Marokkolainen pistaasikana

Seuraan Facebookissa useita ruokasivustoja. Jos näen mielenkiintoisen näköisen videon, reseptin tai edes otsikon, klikkaan reseptin äkkiä Pinterestiin talteen ja palaan siihen myöhemmin. Pinterestin reseptikansioni on usein pelastus, kun kaupassa ei tule mieleen mitään mitä haluaisin tehdä illalliseksi. Aika usein näin käy, varsinkin pitkän työpäivän päätteeksi. Niin nytkin. Pikavilkaisu Pinterestiin, Food52-sivustolla julkaistu marokkolainen pistaasikana kuulosti herkulliselta. Sitä siis.

Muokkasin vähän reseptiä, lisäsin mm. tahinia. Miltei kaikki raaka-aineet löytyivät Lidlistä, jopa harissaa siellä olisi ollut, mutta sitä minulla oli jo kotona. Tahinista  eli seesaminsiementahnasta en ole ihan varma, mutta muista -aika pienistäkin- kaupoista tahinia löytää ainakin pääkaupunkiseudulla.




Kanaruoka, broileriruoka, broileriresepti








Kanaruoka, broileriruoka, broileriresrepti
Rakas rautapannuni -parin euron kirpparilöytö- oli vähän liian pieni, joten kuullottelin sipulit ja riisit pannussa ja siirsin sitten kaiken vuokaan. Jälkeenpäin ajatellen olisin tietysti voinut tehdä kaiken rautapadassakin.


Marokkolainen pistaasikana

2 + 1 rkl oliiviöljyä
1 sipulia hienonnettuna
suolaa ja pippuria maun mukaan
8 kanankoipea
2 - 4 rkl harissaa
3 valkosipulinkynttä, hienonnettuna
1 rkl jauhettua kuminaa
1 tl jauhettua inkivääriä
2,5 dl basmatiriisiä
6-12 pehmeää taatelia, kuutioituna
1 appelsiini
5 dl kanalientä
2 rl tahinia
2 rkl (tai enemmän) silputtuja pistaasipähkinöitä


Kuumenna uuni 200 asteeseen. Kuumenna suuressa paistinpannussa 2 rkl öljyä. Lisää hienonnettu sipuli ja vähennä lämpöä keskitasolle. Lisää ripaus suolaa ja kuullota kunnes sipuli on pehmeää ja läpikuultavaa, noin 5 minuuttia.

Sipulin kuullottuessa laita kanankoivet isoon kulhoon. Mausta koivet suolalla ja pippurilla. Lisää kulhoon jäljelle jäänyt ruokalusikallinen öljyä ja 1 - 2 rkl harissaa, pyörittele kanankoipia seoksessa. Lisää valkosipuli sipulin joukkoon pannulle ja kuullota vielä minuutti. Lisää kumina ja inkivääri 1 - 2 ruokalusikalliseen harissaa (riippuen jälleen kuinka tulisesta ruoasta pidät). Sekoita harissa-maustekastike sipulien joukkoon pannulle.

Huuhtele riisi siivilässä kunnes huuhteluvesi on kirkasta. Lisää riisi ja sekoita vielä n. minuutti. Lisää kuutioidut taatelit ja raasta appelsiinin kuori (oranssi osa) pannulle. Halkaise appelsiini ja purista mehu suoraan pannulle. Sekoita kasvisliemi ja tahini, kaada riisin päälle. Sekoita riisiseos, nosta kanankoivet riisin päälle. Nosta vuoka uuniin ja kypsennä 40 minuuttia. Ota vuoka uunista. Ripottele pistaasipähkinät päälle. Tarjoile välittömästi.


Laventelilatte

Maanantai ja takaisin töihin 2 1/2 loman viikon jälkeen. Uusi PC odottamassa ja varmaan kasa selvittämättömiä työjuttuja -ja uutta pukkamaamassa päivän mittaan. Ensimmäinen loman jälkeinen päivä on aina aika sekava. Pientä ahdistusta siis ilmassa.... Rauhoittava ja samalla piristävä laventelilatte on siis onnen omiaan tähän aamuun!


Maustettu kahvi


Maustettu kahvi, latte

Laventeli tunnetaan rauhoittavista ja ahdistusta vähentävistä ominaisuuksistaan. Kofeiini taas piristää ja pehmeä maitovaahto sitoo maut kauniisti yhteen.

Laventelilatte

1 dl vahvaa espressoa
1 1/2 dl rasvatonta maitoa
1 tl kuivattuja laventelinkukkia

Laita maito ja laventelinkukat pieneen kattilaan. Lämmitä -älä kiehuta. Ota kattila liedeltä kun maito on lämmennyt. Anna seistä 10 min, jotta laventelin maku imeytyy maitoon. Siivilöi laventelinsiemenet maidosta. Vaahdota maito, valmista espresso. Kaada maito espresson joukkoon ja nauti.



Viisi viikon varrelta

Alkaneen vuoden ensimmäinen viikko on ollut rento. Vielä kuluneen viikon olin talvilomalla -tai itseasiassa viimeiset 2 1/2 viikkoa- kun yhdistin pyhiin kaksi viime kesän pitämätöntä lomapäivää ja kaksi ylityövapaatakin. Mitään erikoista en lomaksi suunnitellut, parasta on ollut nukkuminen! Uuteen vuoteen taitaa ollakin parasta siirtyä rauhassa lepäillen, ilman kiireitä.

Smoothie



Katsotaan kuinka kiireenä -ja uusina ylitöinä- lomailu kostautuu tulevalla viikolla. Toimistolla pitäisi odottaa vielä uusi PC, jonka vaihtuminen tietää aina jotain harmiakin vaikka odotakin innolla eroon pääsyä nikotelleesta vanhasta koneesta. Joulunalusviikkojen ongelmana oli useamman kerran mm. koneen sammuminen kesken kaiken. Se tietysti oli saada hermoromahduksen partaalle.



Juhlaruoka


Viikon kohokohta oli vuoden vaihtuminen. Ei niinkään uusien alkujen tai lupausten takia, vaan koska saimme viettää perinteisesti aikaa ystävien kanssa joita näemme ihan liian harvoin.


Terveellinen aamiainen


Lupauksia en tehnyt uudelle vuodelle, en lupautunut vegaanihasteeseen, tipattomaan tai sokerittomaankaan. Kevennettyä tulee näin alkuvuodesta ilman lupauksiakin ja onhan meilä 5:2-paastokin jo kuudetta vuotta elämäntapana. Pakastimen ja kaappien sisältöäkin olen silmäillyt, niistä haalitaan lautaselle alkuvuoden edullista ja kevennettyä syötävää. Ei ehkä ulkonäöltään blogikelpoisia annoksia, mutta yleensä "kaappienkaahimisruoista" tulee herkullisia.Viime kesänä poimimiani vadelmiakin on vielä pakkasessa, vaikka niitä onkin ahkeraan lisätty tuorepuuron ja smoothien joukkoon syksyn ja alkutalven ajan.



Kalenteri, vuosikalenteri


Vuoden vaihtuessa seuraavat 12 kuukautta eivät minulle ole koskaan täysin tyhjiä sivuja.  Kalenterissa on jo monta merkintää tälle vuodelle - aina joulukuulle saakka. Maanantaina 
10.12. on hammastarkastus. Sovin seuraavan tarkastuksen vuotta aiemmin jo aina edellisellä tarkastuskerralla. Maanantai-ilta on hyvä aika hammastarkastukselle, silloin on harvemmin muuta menoa. Osa vuoden merkinnöistä on vielä kysymysmerkillä varustettuna mutta hahmottelen ainakin alustavasti erilaisia sopivia ajankohtia eri menoille ja tapahtumille.

Olen siirtynyt nettikalenteriin jo vuosia sitten, voin tarkastella milloin ja miltä laitteelta vain työ- ja vapaa-ajan menoja, synttäreitä sekä muita tärkeitä päivämääriä ja laittaa hälytyksiä muistuttamaan. Eikä tarvitse raahata erillistä kalenteria mukana. Omaa elämää netikalenterin siirtyminen on helpottanut, vaikka tiedänkin monien pitävän enemmän perinteisistä paperikalentereista.


Lahjapaketointi


Löytökoira

Löytökoira

Lomaviikoille ei joulun ja uuden vuoden vieton lisäksi ei ole pahemmin kasattu ohjelmaa. Nyt viimeisellä viikolla olemme tavanneet ystäviä, viettäneet aikaa maalla, juhlineet nelivuotiasta kummityttöä ja keskiviikkona kävimme elokuvissa - Woody Allenin Wonder Wheel- sekä syömässä.



Ravintola Kasarmitori

Arancini, the cock


Vuoden vaihduttua muistin Finnairin pisteillä hankkimani ravintolalahjakortin, jonka olin ostanut miltei kuusi kuukautta sitten kanta-asiakaspisteiden vanhetessa. Onneksi muistin, lahjakortti oli voimassa enää muutaman viikon. Kävimme keskiviikkona siis syömässä The Cockissa, katsoin samalla myös parin muunkin lahjakortin voimassaolon. Olisi harmi, jos kortit pääsisivät vanhenemaan. Niistäkin täytyy laittaa kalenterimuistutuksia tästä lähtien.


Miten teillä on vuoden ensimmäinen viikko kietähtänyt käyntiin - rennosti vai täydellä teholla?