Avokadopestopasta

Avokadopasta taitaa olla koko kansalle tuttu, mutta avokadosta voi tehdä myös pestoa, jonka voi sekoittaa pastan joukkoon tai levittää voileivän päälle.

Maalla anoppilassa teen kasvisvoittoista ruokaa, anoppini ei syö lihaa. Nyt emme anoppilaan pääse yli seitsemänkymppisten appivanhempien ja Tarmo-koiran seuraksi, tämänkin ruoan tein jo useampi viikko sitten viimeksi maalla ollessame.


pastaresepti



pastaresepti

pastaresepti

Avokadotahna

Avokadotahna

Avokadotahna


Avokadotahna maistuu sellaisenaankin, sitä voi levittää vaikka leivän päälle, tai dipata kasviksia tahnaan.



Avokadopesto

1 avokado
1 sitruunan mehu ja raastettu kuori
1 ruukku basilikaa
1 dl oliiviöljyä 
1 dl parmesaanijuustoa raastettuna 
1 dl pinjan- tai kurpitsansiemeniä 
pippuria ja suolaa


Kuori ja kuutioi avokado, raasta sitruunasta pesty kuori, purista sitruunasta mehu. Laita tehosekoittimen kulhoon avokadokuutiot, sitruunan mehu ja raastettu kuori, basilika, kurpitsansiemenet, oliiviöljy, parmesaanijuusto, pippuria ja suolaa maun mukaan.

Käytä tehosekoitinta kunnes aineksista on muodostunut tasainen tahna. Keitä pasta ohjeen mukaan. Sekoita avokadotahna lämpimän pastan joukkoon. Voit lisätä annokseen avokadokuutioita ja paahdettuja pinjansiemeniä.

Viisi viikon varrelta


Postaus sisältää pressinäytteitä*

Mukavaa sunnuntaita! Viikon pääpuheenaihe on kaikilla varmasti ollut sama.



Kalastaja


Vielä viikko sitten suhtauduin koronaan kepeämmin, mutta kun tilanne on eskaloitunut niin sairastuneiden määrässä, rajoitussuosituksissa kuin hurjissa talousuutisissa, on mielikuvani tilanteesta muuttunut selvästi huolestuneemmaksi. Oma arkeni on sujunut kutakuinkin normaalisti, mutta saa nähdä kuinka arki muuttuu tulevina viikkoina. Ensi viikolla minun piti mennä Tallinnaan espanjalaisen bisneskumppanin kanssa, mutta hän perui matkansa juuri ennen kuin olin pyytämässä ettei hän tulisi nyt. Nyttemminhän Viro onkin sulkenut rajansa. Talouteen virus, rajoitukset ja pelko vaikuttavat suorastaan karmaisevalla tavalla, mutta turvallisuus on asetettava etusijalle.


Blogi



Onhan tämä hämmentävä tilanne, ei tällaisia olosuhteita maailmanläaajuisesti tai kotimaassakaan ole ollut meidän elinaikanamme. Olen kuutenkin ollut töissä normaalisti, ulkoillut ja käynyt kaupassakin. Perjantaina tapasin muutamia tuttuja, söin ravintolassa ja matkustin metrolla. Pesin toki käsiäni senkin päivän aikana toistakymmentä kertaa, pidin vähän välimatkaa, olin kättelemättä ja halailematta, ravintolassa kaivoin käsidesin käyttöön ennen ruokailun aloittamista, metrossakin olin hanskat kädessä. Omaa sairastamista ja mahdollista karanteenia enemmän olen huolissani tällä hetkellä kaiken tämän vaikutuksesta talouteen, etenkin pieniin yrityksiin tilanne iskee todella kovaa. Työnantajanikin on pk-yritys, ystävillä on eri palvelualojen yrityksiä tai he ovat töissä firmoissa joiden kaupankäynti on miltei pysähtynyt viimeisen viikon aikana.

Kotivara meillä kyllä riittää sìihen kriittiseen 72 tuntiin ja kaappien kätköistä sekä pakastimesta löytyy syötävää vaikka viikoksi, vaikkemme olekaan nyt hamstrailleet. Eikä pahemmin päässytkään hamstraamaan, sillä mm. riisi, perunat, leipä, kaurahiutaleet, pavut, tomaattimurska sekä tietenkin vessapaperi oli kaupasta loppu. Eilen tosin hyllyt olivat jo täydempiä, eivät päivittäistavarat tai ruoat ole kokonaan loppumassa vaikka välillä joku hylly tyhjenisikin.

Tulevien viikkojen pressitilaisuuksiin en enää ilmoittautunut. Monet pressitilaisuudet on nyt varmuuden vuoksi myös kokonaan peruttu, vaikka eivät ne toki olleetkaan lähellekään 500 hengen massatilaisuuksia.


Kukat

Kukat



Kukat

Iloa voi hakea vaikka kukista ja samalla tukea kukkakauppiasta. Kimpunhan voi tilata ja maksaa etukäteen jollei halua pidempään jäädä hengailemaan kukkakauppaan. 

Muutaman viikon takaisessa Pauligin kokkikoulussa pyydettiin illan päättyessä osallistujia ottamaan kukkia asetelmista kotiin. Sainkin koottua kauniin pikku kimpun, joka kesti viikon verran kotona. Syksyllä ostan kukkia harvoin, joulun aikaan ostan amarylliksen ja muutamia hyasintteja, mutta kun kevät alkaa koittaa ja päivät pitenemään alan kaivata kukkia kotiin ennen luonnon puhkeamista kukkaan.

Töihinkin hankittiin kimppu, joka piti ikuistaa kuviin.


Museo helsinki

Museo
Taidekin ilahduttaa ja rauhoittaa. Museokortin saatuamme olemme tänä vuonna olleet useamman kerran museoissa, mutta pari viikkoa sitten oli vuorossa ilmaismuseo. 

Kaksi kertaa viikossa auki olevassa Reitzin kotimuseossa Töölön Apollonkadulla on upea kokoelma mm. Edefeltiä ja Schjerfbeckiä. Maailman isoissa museoissa usein uupuu taiteen määrään kun sali toisensa jälkeen on täynnä tunnettuja taideteoksia. Aika matkoilla on rajattua ja upeiden maalausten ohi tulee vain porhallettua kuitaten ne miltei vilkaisulla. Pidän tällaisista pienistä museoista, joissa voi rauhassa tutustua rajattuun määrään taidetta saamatta "taideähkyä".

Osa museoistakin saattaa nyt olla kiinni, Reitz taitaa olla ainakin toistaiseksi auki.





Nyt viikonloppuna olen nauttinutkin siitä, ettei mitään erikoista tarvitse eikä edes voi tehdä. Olen nukkunut pitkään, ulkoillut ja hemmotellut itseäni ihonhoidolla -sekä jäätelöllä. 3 kaverin* uutuusjäätelöpuikoissa on mm. kotimaisista vadelmista tehtyä sorbettia, kinuskia, suklaatryffeliä sekä paahdettuja ja suolattuja pähkinöitä. Viidestä jäätelöpuikosta kaksi on vähälaktoosista ja kaksi vegaanista. Kaikki jäätelöpuikot ovat gluteenittomia, eikä niissä ole käytetty keinotekoisia maku-, väri- tai säilöntäaineita. Tähän mennessä olen puikoista maistanut suklaatryffeliä, joka vei kielen menessään.


Hopeaseppä

Hopeaseppä


Myrskyn silmässäkin koetetaan pysyä rauhallisina, noudatetaan varovaisuutta , mutta nautitaan myös arjen pienistä onnenhetkistä. Tuetaan nyt etenkin pieniä yrityksiä; ostetaan lahjakortteja ja kevään lahjoja, tilataan tuotteita, haetaan tai tilataan ruokaa jne. Haluammehan pitää nämä yritukset ilonamme tulevaisuudessakin. Kälyni ja hänen miehensä juuri 15 v. täyttänyt yritys Design Laakso Sundman tarjoaa mm. paikan päällä tehtyjä yksilöllisiä hopeakoruja,  nahkalaukkuja ja keramiikkaa. Ihastuttavia tuotteita lahjoiksi ja itselle.


Mikä sinua huolestuttaa tässä tilanteessa eniten? Entä mitä ilnaiheita tällä vikolla on ollut?

Kylmänostatetut patongit

Tuore leipä, onko mitään maukkaampaa? Vielä lämpimän leivän rapea kuori, sitkeän pehmeä ja kuohkea sisus...

Olet tehnyt patonkia monella metodilla, blogissa on ollut ohjeet mm. neljän tunnin patonkeihin ja "Leipänatsin patonkeihin". Nyt kokeilin vuorokauden kylmänostatusta. Tein taikinan perjantaiaamuna ja lauantai-iltapäivänä söimme lämmintä leipää. 

Leipänatsi eli leipäkirjan kirjoittaja oli resepteissään hyvin tarkka jauhoista, minä otin nyt niitä kotona sattui olemaan eli puolet pizzajauhoja, puolet erikoisvehnäjauhoja. Erinomaista tuli näinkin. 


patongit, parhaat_patongit

patongit, parhaat_patongit

patongit, parhaat_patongit

patongit, parhaat_patongit

patongit, parhaat_patongit

patongit, parhaat_patongit


Kylmänostatetut patongit


3,5 dl vettä, 45 ° C
1 tl  kuivahiivaa
7,5 dl jauhoja
2 teelusikallista suolaa
ruokaöljyä kulhon öljyämiseen
1,5 dl vettä uuni kestävässä astiassa

Sekoita vesi ja hiiva suuressa kulhossa. Anna seisoa, kunnes hiiva-vesiseos vaahtoaa hieman, noin 10 minuuttia. Lisää jauhot ja sekoiteta haarukalla, kunnes kaikki jauhot ovat imeytyneet veteen. Anna taikinan seistä kulhossa noin 20 minuuttia.

Lisää suola, siirrä taikina kevyesti jauhotetulle työpöydälle ja vaivaa, kunnes taikin on sileä ja joustava, noin 10 minuuttia. Voit käyttää myös yleiskonetta vaivaamiseen. Siirrä taikina kevyesti öljyttyyn kulhoon, peitä kulho muovikelmulla ja aseta kulho vedottomaan paikkaan, vaivaa taikinaa kevyesti käsin kolme kertaa puolen tunnin välein.


Nosta taikinakulho jääkaappiin vuorokaudeksi.

Nosta taikinakulho jääkaapista, anna seistä huoneenlämmössä noin tunnin ajan. 


Kuumenna uuni 240 C ° asteeseen. Nosta taikina kevyesti jauhotetulle työpöydälle ja leikkaa kolmeen samankokoiseen palaan. Muovaa jokaisesta taikinapalasta noin 30*30 cm levy, taittele reunat keskelle ja nipistä patongin päät suppuun. Nosta patongit jauhotetulle leivinpapeille tasaisien välimatkojen päähän toisistaan.


Laskosta leivinpaperi poimulle patonkien väliin ja laita molemmille reunoille vielä tiukasti rullatut keittiöpyyhkeet. Näin taikina nousee ylöspäin, eikä leviä sivusuuntaan. Peitä kevyesti muovikelmulla. Anna nousta noin 50 min, kunnes patongit ovat kohonneet. Poista pyyhkeet ja vedä leivinpaperi suoraksi. Leikkaa saksilla neljä viiltoa kuhunkin patonkiin.

Nosta leivät uunipannulle tai paistokivelle uuniin. Laita vesiastia uunin pohjalle (tämä tuottaa höyryä, joka auttaa rapean kuoren muodostumista). Paista patonkeja kunnes ne ovat tummanruskeita ja rapeita, 20-30 minuuttia.


Onko lämmin leipä sinunkin herkkuasi?