Cacio e pepe-pavut

Tervetuloa arki! Vaikka pyhät vietettiin kaksin kotona, ja perinteisen pidemmän joululoman sijaan olin pari päivää töissäkin jo välipäivinä ja nyt alkuviikosta jo ylitöissäkin, tuntuu arki alkavan varsinaisesti vasta loppiaisen jälkeen. Arkeen kuuluvat tietysti nopeasti valmistuvat, yksinkertaiset arkiruoat. 

Yksinkertainen cacio e pepe-pasta on yksinkertaisuudessaan herkullisen nerokas. Pavut voi valmistaa samalla menetelmällä. Olen muutenkin valkopapujen suurkuluttaja ja etsin aina uusia ideoita niiden käyttämiseen.

Gloriassa aikoinaan ollut resepti on alunperin kööpenhaminalaisen  keittiömestari Fredrik Bille Brahen.  Reseptiä voi myös muokata lisäämällä valkosipulia, paahdettua pekonia, yrttejä tai vaikkapa paahdettuja leivänmuruja tuomaan tekstuuria. 


Cacio e pepe-pavut

Helppo arkiruoka


Cacio e pepe -pavut 

2 tölkkiä valkoisia papuja

2 dl papujen lientä

2 tl mustapippuria myllystä rouhituna

1 dl vettä

3 rkl oliiviöljyä

1 rkl voita

100 g pecorinojuustoa


Valuta pavut ja ota 2 dl lientä talteen. Paahda rouhittuja pippureita, kunnes pippuri alkaa tuoksua. Lisaää pavut, papujen liemi ja vesi pannuun.  Lisää oliiviöljy ja voi. Keitä miedolla lämmolla, kunnes neste on paksuuntunut.  Raasta juusto raastimen pienella terälla.  Ota seos liedeltä ja sekoita juusto papujen joukkoon. Anna juuston sulaa. Tarkista maku ja lisää suolaa tarvittaessa. 

Valuta päälle oliiviöljyä ja tarjoa rapeakuorisen leivän kanssa.

Mikä on sinun varma valintasi kun haluat arkena nopeasti ruokaa pöytään? 

Katse tulevassa

Enpä tosiaan tiennyt tätä kuvaa uudenvuodenaattona 2019 ottaessani, kuinka poikkeuksellinen vuosi koko maailmalla on edessään.




Iloisena olin reilu vuosi sitten lähdössä ystävien luo perinteiseen vuodenvaihteen viettoon ja odotin vuotta 2020. 

Olin aikeissa kirjoittaa henkeviä ajatuksia viime vuodesta ja siitä, ettei se ollut ihan helppo minullekaan. Haluan kuitenkin jättää negatiiviset asiat taakseni, muistella lähinnä hyviä hetkiä -koska olihan niitä ja ennen kaikkea suunnata katseeni tulevaan. 

Berliini



Tammikuun alussa olin vielä pikku lomamatkalla Berliinissä. Ihana matka yhteen lempikaupungeistani. Haaveilin jopa kuukaudesta kesällä Berliinissä, ehtisi kerrankin tehdä kaikkea rauhassa. Kaupungin hintatasokaan ei tekisi reissusta taloudellisesti mahdotonta. No, tämä unelma toteutetaan josku myöhemmin.

Tammikuussa myös luin ensimmäisiä uutisia mystisestä taudista Kiinassa. Kiinalaisen uuden vuoden jälkeen pohdimme jo töissä kuinka Kiinan tuotannon katkokset vaikuttavat maailmaan. Sieltähän tulee tuotantohyödykkeitä enemmän kuin tajuammekaan; vaikka joku tuote koottaisiinkin Euroopassa voi yksi ainoa puuttuva kiinalainen osa estää tuotteen pääsyn markkinoille. Hassua kyllä, vessapaperihamstrauksen jälkeen en tyhjiä hyllyjä tai toimituskatkoksia vuoden varrella paljoakaan havainnut. Suorat toimituksetkin Kiinasta ovat tulleet töihin miltei normaalissa aikataulussa jopa silloin kun Kiinassa oli tehtaita viikkoja koronan takia kiinni. 

Maaliskuussa asiat etenivätkin jo nopeasti. Muistan erään tilaisuuden, jossa oli jo turvavälit, käsidesiä ja hanskoja. Huikkasin tutuille lähtiessäni "Nähdään syksyllä!" Ja niinhän siinä kävikin. Yhteiset tilaisuudet loppuivat kuin seinään ja kaikki vetäytyivät koteihinsa. Seuraavan kerran nähtiin syksyllä. 


Sushilounas




Olin osittain lomautettuna, mutta kävin myös töissä ihan perinteisesti työpaikalla. Olen aina varautunut säästämällä ja liittoon kuulumalla pahoihin päiviin, eikä lomautus minulle onneksi aiheuttanut pahaa notkahdusta, rahaahan ei kovin paljon kulunut kun oltiin aika lailla kotioloissa. Perjantaisin keväällä kuitenkin haettiin ruokaa ravintoloista omaksi iloksi ja muuten suljettuina olleiden ravintoloiden tueksi.


Kirsikakukat

Tulppaanit


Kevät tuli ja kukoistava luonto antoi voimaa ja uskoa parempaan. Kodin lähellä on loistavat ulkoilumaastot ja ulkoiltua tuli paljon. 


Juhannusruusu

Lapinlahden puisto

Kesäyö Helsingissä


Kesällä pandemia oli paremmin hallinnassa ja silloin olisi ollut mahdollista vaikka reissata vähän kotimaassa. Mies oli kuitenkin kesällä pitkään töissä toisella puolella Suomea, hänelläkin tosin keikka siirtyi Thaimaasta Kainuuseen. Lyhyesti sanottuna kesä ei muutenkaan ollut ihan paras mahdollinen, mutta nyt ne kurjimmat hetket alkavat olla vain hämärtyviä muistoja. 


Juhannustaiat








Uima-allasjuhlat




Jääkahvi

Ape gelato

Kesästä ja koko vuodesta muistan ja muistelen kuitenkin mieluiten vapaita hetkiä ja kuumia kesäpäiviä; lounaita maalla, uima-allasjuhlia ystävien puutarhassa sekä jääkahvi- ja jäätelöhetkiä. Muutenkin palaan mielessäni hetkiin auringossa, hetkiin ystävien kanssa. En niinkään muistele niitä huonoja hetkiä. Sellainen minä olen.  


Kevät 2021





En ole maaliskuun alun jälkeen halannut ketään paitsi miestäni, häntä sitäkin enemmän. Vuosikin vaihtui suudelmalla, kuten edellisetkin. Vaikka vietimme vuodenvaihteenkin kaksistaan, oli seura kuitenkin parhainta. On lohdullista tietää, että epävarmoina aikoinakin olemme toistemme tukena. 

Uudenvuoden lupauksia en tehnyt ja odotuksista suurin on rokotuksen saaminen ja tilanteen koheneminen. En ole tehnyt suunnitelmia matkoista tai mistään suuremmasta tälle vuodelle. Matkoja ja muuta mukavaa tulee jos tulee. Rokotuksen saamiseenkin voi mennä vielä kuukausia, nyt täytyy vain jaksaa pitää katse tulevassa ja kuviot pieninä siihen asti. Parempaa on kuitenkin jo näkyvissä. Se pitää mielen kirkkaana. 

Mitkä fiilikset sinulla on, odotatko jo tulevaa? 

Herkullinen hummeripasta

Uusi vuosi on pian taas täällä! Toivottavasti vuosi 2021 on parempi meille kaikille kuin tämä outo vuosi 2020.

Hummeripasta on herkullinen uuden vuoden ruoka. Pakastettua, kypsää hummeria on usein tarjouksessakin näin vuodenvaihteen tienoilla. Jopa Lidlistä on saanut hummeria. Yksi hummeri on ollut kympin hujakoilla ja siitä on riittänyt hyvin kahdelle pastan seuraksi.

Hummeripastaa pystyy valmistelemaan jo edellisenä päivänä pitkälle. Hummerin voi perata, kuoret paahtaa sekä kastikkeen tehdä ja siivilöidä mascarponea ja kermaa vaille valmiiksi. Jääkaapissa säilytetyn kastikkeen voi varovasti lämmittää uudestaan, lisätä kirsikkatomaatit, kerman ja mascarponen ja lämmittää hummerinlihan voisulassa juuri ennen tarjoilua.



Hummerin sijaan ruoan voi tehdä myös kuorellisista, kypsennetyistä jättiravun pyrstöistä paahtamalla ravunpyrstöjen kuoria ja lisäämällä kastikkeeseen ruokalusikallisen hummerifondia.












Hummeripasta

Kastike


pakastettu tai tuore keitetty hummeri
2 salottisipulia silputtuna
2 valkosipulinkynttä viipaloituina
tilkka oliiviöljyä
1 dl tomaattipyreetä
2 dl valkoviiniä
1 rkl valkoviini- tai sherryetikkaa
(1/2 rl hummerifondia)
kourallinen tuoretta rakuunaa
rouhittua merisuolaa
rouhittua mustapippuria
1 prk mascarponea (n. 200g)
2 dl kermaa
20 kirsikkatomaattia

Tarjoiluun


Pastaa
Tuoretta rakuunaa
Parmesania

Perkaa hummeri: ota saksi- ja pyrstölihat sekä mahdollinen mäti talteen ja irrota kuoret. 



Huuhtele pyrstön ja saksien kuoret sekä selkäpanssari. Paahda niitä 125˚C uunissa tunnin ajan, jotta kuoret kuivuivat. Murskaa kuoret ja siirrä sivuun odottamaan.


Kuullota sipuli ja valkosipuli öljyssä. Lisää tomaattipyree ja kuullota noin kolme minuuttia. 

Lisää hummerin kuoret, valkoviini, etikka ja mausteet pannulle. Hauduta keskilämmöllä noin 30 min. Lisää tarvittaessa vettä jos seos uhkaa kehua turhan kuivaksi.

Siivilöi seos, palauta pannulle.

Vatkaa yhteen kerma ja mascarpone ja lisää pannulle kirsikatomaattien kanssa, hauduta muutama minuutti. 


Sulata toisella pannulla voi ja lisää rakuunan lehdet. Laita pyrstöt joukkoon ja valele rakuunavoilla miedolla lämmöllä pyrstöjä niin, että ne lämpenevät, mutta eivät ruskistu.


Keitä pasta ohjeen mukaan al denteksi ja sekoita se kastikkeeseen. Asettele lautaselle, lisää rakuuna ja parmesan annoksen päälle. Tarjoile hyvän kuohuviinin tai samppanjan kanssa.


Maukasta, onnellista vuodenvaihdetta. Miten sinä aiot viettää vuoden vaihdetta ja mitä aiot syödä Uuden vuoden aattona
?