Viisi vinkkiä tammikuun arkeen

Kuinka on tammikuu pyörähtänyt käyntiin? Tammikuu on monen inhokkikuukausi. Joulukuusi ja vuodenvaihteen juhlinta ovat takana, mutta kevät tuntuu olevan vielä kaukana.

Arjesta kannattaa tehdä vähän parempaa ja nauttia päivittäin pienistä asioista. Palaan parin viikon vapaan jälkeen huomenna töihin. Edessä on lähitöitä työpaikalla. Koronatilanne toki mietityttää, mutta tapaan vain muutamia ihmisiä päivittäin ja kolmannen rokotuksenkin sain kuluneella viikolla, joten olen kuitenkin ihan levollisin mielin.









Lunta on nyt koko maassa. Vaikken olekaan mikään suuri talven ystävä ja odotan jo kevättä, upeilla talvisäillä on ollut kiva ulkoilla. Kunnon happihyppely antaa energiaa.


Tuorepuuro


Maistuva, ravitseva aamiainen on hyvä aloitus päivälle. Pitkään kylläisenä pitävä tuorepuuro on vakioaamiaiseni miltei joka päivä.


Kukkakuppa


Markettiruusut

Edullinen kukkakimppu


Arkikukat ilahduttavat ihan tavallisina päivinä. Kimpun ei tarvitse olla kallis; marketissa on ollut edullisia, kivoja viikkokimppuja ja lähikukkakaupassakin oli upeita viidentoista euron kimppuja keväisissä sävyissä.


Oriflame Giordani Ûforia gold-meikkivoide




Oriflame Giordani-meikit



Arkimeikkini on yksinkertainen, enkä pahemmin jaksa tai muista sitä korjailla päivän aikana. Jo pari kuukautta vakiomeikkivoiteenani on ollut Oriflamen Giordani Gold Pure Ûforia on kevyt, puolipeittävä ihoa heleyttävä, kosteuttava meikkivoide, jota voi kerrostaa. Kivan kuulaan ja luonnollisen lopputuloksen antava meikkivoide kestää maskinkin alla hyvin koko päivän eikä sen pysyvyydestä tarvitse huolehtia.

Oriflamen Angel Caress Lengthening --ripsiväri pidentää ja erottelee ripset kauniisti. Hoitava ripsiväri myös suojaa ja vahvistaa ripsiä. Tämän ripsivärin kanssa ei myöskään tarvitse pelata pandasilmiä, vaan väri pysyy hyvin päivän ajan ja peseytyy helposti.


Uunifeta


Arkena kun kannattaa ilahduttaa itseään ja perhettään hyvällä ruoalla. Silti ruoanlaittoon ei tarvitse käyttää paljon aikaa.  Uunissa sitruunalla, rosmariinilla ja valkosipulilla maustettu paahdettu feta ja tomaatit couscousin, turkkilaisen jogurtin ja peston kanssa on helppo ja nopeasti -alle puolessa tunnissa valmistuva arkiruoka.



Pataruoat ja keitot ovat tammikuun pakkasilla maittavia, helppoja ruokia jotka hautuvat kuin itsestään. Vaikka pataruoat ovat parhaimmillaan usean tunnin haudutuksen jälkeen, aktiivinen ruoalaittoaika on lyhyt.

Häränhäntäpata on täynnä makua ja sitä on helppo valmistaa isompikin padallinen parin päivän ruoaksi.

Onko tammikuu inhokki-vai suosikkikuukautesi?









Karpalotiramisu

Vuodenvaihde on taas parin päivän päässä. Niin vain meni tämäkin vuosi vilauksessa, kaikesta huolimatta.

Karpalotiramisu on herkullinen uuden vuoden aterian päätös. Karpalo antaa raikkautta klassikkojälkiruoalle. Tiramisun voit koota isompaan astiaan tai suoraan annoskulhoihin.


Karpalotiramisu

Karpalotiramisu

Karpalotiramisu

Karpalotiramisu

Karpalotiramisu



Karpalosose

2,5 dl karpaloita

1 d vettä

½ d sokeria


3 munaa

1,5 dl sokeria

250 g mascarponea

 

20 kpl Savoiardi-/lady fingers-keksejä

 

Kostutus

1 ½ dl karpalomehua         


 

Koristelu

tummaa kaakaojauhetta



Tee ensin karpaloseose. Mittaa karpalot ja vesi kattilaan, kuumenna kiehuvaksi ja keitä noin 15 minuttia. Sekoita joukkoon sokeri. Soseuta sauvasekoittimella. Sose saa olla kirpeää. Jos haluat makeampaa, lisää sokerin määrää.

Erottele valkuaiset ja keltuaiset toisistaan. Vatkaa 1 dl sokeria ja keltuaiset keskenään vaaleaksi vaahdoksi. Lisää mascarpone. Vatkaa toisessa kulhossa valkuaiset  ja 1,5 dl sokeria kovaksi vaahdoksi. Yhdistä mascarpone-keltuaisvaahto ja valkuaisvaahto keskenään.


Kasta keksit karpalomehussa nopeasti, n. 2 sekuntia/1 keksi. Laita annosmaljan pohjalla yksi keksi. Lusikoi keksien päälle mascarpone-munavaahtoa, ohut kerros karpalososetta , jatka kerrostamalla vuorotellen vaahtoa, karpalososetta ja keksejä. Päällimmäiseksi tulee kerros vaahtoa.

Laita jääkaappiin vetäytymään useaksi tunniksi. Ripottele päälle tummaa kaakaojauhetta ennen tarjoilua.


Mitä aiot syödä uuden vuoden jälkiruokana?

Baileys-suklaatryffelit

Erilaiset itse tehdyt suklaamakeiset ovat olleet jouluhittini jo lapsesta saakka. Ystävät odottava niitä joka vuosi, työnantajakin kuulemma kinasteli viime vuonna vaimonsa kanssa viimeisestä suklaasta. Lapsilta "arvosuklaat" oli pidetty piilossa.

Viime vuoden uutuus olivat Baileys-suklaatryffelit. Siippa kyseli voiko kermalikööriä laittaa suklaan joukkoon. No toki, tehdään helppoja suklaatyffeleitä. Yhteistyössä tryffelit valmistuivat nopeasti. Minä sekoittelin suklaamassan, siippa pyöräytteli pallot ja minä viimeistelin ne kultasuihkeella, kun muistin vielä kaappissa olleen syötävän elintarvikekultasuihkeen. Tryffelit pyöräytettiin kaakaojaohossa ja viimeisteltiin suihkauksella kultapölyä.

Kultasuihketta on ainakin Dr. Oetkerilla. Kultasuihkeen suihkauttelu kannattaa tehdä esim. pesualtaassa läheltä tryffelin pintaa, sillä kultapöly leviää helposti ilmassa.

Tryffelit ovat tiivistä tavaraa, joten niistä kannattaa tehdä pienikokoisia.

Suklaatryffeleiden lisäksi teen jouluksia aina hedelmä-pähkinäsuklaita ja Wiener nougatia, joiden ohjeet olen julkaissut jo yhdeksän vuotta sitten.



X







Baileys-suklaatryffelit

600 g  maitosuklaata

8 rl  kermalikööriä

6 rl kuohukermaa


Paloittele suklaalevyt lämmönkestävään kulhoon ja sulata vesihauteessa tai mikrossa. 

Lisää sulan suklaan joukkoon kermalikööri ja kuohukerma. Sekoita hyvin. 

Laita suklaamassa jääkaappiin tunniksi jäähtymään.

Vuoraa pelti leivinpaperilla.

Muotoile seoksesta pieniä, pyöreitä tryffeleitä käsien välissä tai kahden pikkulusikan avulla. Pyörittele tryffelit kaakaojauheessa, nosta leivinpaperilla vuoratulle pellille ja suihkaise kultapölysuihkeella. 

Säilytä jääkaapissa. 

Teetkö sinä itse joulumakeisia?