Karamellisoitu kampasimpukkarisotto

Viime viikolla julkaisin kampasimpukkapastasta kuvan, mutta olen tehnyt myös kampasimpukkarisottoa.

Karamellisoitu fenkoli ja sipuli antavat herkullisen täyteläisen maun risottoon. Kampasimpukkarisotto on ihana ruoka vaikka kahdenkeskiseen pikkujouluun tai itsenäisyyspäivän illalliselle. Risoton teko on helppoa kunhan vain muistaa jo edesmenneen aiemman työnantajani ja kulinaristin ohjeen "Risotto ei odota syöjää, syöjä odottaa risottoa!" eli risotto heti lautasille ja pöydässä odottavien syöjien eteen.

Kuvatkin nappasin alle minuutissa, taas oli paitsi kiire päästä syömään myös kilpajuoksu pimenvän iltapäivän kanssa. Onneksi kamerassa riittää ISO-arvoa nostettavaksi, vaikka vähän "tunnelmallisen" rakeiseksi se kuvat tekeekin.



Karamellisoitu kampasimpukkarisotto (neljälle)

150 g kampasimpukoita (pakaste)

1 pieni fenkoli ohueksi viipaloituna

2 salottisipulia ohueksi viipaloituna

1 rkl oliiviöljyä

3 rkl voita, jaettuna

¼ tl merisuolaa

¼ tl sokeria

2 valkosipulinkynttä hienonnettuna

5 dl Arborio-riisiä

3 dl kuivaa valkoviiniä

2 rkl tuoretta rosmariinia silputtuna

Kourallinen tuoretta rakuunaa silputtuna

1 l lämmintä kasvislientä tai hummerifondilientä

1 ½ raastettua parmesanjuustoa

 

Sulata kampasimpukat pakkauksen ohjeen mukaan. Kuivaa sulatetut kampasimpukat talouspaperilla.

Kuumenna paksupohjaisessa kattilassa öljy ja 2 rkl voita keskilämmöllä. Kun voi on sulanut, lisää viipaloitu sipuli ja fenkoli ja sekoita voissa. Peitä kannella ja anna hautua kunnes sipuli ja fenkoli ovat pehmenneet, noin 10 minuuttia. Lisää suola ja sokeri. Nosta lämpö keskilämmölle ja hauduta sekoittaen usein, kunnes sipulit ja fenkolit ruskistuneet, noin 25-30 minuuttia.

Lämmitä kasvisliemi tai hummerifondi erillisessä kattilassa liedellä.

Lisää sipulin ja fenkolin joukkoon valkosipuli, Arborio-riisi ja yrtit. Keitä sekoittaen usein, kunnes riisinjyvät ovat läpikuultavaa reunoilta, noin 3 minuuttia. Lisää viini ja sekoita riisiä kunnes viini on täysin imeytynyt, 4-5 minuuttia. Kun viini on imeytynyt, lisää 5 dl kasvislientä/hummerifondiaja hauduta sekoittaen 3 - 4 minuutin välein, kunnes neste imeytyy, noin 12 minuuttia. 

Paista tässä välissä kampasimpukat. Hienonna ensin valkosipulinkynnet. Kuumenna voi pannulla, lisää hienonnettu valkosipuli. Paista kampasimpukoita kuumassa voissa noin 1 min kummaltakin puolelta. Mausta ripauksella suolaa ja pippuria.

Sekoita edellisen liemierän imeydyttyä risoton joukkoon vielä 2½ dl kuumaa lientä ja keitä jatkuvasti sekoittaen, kunnes neste imeytyy. Toista lisäliemellä vielä 2 tai 3 kertaa, kunnes riisi on al dente. Poista risottokattila liedeltä ja sekoita risoton joukkoon jäljellä oleva 1 rkl voita ja parmesanjuusto. Tarjoa paistettujen kampasimpukoiden kanssa.

Oletko sinä kampasimpukoiden tai risoton ystävä?

Viisi viikon varrelta

Ylihuomenna ollaan jo joulukuussa. Onpa marraskuu mennyt nopeasti ohi, vaikkei siihen paljoa muuta olekaan kuulunut kuin töitä ja kotoilua. 

Hyasintti



Amaryllis plantagen



Amaryllis saatu/Plantagen


Nyt olen siirtynyt joulukukkien aikaan. Anopilta sain hyasintteja ja Pr-toimisto Manifestolta ja Plantagenilta valkoisen amarylliksen. Joulukukissa valkoinen on suosikkivärini, jouluruusun taidan vielä hankkia ennen joulua. Mikä sinun joulukukkasuosikkisi on?


Stadion Helsinki maisema








Stadion Helsinki

Stadion Helsinki

Stadion Helsinki



PR-tapahtuma Olympiastadion

Tiesitkö, että Stadionin tornin huipulle pääsee maisemia ihailemaan pientä pääsymaksua vastaan? Tornin huippu on ulkotilaa ja torniin noustaan hissillä. Hissiä käytetään vain oman seurueen kanssa eli hississä ei ole samaan aikaan eri seurueita.

Olen kerran aiemmin ollut tornin huipulla, kolmisenkymmentä vuotta sitten. Kiertelin parikymppisenä hevosenhoitajana maailmalla ja tutustuin kanadalaiseen hevosenhoitajaan Pariisissa. Kun hänen suojattinsa tuli kilpailemaan Helsinkiin, kävimme hänen ja hänen Suomeen lentäneen vaimonsa kanssa ajelulla Helsingissä ja käväisimme myös Stadikan tornissa. Pariskunnalla oli ikävä kyllä aika viileät välit, mies oli ollut toista vuotta maailmalla hevosensa kanssa eikä vaimo tainnut olla tästä ihan tyytyväinen. Minäkin sain jäätävistä väleistä osani rouvan tokaistessa Helsinkiä tornista katsellessaan "I am from New York City, this is nothing to me!" No ei siinä sitten mitään ja olihan ysärin Helsinki aika vaatimaton New Yorkiin verrattuna, mutta ainakaan nykyisin pienen suuren Helsingin ei tarvitse hävetä maailman metropolien rinnalla. Meillä oma viehätysvoimamme, pienen suurkaupungin elämässä yhdistyy maailmanluokan palveluja, mahdollisuuksia ja luonnonläheisyyttä.  Ja komealtahan se kotikaupunki näyttää 72 metrin korkeudesta!

PR-tapahtumaan tultiin yksitellen tai avecin kanssa, joten pääsimme aivan ylhäisessä yksinäisyydessämme viheriölle ja Stadikan toriniin kaksistaan Siipan kanssa ihastelemaan iltavalaistua Helsinkiä, kirmasin ja tuulettelin yksikseni myös Stadionin juoksuradalla.



Korres Pure Greek Olive oil



Korres Pure Greek Olive oil


Saatuja PR-tuotteita Korres/Why Not PR

Nyt voi Korresin Pure Greek Olive Oil-sarjan tuotteita ostaa Citymarketeista vaikka ruokaostosten lomassa. Kreikkalaisen Korres-sarjassa luonnollisiin ainesosiin perustuvia innovatiivisia ja tehokkaita tuotteita. Pure Greeks Olive Oil-sarjan tuotteissa yhdistyvät kuuluisan kreetalaisen Koroneiki -oliivipuun antioksidanttinen ja ravitseva oliiviöljy sekä kylmäpuristettu oliivinlehtiuute.


Sain testiin osan sarjan tuotteista. Kaikki ihanan helliviä, mutta öljyjen ystävänä fanitan erityisesti hiuksille, kasvoille ja vartalonhoitoon sopivaa 3in1-öljyä ja vartaloöljyä. 3in1-öljy on kultakoristeisessa paketissaan ja lasipullossaan myös ylellinen, monikäyttöinen joululahja.

  • Pure Greek Olive puhdistusemulsio 200ml SVH 28€

  • Pure Greek Olive 3in1 Öljy kasvoille/vartalolle/hiuksille 100ml SVH 48€

  • Pure Greek Olive Pomegranate vartalovoide 200ml SVH 17,50€

  • Pure Greek Olive Olive Blossom vartaloöljy 100ml SVH 36€

  • Pure Greek Olive Sea Salt käsivoide  75ml SVH 14€ 


marianne's mohair-huivi



Viikon ilonaihe on kasvojen palautuminen ennalleen. Mustelmat ovat hävinneet ja turvotus laskenut. Nyt vain kevättä odotellessa. Mohairhuivistani on tullut instassa kyselyjä sen vilahdettua parissa insta-tarinassa. Hankin huivin työnaapuriltani Marianne's mohairilta. Marianne myy mohairlankoja sekä mm. valmiita torkkupeittoja, kaulahuiveja ja pipoja. Langat ja valmiit tuotteet valmistetaan angoravuohien karvasta Etelä-Afrikassa paikallisia naisia reiluin ehdoin työllistävässä pienyrityksessä.

Minua lämpimässä huivissa ihastuttivat etenkin hapsut, jotka on tehty uusiokäyttämällä mohairtuotteita harjatessa irtoavista kuiduista. Huiveissa on runsaasti värejä ja niiitä on erilaisilla hapsuilla. Mariannelta voi tilata tai tulla tapaamaan häntä sopimuksen mukaan työhuoneelle Helsingin Dianapuiston viereen. Huiveja pipoja myy myös Hetzukoto Bulevardilla.

Fenkoli-kaprispasta



Pikkujoulut ovat ainakin pääkaupunkiseudulla nyt enemmän ja vähemmän peruttu. Vietimmekin kaksistaan pikkujoulua syöden hyvin. Tein illalliseksi kermaista kampasimpukka-kaprispastaa. Olen enemmän öljykeittiön kannattaja kuin kerman käyttäjä, mutta tähän herkulliseen pastaan lorautin valkosipulin, salottisipulinja fenkolin kaveriksi kermaa ja raastoin myös pecorinoa kastikkeeseen.
Mitä sinun viikkosi on kuulunut, oletko viettänyt edes pieniä pikkujouluja kotipiirissä?

Mandariinipikkuleivät

Puhekielessä mandariinilla tarkoitetaan yleisesti kaikkia pikkusitruksia, vaikka kaupallisesti merkittäviä erilaisia mandariinin viljelylajikkeita on yli 300. Näistä klementiinit ovat  suomalaisten suosikkimandariineja. Niiden satokausi on joulun maissa.

Mandariini/klementiini/satsuma menee hyvin yksiin suklaan kanssa, tässä reseptissä onkin sekä mandariinia että suklaata.

Mandariini/klementiinipikkuleivät maistuvat vaikka perinteisten piparkakkujen vaihtoehtona (pikku)joulun kahvipöydässä.















Mandariinipikkuleivät

125 g voita

0,5 dl valkoista sokeria

1 dl ruskeaa sokeria

3 dl vehnäjauhoa

1 rkl mandariinin kuori (2-3 mandariinia)

1,5 rkl mandariinimehua (2-3 mandariinia)

0,5 tl ruokasoodaa

1 pieni muna

1,5 dl maitosuklaapalasia

Kuumenna uuni 180 ° C asteeseen.

Rouhi suklaa karkeiksi palasiksi.


Vatkaa voi ja sokerit kulhossa kunnes sokerivaahto on kuohkeaa ja vaaleahkoa. Lisää jauhot, mandariinin kuori, mehu, ruokasooda ja muna ja sekoita.


Taittele taikinan joukkoon suklaapalat, muodosta taikinasta ruokalusikallisen kokoisia palloja. Nostele taikinasta palloja leivinpaperilla vuoratulle uunipellille,  jätä pikkuleipien väliin tilaa levitä paistuessa.


Paista 15 minuuttia, anna jäähtyä pellillä. Pikkuleivät ovat hauraita lämpiminä, mutta kiinteytyvät jäähtyessään.