Viisi viikon varrelta

Tällä viikolla päivä on pidentynyt Helsingissä 36 minuuttia, aivan mahtavaa! Nyt alkaa huomaamaan kuinka aamut ja alkuillatkin ovat valoisia. 


Auringonlasku





Auringonlasku

Auringonlasku

Jäälinna

Jäälinna lauttasaaei




Läheiselle Kasinonrannalle on tänä talvena rakennettu jo kaksi kertaa jäälinna. Ensimmäinen ehti jo sulaa, mutta nyt rantaan on taas tuotu maitopurkeissa jäädytettyjä, mehuilla, spirulinalla ja kurkumalla sekä muilla luonnonväreillä värjättyjä jääharkkoja linnan rakennusaineiksi.

Rannan auringonlaskut ovat usein huikaisevia, nyt nähtiin vielä haloilmiötäkin. Jään vahvuuden vaihdellessa jäälle ei kannata kuitenkaan lähteä liian pitkälle, kauhulla katselin kuinka kulkijoita oli jopa satojen metrien päässä rannasta. 


Lavera kosmetiikka


Lumo Lifestyle










Tuotteet saatu Lavera

Olen selvästi oikepuolinen; olen oikeakätinen, astun oikealla jalalla ensin, puren enemmän oikealla,  silmälääkärikin totesi oikean silmän olevan "johtava" (vaikka mielenkiintoisesti kuulemma lennosta vaihtelen vuorotellen eri silmillä katsomista piilokarsastuksen takia ja se sujuukin kuulemma todella näppärästi - niin näppärästi, etten sitä itse huomaa kuin ihan joissain tilanteissa). Oikea silmän ripsetkin taipuvat helpommin, vasemman jäävät yleensä usein sojottamaan suorina, vaikka taivutan nekin aina japanista hankkimani, kulttimainetta nauttivan Shu Uemuran ripsitaivuttimella. Ripsien taivutus kuuluu aina meikkausrituaaliini, käännetyt ripset avaavat katsetta selvästi ja sitähän nostoa etenkin me keski-ikäiset kaipaamme.

Saksalainen Lavera-luonnonkosmetiikkasarja on yksi luonnonkosmetiikan pioneereista jota on myyty Suomessa jo 12 vuoden ajan. Sarjaan kuuluu kattavasti hoitotuotteita, mutta myös värikosmetiikkaa. 

Laveran ripsiseerumia olen käyttänyt vasta joitain päiviä, mutta jo ensikokeilulla huomasin myös vasemman silmän suorien ripsien taipuvan helpommin kun levitin ripsiseerumia ja annoin sen hetken imeytyä ennen taivutusta. Pidempiaikaisella käytöllä ripsistä tulee varmasti joustavammat. Volyymimaskara viimeistelee ripset ja luonnollisen sävyinen harmahtavan ruskea kulmaväri kulmat, nekin kaipaavat aina vähän väriä. 

Kuva paljastaa armotta myös kampaajakäynnin tarpeellisuuden, juurikasvu on melkoinen. Täytyykin varata aika pikimmiten. 



Lumileikit

Lumileikit


Eilen kovimmat pakkaset olivat lauhtuneet ja viihdyimme ulkona kuvaten ja reippaillen. Onni on mies, jolle on helppo selittää mitä kuvakokoa ja millaista fiilistä  haluaa kuviin. 

Listerine ginger & Lime


Tuote saatu testiin Listerine


Alkoholiton Listerine Fresh Ginger Lime Milder Taste-suuvesi sisältää luontaista inkivääri- ja limeuutetta. Suuvesi vähentää plakkia aiheuttavia bakteereja, puhdistaa hampaiden pinnat ja raikastaa hengitystä. Fluori vahvistaa hammaskiillettä ja ehkäisee reikiintymistä. Minulla on ollut melkoinen kierre hampaiden kanssa viime vuosina, kun kahden hampaan kanssa tuli täysin yllättäviä ongelmia vain muutama kuukausi edellisen hammastarkastuksen jälkeen. Olen aina hoitanut hampaitani hyvin, mutta nyt olen entistäkin perusteellisempi harjauksessa, lankauksessa ja suuvedellä kurlaamisessa. 

Tämän suuveden maku on kivan raikas, mutta ilman sitä joidenkin hammasvesien vähän liiankin reipasta makua. 

Inkiväärihilloke



Rakastan muutenkin inkiväärin makua. Kun inkiväärihillojen reseptissä on yleensä 1-2 lusikallista inkivääriä. Eihän se riitä mihinkään! Tein pari päivää sitten sokeritonta inkiväärihilloketta, jota varten ostin puoli kiloa inkivääriä. Resepti tulossa blogiin pian. Maistui herkulliselta päärynä-ricottaleivällä. 

Oletko huomannut "puolisuutta" itsessäsi kätisyyden lisäksi, iloisetko pitenevistä päivistä ja pidätkö inkivääristä? 

Iloa ja valoa tulevaan viikkoon! 




Suolainen tomaatti-panna cotta

Tammikuu meni nopeasti ja helmikuu pitenevine päivineen tuntuu hujahtavan ohi vielä nopeammin. Pian on jo ystävänpäivä.  


Helmikuun juhlapäivät tuntuvat tänä vuonna tärkeämmiltä kuin ennen. Pienikin juhlahetki kotona tuo nostetta arjen keskelle.


Ihana ystävänpäivän alkuruoka on tomaatti-panna cotta. Raikas alkuruoka sille rakkaimmalle syntyy helposti. Jos haluat tehdä vaikutuksen, aseta lasit vaikka munakennoon hieman kallelleen kun tomaatti-panna cotta jäähtyy ja asettuu. Näyttävä vino esiinpano antaa vaikutelman vaikeamminkin valmistettavasta gourmetannoksesta. Annos ei ole pelkkää ulkonäköä, tuoreen tomaatin raikas maku ihastuttaa uudessa modossaan.


Tomaatti-panna cotta

Tomaatti-panna cotta








Suolainen tomaatti-panna cotta

1,5 liivatearkkia

2 dl kermaa

0,5 dl paseerattua tuoretta tomaattia

suolaa ja pippuria

raastettua parmesaania

Kirsikkatomaatteja

Syötäviä kukkia

Basilikaa

Balsamietikkaa


 Tee itse pesto tai käytä kaupan pestoa. Lusikoi ruokalusikallinen pestoa tarjoilulasien pohjalle.

Kalttaa tomaatit; tee tomaattiin ristiviilto terävällä veitsellä. Kasta tomaatti kiehuvaan veteen noin puoleksi minuutiksi – nosta vedestä suoraan kylmään veteen viilentymään kun kuori alkaa irrota. Tomaattien viilennyttyä kuori irtoaa tomaatista helposti. Poista siemenet kuutioi tomaatti. Soseuta sauvasekottimella tai puserra siivilän läpi. Mausta suolalla ja pippurilla.

Laita liivatearkit pehmenemään kylmään veteen.

Keitä kattilassa 1 dl kermasta.

Sekoita pehmentyneet liivatteet keitettyyn kermaan. Sekoita kevyesti ja lisää sitten loppu kerma.

Lisää tomaattisose kerma-liivateseokseen. Sekoita hyvin ja kaada seos laseihin.

Anna jäähtyä jääkaapissa tunnin ajan ennen tarjoilua. Koristele kirsikkatomaatti kuutioilla, parmesanilla, basilikanlehdillä  ja syötävillä kukilla, pirskottele balsamietikalla.



Viisi kuvaa viikon varrelta

 En ole käynyt maalla anoppilassa sitten marraskuun. Tänään lähdin Siipan mukaan.


Talvimaisema

Arabian vanha lautanen

Matkalla talvi maiseman läpi pysähdyttiin Nummen Lahjahovissa, josta ostin muutaman Arabian vanhan lautasen. Olin niitä aiemminkin ihaillut, mutta nyt en voinut vastustaa. Koetin etsiä näistä lautasista tietoa, mutta käänteisellä kuvahaullakaan ei löytynyt mitään. 


Haruki Murakami Pimeän jälkeen


Nyt lukuvuorossa on "uusin" Murakami tai ainakin viimeisin suomennos, Kirja alkuperäiskielellä on julkaistu jo 2014. Osa Murakamin kirjoista on aika erikoisia ja tässäkin on fantasiamaailmaa, mutta Tokion tunnelmat vievät mukanaan. 




Valmistukseen tarvittavat tuotteet saatu Paulig/Santa Maria


Pauligin etäkokkikoulussa valmistui viikolla Santa Marian tuotteista kiinalainen ateria Tomi Björckin ohjeilla kiinalaisen uuden vuoden kunniaksi. Kokkasin etukäteen saatujen ohjeiden mukaan jo viikonloppuna, sillä en ehtinyt arkena päivällä ruoanlaittoon. Mutta todella maukasta tuli ihan itsekseen kokatessakin, vaikka kaipasinkin aiempien kokkikoulujen yhteisiä oivalluksia, törmäilyä keittiössä, yhdessä tekemisen meininkiä ja tietysti yhdessä isommalla joukolla ateriointia.


Seurasin Pauligin keittiöstä tulevaa lähetystä; vahvoja ruokatrendejä nyt ovat vastuullisuus, aitous, kotimaisuus, mutta myös kotikeittiössä “matkailu” kun reissuun ei pääse. Pauligilla ja Santa Marialla toiminnassa, myös mausteiden hankinnassa hyvinvointi, ilmasto ja ihmiset ovat toiminnan keskiössä.


Käytän muutenkin vähän suolaa, mutta yhtenä kokkikoulun vinkkinä tulivat itsekin hyväksi havaitsemani mausteet ja hapokkuus; vaikka sitruuna antavat makua suolan sijaan. 


Pippurit ovat trendin huipulla. Viher- tai mustapippuri mandariinijälkkärin mausteena oli huippu. Mustapippuri on yksi yleisimmin käyttämistäni mausteista ja olen joskus rouhinut mustapippuria mansikoiden päälle, mutta pippuria voisi käyttää enemmänkin jälkiruoissa.


Kokkikoulun yhteydessä järjestettiin myös pieni kuvakilpailu. Tämä jälkkärikkuvani oli yksi Tomin valitsemista voittajakuvista. Pääsen syömään Tomin Lily Lee-ravintolaan. 


Tässä ihanan jälkiruoan resepti, muut kokkikoulun reseptit ovat mm. Tiian blogissa. 


MANDARIN CURD

400 g mandariinia

120 g voita

1.4 dl sokeria

1 kpl kananmunan keltuainen

1 kpl kananmuna

1 kpl liivatelehti


MARINOIDUT MANDARIINIT

2 tl sokeria

Santa Maria Viherpippuri, kokonainen

400 g mandariinia


MANDARIN CRÈME

100 g crème fraichea - paino

0.5 dl kuohukermaa

mandariini

1 tl Vaniljasokeria


MANDARIN CURD

Valmista ensin mandarin curd. Purista mandariineista (4kpl) mehu kattilaan ja kiehauta yhdessä sokerin kanssa. Laita levy pois päältä ja lisää kananmuna ja keltuainen voimakkaasti sekoittaen. Ota pois hellalta. Lisää liotettu liivatelehti ja pehmeä voi. Vatkaa joukkoon. Anna jäähtyä ja laita kylmään hetkeksi. Vatkaa uudelleen, kun curd on jäähtynyt.


MANDARIN CRÈME

Vatkaa ranskankerma, kerma ja vaniljasokeri vaahdoksi. Mausta raastetulla mandariinin kuorella.


MARINOIDUT MANDARIINIT

Raasta neljän mandariinin kuoret raastimella mandarin crèmeen ja kuori veitsellä leikaten mandariinin valkoiset kuoret pois. Leikkaa lihat paloiksi siten, ettei keskustaa tai siemeniä jää joukkoon. Jos käytät viherpippuria, jauha kokonaiset pippurit morttelissa tai painamalla esimerkiksi kaulimella tai lihanuijalla leikkuulautaa vasten. Mausta lopuksi mandariinit viher- tai mustapippurilla.


TARJOILU

Kokoa jälkiruoka annoskulhoihin tai laseihin. Lisää pohjalle mandarin crème, sen päälle curd ja lopuksi marinoidut mandariinit. Koristele paahdetuilla mantelilastuilla.




Pyttipannu




Yleensä hoidan kokkailu arkenakin, mutta Siipan halutessa viikolla pyttipannua ehdoton, että hän tekisi sen. Otin assarin hommat, hän hoiti pääasiallisen kokkailun. Tulos oli herkullinen "enemmän on enemmän" - pyttis. Hänellä lähtee aina vähän lapasesta kun kaikkea mahdollista pitää yhdistää samaan, mutta hyvää kyllä tulee. 

Mitä sinulle on ollut arkiruokana entä mitä kirjoja olet lukenut viime aikoina?