Maailman halvin Michelin-ravintola | The most inexpensive Michelin star restaurant












Michelinin tähdet ovat haluttuja ravintoloitsijoiden keskuudessa, niiden eteen tehdään vuosikausia tinkimätöntä työtä, silti monet loistavat ravintolatkaan eivät koskaan niitä saavuta.

Michelin-tähden saavuttaminen ei kerro ravintolan hintatasosta,  sillä ulkoisilta puitteiltaan varsin vaatimaton ja edullinen ravintolakin voi saada Michelin-tähtiä, mikäli siellä tarjotaan omassa luokassaan poikkeuksellisen taidokkaasti valmistettua ruokaa.

Tähdet kertovat ainoastaan siis ravintolassa tarjottavasta ruuasta. Sen arvostelussa on perustana viisi kriteeriä:

raaka-aineiden laatu
vastine rahalle
"käsityö" – eli valmistustapa sekä makujen yhteensopivuus
"persoonallisuus" – eli miten kokki onnistuu tuomaan esiin jotain ainutlaatuista
laadun pysyvyys – ruokailuelämyksen on oltava yhtä vakuuttava riippumatta siitä, koska se tapahtuu.


Yksi tähti merkitsee ravintolan olevan kategoriassaan poikkeuksellisen hyvä, kaksi tähteä tarkoittaa, että ravintolan takia kannattaa tehdä kiertomatka ja kolme tähteä saa ravintola, joka on itsessään matkan arvoinen.

Tähtiä jaetaan säästeliäästi ja niitä annetaan ravintoloille, jotka edustavat arvostelijoiden mielestä poikkeuksellista laatua sekä ruokakulttuurin että ruoanlaittotaidon osalta.


Jo edellisellä Hong Kongin-matkallamme viisi vuotta sitten suunnittelin, että olisimme käyneet Tim Ho Wanissa, maailman halvimmassa yhden tähden Michelin-ravintolassa. Silloin aika ei kuitenkaan oikein antanut periksi. Tälle matkalle merkkasin ravintolan väljän matkaohjelmamme yhdeksi "pakolliseksi" kohteeksi. Tim Ho Wan on kantonilainen dim sum -ravintola, jossa tarjotaan seurueelle pieninä annoksia tuotavia pikkupurtavia.


Tim Ho Wanilla on nykyisin useampia ravintoloita, joista yksi oli hotellimme lähellä. Halusin kliinisemmän ostoskeskusravintolan sijaan kuitenkin siihen Tim Ho Wanin ravintolaan jolle Michelin-tähti on myönnetty Sham Sui Pon alueella. Heti ensimmäisenä kokonaisena päivänä suuntasimmekin Star ferry-lautalla Kowloonin puolelle, halusin käydä katsastamassa uutta objektiivia kameraan ja sen jälkeen Michelin-tason lounaalle.

 Ravintolaan joutuu kuulemma usein jonottamaan, pahimmillaan jopa tunteja! ja nytkin ravintolan edessä oli pari seuruetta odottelemassa. Me pääsimme kuitenkin suoraan sisään heti vapaana olevaan kahden hengen pöytään.

Ruoat oli listattu lapuille kiinaksi ja englanniksi, tilaus tehtiin merkitsemällä haluttu määrä ruoan nimen viereen. Myös viereisiin pöytiin tultiin samaan aikaan, joten emme päässeet kurkkimaan muiden pöytien ruoka-annoksia ja osanneet oikein arvioida annosten kokoa tilatessamme.  Hinnat olivat sen verran edulliset, että päättelimme annosten olevan aika pieniä. Tilasimme neljä annosta ja ajattelimme tilata lisää, jos siltä tuntuu. Annokset olivat kuitenkin yllättävänä kookkaita, yhteensä 126 Hong Kongin dollarilla eli reilulla 14 eurolla tulimme molemmat täyteen! Ei ihme, että Tim Wan Ho on tunnettu maailman halvimpana Michelin-tähden saavuttaneena ravintolana.

Tilasimme friteerattuja possudumplingseja, pork buneja, friteerattuja katkarapu-valkuiaskevätkääryleitä ja höyrytettyjä possu-katkarapudumpligseja. Olisiko myky oikea suomennos dumplingille?


Kuvista ei kovin kummoisia tullut, annoksissa ei paljoa väri-iloa ollut eikä sisustuksessa ollut mitään mainittavaa. Valaistuskin oli tyypillinen kiinalaisravintolan kova valaistus, loistevalolamput katossa. Siisti paikka kuitenkin. Ruoat tuotiin pöytään nopeaan tahtiin, ravintolaan ei pahemmin jääty seurustelemaan, vaan syötiin ja annettiin seuraaville tilaa. Ravintolan must-annos olivat pork bunit, joita oli eri ravintolasivustoilla ja ruokablogeissa kehuttu. Ne olivatkin hyviä, tosin taikinan makeus yllätti. BBQ-possutäyte oli suolainen.

Oliko tämä unohtumaton ruokailu? No ei, viimeksi olen tainnut syödä dim sumia kuusi vuotta sitten edellisellä Hong Kongin-matkalla, joten vertailukohtaa ei oikein ole. Ruoka oli hyvää, mutta ei kokemus mielestäni olisi ollut monen tunnin jonotuksen arvoinen. Luokittelisin "tulipahan kokeiltua"-kokemukseksi.

Tim Ho Wan   G/F, 9-11 Fuk Wing Street, Sham Shui Po, Hong Kong


During our recent Hong Kong trip we checked off Tim Wan Ho, the cheapest Michelin star restaurant off our bucket list. Sorry, quality of photos isn't superb. Dishes aren't real lookers and the light was very harsh.

We thought of going there aready six years ago, but then we did not have enough time and it was really hot, did not feel like lining up for hours.

There usually shoudl be lines and also now there were few parties waiting. However, they had a table for two and we could walk directly in.

The restaurant is really a no nonsence type of place, nothing special in interior or in the looks of food, it's the taste people come here for, eat fast and give pace to the next patrons. Michelin stars are given only for the quality of food, not for the complete dining experience.

We ordered deep fried pork dumplings, pork buns, fried shrimp -egg white spring rolls and steamed pork shrimp dumplings. Pork buns are their speciality, to our surprice we could get three reasonably sized buns for 20 HKD. Dough was sweet, filled with BBQ pork.

Food was good, but as I had eaten dim sum last time six years ago, could not really compare. To me it would not have been worth of hours' waiting, but without wait it was a cheap and cheerful experience. 126 HKD for two, it is less than 15 EUR.





Salmiakkisipsikakku | Salty liqorice chip cake









Olin kuullut huhuja Suomen ainoan sipsitehtaan Real Snacksin innovatiisesta uutuudesta, Chipventures-Salty Licorice-perunalastuista* ja kun niitä tuotiin kulhollinen eteeni, maistelinkin suurella mielenkiinnolla. Syön perunalastuja mieluiten maustamattomana, kaikista maustetuista perunalastuista en niinkään välitä. Maultaan ihan uudenlainen salmiakkinen Salty Licorice poikkeaa kuitenkin maultaan selkeästi perinteisemmistä perunalastujen mausteista. Kun maistoin jännittävän makuisia sipsejä, mielikuvitukseni alkoi laukkaamaan kun mietin millaiseen reseptiin niitä voisi käyttää. Kakku tuli heti mieleeni. Sinänsä erikoista, kun en ole varsinainen leipuri. Leipominen on kemiaa, mystiikkaa ja magiaa, kuten eräs ystäväni on todennut.


Kun minulle ehdotettiin Real Snacksilta reseptiikkayhteistyötä, päätin kuitenkin "rohkeasti" toteuttaa suolaisen ja makean yhdistävän kakun. Tuorejuustokakut ovat suosikkikakkujani, joten lähdin kokeilemaan sellaisen tekemistä. V
älillä on hyvä hypätä vähän pois omalta mukavuusalueeltaan, edes ilman uunia tehtävän kakun verran! Kakun ideana on käyttää koristelun lisäksi myös pohjassa Salty Licorice-perunalastuja.

Siirryhän syrjään popcorn-kakku, kaupunkiin on saapunut jotain jännittävämpää!



Keksipohja

250 g Digestive-keksejä
75 g Chipventures Salty licorice-perunalastuja
100 g voita sulatettuna


Juustokakku

450 g maustamatonta tuorejuustoa (ei kevytversioita)
100 g tomusokeria
150 g valmista karamellikastiketta
½ tl merisuolahiutaleita
3 dl kuohukermaa


Koristeluun

Chipventures Salty licorice-perunalastuja


Murskaa keksit ja perunalastut monitoimikoneessa ja sekoita voisula joukkoon. Levitä seos 20 cm irtopohjavuoan ja painele seos voimakkaasti vuoan pohjaan. Laita jääkaappiin jähmettymään tunniksi.



Vatkaa sähkövatkaimella tuorejuusto ja tomusokeri tasaiseksi. Lisää sitten karamellikastike ja vatkaa  keskinopeudella pari minuuttia kunnes seos on tasaisen sileää.



Lisää seokseen kuohukerma ja suolahiutaleet, vatkaa edelleen keskinopeudella pari minuuttia, kunnes seos on hyvin paksua ja moussemaista. Vatkaa kunnes seos on niin paksua että kulhon voi kääntää ylösalaisin. Levitä keksipohjan päälle ja anna hyytyä jääkaapissa yön yli.

Irrota juustokakku varovasti vuoasta. Koristele  Salty licorice-perunalastuilla.




*yhteistyö Chipventures - Real Snacks




I normally am not very keen of flavored potato chips, rather eat plain ones. I got to taste Finnish Real Snacks Salty licorice flavor, which clearly differs from more traditional flavored potato chips. My imagination immediately began to soar when I thought of what kind of recipe they could be used in. A cake came immediately to my mind which is a bit amusing, as I'm not normally an avid baker.


When Real Snacks suggested recipe collaboration I decided not to hesitate but make a sweet and salty cake. Cream cheese cakes are my favorite ones, so I decided to develop my idea into cream cheese cake. Sometimes it is good to jump out of my comfort zones. The idea of this cake idea is to use the Salty licorice potato chips not only for decoration, but also in the biscuit base.

Move over popcorn cake, salty liqorice chip cake is the new talk of the town!


Biscuit base

250g Digestive biscuits
75g Salty licorice potato chips
100 g butter, melted


Cheesecake filling

450g full fat cream cheese
100g icing sugar
150g caramel sauce
½ tsp sea salt flakes
300 ml double cream



Crush the biscuits and the potato chips in a food processor and mix with melted butter. Spread on the bottom of an 20 cm deep springform cake tin and press down firmly. Leave to set in the fridge for an hour.


Using an electric mixer, whisk together cream cheese,  and icing sugar until smooth. Then add the caramel sauce and whisk again at medium speed couple of minutes until smooth and lump free.


Mix in the double cream & salt flakes and continue to whisk at medium speed for a couple of minutes until very thick and mousse like  Whisk until mixture will hold itself completely and you can turn the bowl upside down. Spread over the biscuit base and leave to set in the fridge overnight.


Remove the cheesecake from the tin carefully and decorate with Salty licorice potato chips.





*In collaboration with Real Snacks

Kauden viinit | Wine season









Tiedättekö ne tapahtumat, tilaisuudet tai juhlat, joissa kamera on kädessä, mutta kuvia ei lopulta tule otettua kuin muutama. Näin minulle kävi Soleran kivassa Lasillinen goes Barbeque-tilaisuudessa, jossa tutustuttiin kauden uutuusviineihin ja ikisuosikkeihin. Maistelin toki viinejäkin, mutta  huomasin etenkin jutelleeni ja syöneeni niin antaumuksella, että kuvia ei ollut kuin muutama. Isäntäväki oli mukavan rentoa ja viineistä sai kysellä täysin asiantuntemattomiakin kysymyksiä. Ruokana oli mm. mehevää broileria ja ihan uskomattoman hyvää kuvepaistia Spice Upin maustein.





Puolikuivan Gentilin kanssa maistuisi oivasti vaikka sushi ja sashimi. Tässä saattaa olla uusi suosikkini itämaisen ruoan pariksi.



Vai olisiko se sittenkin Hardysin Nottage Hill Riesling? Tämä pääsee pian testiin aasialaisten lihapullien kanssa.



Täyteläistä Chronic Cellarsin Purple Paradisea kehotettiin pysähtymään maistelemaan. Se vaikutti etiketin lisäksi myös syvällä maullaan.




Kriter on niitä ikisuosikkeja, Ileana puolestaan vähähähiilihydraattinen viiniuutuus!







Olen nuorempana useammankin kerran maistellut valkoviinin kanssa lakua ja salmiakkia ajatellen olevani täysin epäortodoksinen outoine makumieltymyksineni. Nyt kävikin ilmi, että olen ollut aivan edellä aikaani, valkoviinin ja salmiakin tai lakun yhdistäminen onkin trendikästä! La Calieran kepeä moscato maistui lakun kanssa ja puoliksi suomalaisen omistaman uusiseelantilaisen Vicarage Lanen kaveriksi kävi salmiakki.



Pari muutakin uutta suosikkia löytyi. Hämmästyttävästi jopa väkevistä, joihin en sellaisenaan pahemmin koske. Salted Caramel Stoli taitaa monella nousta tämän kesän hitiksi. Pohdiskelin ääneen sen käyttöä jälkiruokiin, mutta maun vinkattiin sopivan hyvin myös lihan marinointiin.

Nyt kun vain tulisi taas hieman lämpimämpää, jotta grillikauden saisi aloittua omallakin pihalla!



I visited wine importor Solera's spring wine event and found new favorites.