Marokkolainen jauheliha-cous cous



Jauheliha, tuo arjen luotettu raaka-aine, taipuu moneen suuntaan. Tällä kertaa hain vaikutteita Marokon suunnalta. Outi voi kertoa onko pelkkää mielikuvaa vai löytyykö marokkolaisesta jauheliha-cous cousista jotain autenttista makua. Marokkolainen ruoka on muutenkin ollut mielessä, teinhän jokin aika sitten marokkolaista pistaasikanaa.

Olen teininä ollut Marokon Agaridirissa lomamatkalla, muistan reissun ruoista vain todella tulisen kastikkeen kanssa tarjotun cous cousin, josta tarjoilija varotteli "Beware, it's hot". Minä ajattelin vain kuumaa ja arvelin kastikkeen jäähtyvän nopeasti. Tarjoilija jäi sivummalle katsomaan kun maistoin ensimmäisen haarukallisen herkullisen tuoksuisella kastikkeella vähintäänkin reilusti maustamaani annosta. Jep, tulipa tuokin sanan kaksoismerkitys kuuma/tulinen opittua kantapään kautta... Marokkolainen jauheliha-cous cous ei kuitenkaan ole tulinen, vaan pehmeän mausteinen.

Talvella ruokakuvat tulee otettua yleensä työpäivän jälkeen myöhään illalla ja otan ne keinovalossa usein tätä tummaa taustaa vasten. Valon lisääntyessä ja kevään lähestyessä alan kaivata keväisemmän ruoan lisäksi myös keväistä kirkkautta kuviin. On ruokakuvaajan -ainakin minun- onni, kun kaikki kuvat voi pian taas ottaa luonnonvalossa.



jauheliharuoka, arkiruoka

jauheliharuoka, arkiruoka


jauheliharuoka, arkiruoka




Marokkolainen jauheliha-cous cous


2 rkl auringonkukkaöljyä

1 keskikokoista sipulia, karkeasti silputtuna

200 g jauhelihaa


½ rkl kuminaa


½ tl jauhettua kanelia


1 tl jauhettua kurkuma


50g pehmeitä taateleita neljään osaan leikattuna


1,5 dl vihanneslientä


Couscous


150 g kuskus


sitruunan raastettu kuori


2 rkl hienonnettua mintua


50g paahdettuja suolaamattomia cashewpähkinöitä




Kuumenna öljykattilassa, lisää jauheliha, sipulit ja paista keskilämmöllä lastalla sekoitellen kunnes jauheliha on ruskistunut, mausta kanelilla, kuminalla ja kurkumalla. Lisää kasvisiemi ja taatelit, hauduta miedolla lämmöllä vielä 10 m.

Valmista couc cous kuskus paketin ohjeiden mukaan. Mausta cous cous sitruunankuorella ja mintulla. Tarjoile couscous ja jauhelihaseos cashewpähkinöiden ja tuoreen mintun kera.

Tarjosin cous cousin höysteenä myös hienonnetuilla pistaaseilla ja kurpitsansiemenöljyllä maustettua turkkilaista jugurttia. 




Jauhelihapaketti on 400 g, mihin käytin lopun? Paistoin ja maustin kaiken jauhelihan kerralla. Loput 200 g tarjosin uunissa kypsennettyjen kuutioidun munakoison ja tomaatin kanssa seuraavana päivänä, lisäsin annokseen loput minttupuskasta, kolme taatelia pilkottuna ja nokareen turkkilaista jugurttia.



Salaattigranola

Kaipaatko salaattiin rapean rouskuvaa purutuntumaa? Toki moni rapsakka vihannes tai juures antaa kivaa rousketta, mutta extrarapsakkuutta -ja totta kai makua- tuo itsetehty mausteinen ja hieman suolainenkin salaattigranola.

Salaattigranola maistuu paitsi salaatin lisänä, pari lusikallista antaa uutta makua myös uunijuureksille ja vaikka munakkaalle. Gluteenittoman reseptistä saa korvaamalla ruishiutaleet gluteenittomilla kaurahiutaleilla.

itsetehty salaatin lisäke

itsetehty salaatin lisäke

itsetehty salaatin lisäke


Salaattigranola

Kastike

1 dl oliiviöljyä
2 rl karkeaa dijonsinappia
1 rl hunajaa
1 appelsiinin kuori hienonnettuna
1 rl hienonnettua tuoretta timjamia
suolaa ja pipuria
(chilihiutaleita)

Kuivat ainekset

2 dl ruishiutaleita
1 dl hampunsiemeniä
100 g hasselpähkinärouhetta


Kuumenna uuni 180 asteeseen. Sekoita hyvin kaikki kastikeainekset isossa kulhossa. Lisää kuivat ainekset, sekoita hyvin. Levitä tasaiseksi kerrokseksi uunipellille. Paista n. 20 min, sekoita puolivälissä paistamista. Säilyy n. neljä viikkoa ilmatiiviissä purkissa.



itsetehty salaatin lisäke

itsetehty salaatin lisäke


Salaattigranolaa tarjosin ensimmäisen kerran paahdettujen porkkanoiden, suikaloidun punakaalin ja fetan kera. Hävikkiruoka sai heti hieman nostetta.


Viisi viikon varrelta

Tammikuun toinen viikko toi mukanaan taas työt -ja sen uuden PCn. Ei käyttöönotto ihan ongelmitta mennyt, mutta se oli odotettavissakin. Heti alkuviikkoon tulikin tass jo pitkiä työpäiviä.  Ihanaa kuitenkin kun uusi kone on tehokas ja kevyt. Toimiva työympäristö on arjen ei-ihan-niin-pieniäkään iloja.

Talventörröttäjä
this-is-finland

Itämeri, auringonlasku


Nyt eletään jonkinlaista välitilaa. Kalenteri näyttää talvea, mutta sää on pääkaupunkiseudulla ollut jotain ihan muuta. Joulun jälkeen olen aina ihan valmis kevääseen, mutta useinhan se "todellinen talvi" pakkasineen ja lumineen on kuitenkin tullut vasta uuden vuoden puolella. Maalla vähän satelikin lunta viikko sitten. Nyt Helsingissä ollaan kuitenkin oltu aika keväisissä tunnelmissa, aurinkokin on paistanut historiallisen pimeän joulukuun jälkeen! Tuleeko talvi vai ei, se jää nähtäväksi.


Voimaruoka-brekkiebowl-instagram-kilpailu
Tammikuu on tuonut mukanaan myös mediatapahtumat. Muutama aamiaistilaisuus on ollut jo tällä viikolla. Olen töissä Helsingin keskustassa, joten ehdin kiinnostaviin, keskusta-alueella järjestettyihin ja ajoissa alkaviin tilaisuuksiin ennen työpäivää. Tiistaina kävin Voimaruoan tilaisuudessa tuunaamassa oman brekkiebowlini aamiaiseksi ennen toimistolle menoa.  Proteiini-, siemen- ja superfoodsekoituksesta tehty aamiaiskulhollinen pitikin nälän pitkälle iltapäivään.


aamupala, aamiainen

Aamiainen näyttää olevan viikon hitti arjen alettua. Viikon toisen aamiaisen tarjosi elintarvikemaahantuoja Lejos.

Lejos aloittaa vuoden 2018 Aamuvallankumoksella, jonka tarkoitus on muistuttaa kuluttajia aamiaisen merkityksestä sekä antaa uusia ideoita aamupalalle.

Aamuvallankumouksen pop-upkahvilaan pääsee jokaisen aamun sata ensimmäistä Elisa Kulmaan17.–19.1.2018 nauttimaan aamiaista kello 7.30 alkaen. Kahvilassa kuullaan puheenvuoroja muun muassa aivotutkija Katri Saarikiveltä, ravinto- ja mentaalivalmentaja Kirsi Vaulamolta, kokki Prisca Leclerciltä ja lääkäri Emilia Vuorisalmelta.

Aamiasinspistä tuli molemmista tapahtumista vaihteluksi normiaamiaiseeni tuorepuuroon. Tänä aamuna söimmekin tuon yläkuvan inspiroimana uunipuuroa, sen inspiroima resepti tulossa myöhemmin.




Viikonloppukukat
Krysanteemikimppu

Viikonloppukimppu


Rahalla voi ostaa onnea, kuten aiemmin kerroin. Ostan melko harvakseltaan kukkia, mutta nyt hempeä vaaleanpunainen kimppu houkutteli ostamaan. Viikonlopun ilon aihe, joka houkutteli harjoittelemaan kameran kanssa yhteensopivalla puhelimen kuvaussovelluksella.


Tulitaide, saksofoni
Eilisiltana kävelimme uudistuksen ja katutöiden jäljiltä viimein valmistuneella Iso Roobertinkadulla. Kadulla näimme mm. jännittävän tulitaidebändin esityksen.

Miten sinun viikkosi on sujunut?