa ja muuttuu väriltään vaaleanruskeaksi.





Kun sokeri on sulanut,  lisää voi kattilaan ja anna sulaa. Sekoita viski joukkoon, sekoita kastike. Nosta kattila levyltä ja lisää kermaa sekä suola. Vatkaa kunnes kastike on sakeutunut. Aseta sivuun. Kun kastike on jäähtynyt, voit kaataa sen ilmatiiviiseen astiaan ja säilyttää jääkaapissa.





Paistettu Camembert

Esikuumenna uuni 200 asteeseen. Leikkaa leivinpaperista hieman juuston rasiaa isompi pala.


Poista juusto käreestä, laita leivinpaperin pala juustorasiaan. Nosta juusto rasiaan. Paista uunissa 10-15 minuuttia.


Juuston paistuessa, lämmitä pieni kattila keskilämpötilaan. Lisää pekaanipähkinät ja sekoita jatkuvasti muutaman minuutin ajan, kunnes ne ovat paahtuneet hieman.


Ota Camembert uunista, nosta paahdetut pekaanpähkinät ja  lusikoi karamellikastiketta juuston päälle.


Tarjoile välittömästi omenalohkojen ja patongin kera.

Piparkakkujäädyke ja jouluinen paheeni

Piparkakkujäädyke on helppo, valmiiksi tehtävä jälkiruoka vaikkapa jouluaterian päätökseksi. Sen voi valmistaa jo vaikka tänään pakastimeen joko annoskulhoihin tai isompaan astiaan, josta jälkiruokaa voidaan annostella joulun pyhinä.

Paljastan samalla jouluisen paheeni tämän helpon reseptin myötä.


Joulun etukäteen tehtävä jälkiruoka

Jouluinen jälkiruoka

Piparkakkutaikina - se on jouluinen paheeni - syön sitä raakana... Toisaalta, onhan Ben & Jerryn suosittu jäätelömaku cookie dough, joten en ole paheineni ehkä kovin outo kuitenkaan.

Tähänkin reseptiin tulee piparkakkutaikinaa. Te aikuisemman maun omaavat voitte murentaa paistettuja piparkakkuja jäädykemassan joukkoon.




Piparkakkusemifreddo



2 kananmunaa


1 tl vaniljasokeria


1 dl tomusokeri
a

2,5 dl kuohukermaa

100 g piparkakkutaikinaa sormenpään kokoisiksi paloiksi pienittynä



Pane noin  litran vuoka tai tarjoilukulhot pakastimeen kylmenemään.

Erottele kananmunista valkuai­set ja keltuaiset eri kulhoihin.


Mittaa keltuaisten joukkoon vaniljasokeri sekä tomusokeri. Vatkaa keltuaisseos kuohkeaksi.


Vatkaa valkuaiset kovaksi vaah­doksi omassa kulhossaan.


Vatkaa kerma vaahdoksi kol­mannessa kulhossa.


Yhdistä kermavaahto keltuais­seokseen. Nostele jouk­koon valkuaisvaahto. Kääntele ne huolellisesti sekaisin, mutta vältä turhaa sekoittamista, jotta vaahdot eivät laske. Lisää lopuksi varovasti käännellen joukkoon piparkakkutaikinan palaset.

Kumoa seos pakastekylmään vuokaan. Peitä kelmulla. Nosta vuoka takaisin pakas­timeen vähintään muutamaksi tunniksi tai mielellään yön yli.



Onko sinulla jotain salattuja ruokapaheita?