Bulgurcarbonara

Pasta on ihanaa, mutta välillä sen sijaan voi käyttää vaikka bulguria vaihtoehtona. Bulgur on vehnästä valmistettua suurimoa.

Päätin korvata carbonarassa pastan bulgurilla. Bulgurcarbonarani ei tietenkään ole oikeaoppinen, aito carbonara. Italialainen Your Tube-kokki Vincenzo Prosperi haukkuin jonkin aikaa sitten Gordon Ramsayn carbonaran lyttyyn, Ramsay käytti mm. herneitä jotka eivät oikeaoppiseen carbonaraan kuulu. Minun "carbonarani" saisi puritanisteilta varmaan vielä pahempaa kyytiä bulgureineen, kylmäsavukinkkuineen, persiljoineen ja mozzarelloineen. Koska annoksessa on kuitenkin carbonaramaisia piirteitä, kutsun tätä nyt kuitenkin carbonaraksi, oli Vincenzo mitä mieltä tahansa.


Bulgurcarbonara

Bulgurcarbonara



Bulgurcarbonara

2 dl bulguria

4 dl kasvislientä



150 g pekonia tai kylmäsavukinkkua

150 g raastettua pecorinoa

2-3 kananmunaa

(persiljasilppua)

(mozzarellaa)

mustapippuria

suolaa



Lisää pilkottu pekoni kylmälle paistinpannulle. Laita pannu lämpiämään miedolla lämmöllä.  Anna rasvan sulaa ja pekonin rapeutua. (Tai paahda kylmäsavukinkku 180 C uunissa no 10 min).

Kiehauta kasvisliemi isossa kattilassa. Lisää bulgur ja anna kiehua hiljalleen kannen alla välillä sekoittaen. Anna kiehua 8-10 min kunnes vesi on haihtunut. Anna seistä hetken.

Riko kananmunat (ja persiljasilppu) bulgurin sekaan sekoittaen voimakkaasti, jotta kananmuna ei ehdi hyytyä klimpeiksi. Sekoita joukkoon pekoni. Sekoita mukaan pecorino ja mustapippuri. Annostele lautasille (tarjoile mozzarellan kanssa).

Viisi viikon varrelta

Marraskuu alkoi aivan juuri ja nyt ollaankin jo puolivälissä, jouluunkin on enää reilu kuukausi. Etenkin harmaina päivinä ajatus on jo talvipäivän seisauksessa. Siitä kun lähdetään taas valoisampaa kohden. Joulua enemmän taidan odottaa pidentyviä päiviä, vaikkei valoisan ajan pitenemistä ensimmäiseen kuukauteen juuri huomaa.


3 kaveria piparkakkujäätelö x malia


PR-näytteitä 3 kaverin jäätelö ja Malia Company


3 kaverin piparkakkujäätelö ja Malian piparkakkukynttilä = Joulun starter pack. En tosiaan ole vielä ihan joulutunnelmissa vaikka jo sinne kevääseenkin jo kurkotan, mutta ehkä vähän voi näiden sesonkituotteiden kanssa jouluakin fiilistellä, eikös vaan… En erikoisemmin välitä joulutortuista, mutta piparkakuista pidän kovasti. 3 kaverin kausijäätelömaku yhdistääkin kaksi suosikkiani; jäätelön ja piparkakut.

Malia Companyn tuoksukynttilät suunnitellaan Suomessa ja valmistetaan maailman tuoksupääkaupungissa Grassessa Ranskassa. Tuoksukynttilät valmistetaan soijasta, joka on myrkytön vaihtoehto perinteisille parafiinikynttilöille. Malian Piparkakku -tuoksukynttilöitä tulee myyntiin rajoitettu erä maliacompany.com verkkokauppaan, Aleksanterinkatu 21 avautuvaan Xmas Garageen sekä Kämp Gardenin My o My Home-myymälään Helsinkiin. 3 kaverin jäätelöä on myynnissä hyvin varustelluissa ruokakaupoissa


Tomaatti-papukeitto
Viikon ihanin pikaruoka oli tomaatti-papukeitto; purkillinen säilöttyjä tomaatteja, purkillinen valkopapuja ja pecorinoraastetta, pinjansiemeniä, jo vähän nahistuneesta timjamista tekemääni pestoa ja korealaista chilitahnaa gochujangia. Lämmittävää, täyttävää ja herkullista.

 


Lokal Kansallissali

Lokal Kansallissali joulu

Lokal Kansallissali joulu

Lokal Kansallissali





Lokal Kansallissali

Pressitilaisuus Lokal Helsinki

Lokal on suomalaisen taiteen, designin ja käsityön konseptimyymälä. 


Lokal Kansallissali tarjoilee kuratoidun valikoiman kahdeksassa huoneessa upeissa Väinämöisenlinnan tiloissa Helsingin keskustassa Aleksanterinkadulla 16.11.-23.12. Tarjolla on vaikkapa joulun lahjoiksi huolella valikoituja, vastuullisesti valmistettuja ja kestäviä valintoja läheltä ja hieman kauempaa. Tarjolla on mm. käyttöesineita, astioita, ruokatuotteita, kodintekstiilejä, vaatteita ja kosmetiikkaa. Kansallissalin miljöö jo sinällään on näkemisen arvoinen.




Hirvet


Hirviemä ja vasa
Hirvet ylittävät joen

hirviemä ja vasa


Viikon luontoelämys oli viime viikonloppuna hirviemän ja vasan näkeminen maalla. Ne hölköttelivät metsästä naapurin sänkipeltoa alas, kahlasivat hetken mietinnän jälkeen joen yli, kulkivat lammaslaitumella aikansa kunnes hyppäsivät aidan yli ja hävisivät seuraavaan metsään. Olen nähnyt pari kertaa hirviä luonnossa aika läheltä, mutta en koskaan ole päässyt seuraamaan niitä pitkään saati kuvaamaan.


The Crown


Lopuksi pakko vielä mainita The Crown, uusi kausi tulee Netflixiin viimein tänään. Tällä kaudella on edetty jo Dianan aikakauteen. Tiedän, mitä teen tänä iltana! 


Kuinka sinun viikkosi on sujunut? Joko joulu on mielessä vai kurkotatko ajatuksissa jo kevääseen? Onko sinulla jotain sarjasuosituksia? 

Turkkilaiset cilbir-kananmunat

Çılbır on perinteinen turkkilainen aamiaisruoka, jossa on uppo- tai paistettuja munia sekä jugurttia. Ottomaaninen aikakaudella çılbır oli yleisnimi munaruoille, joten ei haittaa, vaikka reseptini ei ole ehkä se "oikeaoppinen" versio vaan mukaelma. Ottomaanien sulttaanien teidetään syöneen çılbıriä jo 1400-luvulla.Ottomaanien valtakunta oli yksi maailmanhistorian pitkäikäisimpiä imperiumeja. Laajimmillaan valtakuntaan kuului 1500-luvun lopulla nykyisen Turkin lisäksi alueita Pohjois-Afrikasta, Lähi-idästä ja Ukrainan eteläosista sekä Kaakkois-Eurooppa aina Wienin porteille saakka.

Jugurtti on turkkilaisten suosikki, he lusikoivat jugurttia kaksi miljoonaa tonnia vuosittain. Alun perin vuosituhatta sitten Keski-Aasiassa kehittynyt jugurtti oli tärkeä raaka-aine alueen kiertolaiskulttuureille erityisesti hyvän säilyvyytensä vuoksi.


Çılbır-munia syödessä voi hetkeksi tuntea itsensä siis miltei kuninkaalliseksi. Eikä çılbır-annoksen syöntiä kannata rajoittaa vain aamuun, tämä on myös helppo, herkullinen illallinen, joka valmistuu vartissa. Rakastan sekä turkkilaista jugurttia, että munia, joten tämä onkin annos makuuni.
















Turkkilaiset cilbir-kananmunat


1 pieni valkosipulinkynsi  hienonnettuna

2, 5 dl turkkilaista jugurttia

4 suurta munaa

2 rkl oliiviöljyä

2 rkl valkoviinietikkaa

2 tl chilihiutaleita

Suolaa ja mustapippuria maun mukaan

Tarjoiluun leipää



Valmista ensin valkosipulijogurtti - noin 15 minuuttia ennen munien balmistusta, anna olla huoneenlämmmössä

Mausta jogurtti pienessä kulhossa valkosipulilla ja mausteilla. Lusikoi jugurtti kahdelle lautaselle.

Sekoita vettä kauhalla, jotta saat aikaan pyörteen. Riko tuore, huoneenlämpöinen kananmuna kahvikuppiin. Kaada varovasti veteen. Kypsennä yksi uppomuna kerrallaan hiljalleen kiehuvassa vedessä 3-4 minuuttia, jolloin keltuainen jää löysäksi. Nosta munat vedestä kauhalla ja laita ne lautasille levittämäsi valkosipulijugurtin  päälle.

Samalla kun keität munia, kaada oliiviöljy pieneen pannuun, kuumenna keskilämmölle ja sekoita chilihiutaleet öljyn joukkoon. Sekoita ja anna chilihiutaleiden imeytyä oliiviöljyyn muutaman minuutin ajan, sammuta lämpö.

Ripottele pippurihiutaleita, joihin oli lisätty oliiviöljyä, paistettujen munien päälle. Tarjoile heti leivän tai rapean leivän vieressä. Lisäsin annokseen vielä tuoretta timjamia, pestoa, paahdettuja tomaatteja ja varsisipulia lisämakua antamaan.


Oletko sinä syönyt munia ja jugurttia yhdessä?