Viinitupa Vuorenmaja, Mänttä

Lounas saatu Viinitupa Vuorenmaja

Arkkitehti W.G. Palmqvistin suunnittelema Vuorenmaja eli "huvimatkatupa Mäntänvuorelle hiihtäjiä varten" valmistui vuonna 1928 G.A. Serlachius Oy:n 60-vuotisjuhlia varten. Viinitupana ja kahvilana nykyisin palveleva Vuorenmaja sijaitsee jyrkän mäen päällä Mäntässä, keskellä kaunista Mäntänvuoren luonnonsuojelualuetta.


Olimme Marjon kanssa Viinitupa Vuorenmajan vieraana lounastamassa* ja maistamassa viinejä muutama viikko sitten.





Viinitupa vuorenmaja, viini, tasting, mänttä










Listalla on laadukkaita eurooppalaisten pientilojen viinejä, kotimaisia pienpanimotuotteita, Sveitsin ja Saksan makuja sekä kotitekoisia leivonnaisia. Nykyiset omistajat ovat sveitsiläistaustaisia ja he päättivät tehdä Vuorenmajasta eurooppalaisen viinituvan vuonna 2015

Meille katettiin lounaaksi Flammkuchen, Keski-Euroopan vastaus pizzalle - ohuen hiivattoman pohjan päällä on täytteitä ja ranskankermakastiketta. Muitakin täytteitä oli, mutta kallistuimme tilaamaan traditionaalisesti savupekonia ja punasipulia. Maistelimme pienet kulhot pehmeää korvasienikeittoa ja jaoimme vielä lautasen herkullista "lähiseudun satoa"; kylmäsavulohta, marinoitua kuhaa, metsäsienisalaattia, hirvenlihapullia ja leipäjuustoa tyrnihyytelöllä sekä ruisleipää ja voita.

Lounaan lisäksi pääsimme maistelemaan viinilistan viiniä. Vaikka eteeni tuotiin kokonaiset kuusi viinilasillista, alkoholia niissä oli jokaisessa 4 cl eli yhteensä maisteltavana oli kahden 12 cl:n lasillisen verran. Vuorenmajan viinilista koostuu pääosin itse maahantuoduista saksalaisista pientilojen laatuviineistä. Vuorenmajalla on yhteensä kolme yhteistyöviinitilaa, jotka sijaitsevat Moselin, Reinin ja Nahe-jokien laaksoissa. Lisäksi viinilistalla on muutamia italialaisia ja ranskalaisia viinejä.

Lounaan aikana juttelimme Viinituvan historiasta, paikka kun oli minulle aiemmin täysin tuntematon. Historiansa aikana Vuorenmajalla on järjestetty monet juhlat ja urheilutapahtumat. Majalle johtava  Ratsupolku rakennettiin vuonna 1932, ja sillä on harjoitellut ratsastusta mm. vuoden 1934 Miss Eurooppa Ester Toivonen, joka oli Serlachiuksen perheen kesävieraana Mäntässä useana vuonna. Me ajoimme autolla pihaan, mutta kuvittelimme Esterin karauttamassa ratsullaan jyrkkää mäkeä ylös hiukset hulmuten. Vuorenmajalla sijaitsi aikoinaan myös Mäntän toinen televisio, jota lähialueen lapset kapusivat katselemaan mehulasillisen tai muun kahvilatuotteen hinnalla.


Vuorenmajalla on käytössä edelleen alkuperäisiä arkkitehti Palmqvistin suunnittelemia kalusteita, jotka  hänen piirustustensa pohjalta valmistettiin Serlachius-konserniin kuuluneella Kolho Oy:n  puusepäntehtaalla. 

Vuorenmaja on kesäisin auki, tarkista aukioloajat nettisivuilta.


*Lounaan ja viinimaistelun tarjosi Vuorenmajan Viinitupa


I had lunch* at summer cafe Viinitupa Vuorenmaja in Mänttä with my friend Marjo few weeks ago. The 1928 built former ski cottage Vuorenmaja is located in the middle of the beautiful Mäntänvuori conservation area and was re-opened as a wine tavern in the spring 2015.

There are wines from small European wine producers in the menu as well as beers and ciders from small Finnish breweries, delicacies from Swiss and German cuisine -as owners have Swiss background- and also coffee, tea and homemade pastries.

For lunch we had seasonal smooth soup and shared a Flammkuchen, Central European´s response to pizza - with thin dough base (without yeast), sour cream sauce and traditional topping of smoked bacon and red onion. We also shared a Nordic platter with cold smoked salmon, marinated zander, wild mushroom salad, elk meatballs andFinnish bread cheese with sea buckthorn jam.

With food we got to taste six selected wines from the list.

Viinitupa Vuorenmaja is open on summer time, pls check opening times on their homepage.

*Lunch courtesy of Viinitupa Vuorenmaja
Viinitupa Vuorenmaja, Vuorentie 70, Mänttä






Kesäyön unelma | Midsummer night's dream

Keskikesän juhlassa on taas ollut oma tunnelmansa...

Kesäyö, koiranputket



Tarmo-koira, sekarotuinen

Koira, sekarotuinen

Mansikat, sonata

Pelto, koiranputket


Tuohikoi, lupiinit

Kesäkukat, tervakukat

Lammas, laidun, juhannusyö

Karitsa, lammas

Lammaslauma, kesälaidun



Lammas, laitumella
Uuhi, karitsa


Kesäyö, lammas, lammaslaidun

Portti


Sammatti, torppa, lönnrot




Oranssi, unikko


Juhlapyhä, juhla, lounas


Nieriä, savukala
Juhannusta on vietetty vähän pienemmällä joukolla kuin aiempina vuosina, mutta perinteisin menoin nauttimalla luonnosta, syömällä hyvin, lepäilemällä ja ottamalla muutenkin rennosti. Meillä ei keskiyön makkaroita juhannuksena grillata -silloin ollaan jo nukkumassa- sen sijaan iltapäivällä katetaan runsas lounas.

Anoppilan laitumelle on taas tullut suloisia kesälampaitakin. Pikku karitsat leikkivät kesäyössä juoksemalla kymmenen kertaa laidunta päästä päähän.

Vielä viikoksi töihin ja sitten viiden viikon lomalle. Joko sinä olet lomalla?



Midsummer weekend moments from my inlaws


Juhannusruokaa; seitsemän yrtin salaatti ja juustoinen avoburger | Open sanwich with the prettiest salad



Blogia pidempään seuranneet tietävät kesäisin roihahtavan intoni villiyrtteihin. Etenkin syötäviä kukkia ripottelen salaatteihin, tuorepuuroon, jälkkäreihin, ihan kaikkiin ruokiin... Ei niitä seitsemää yrttiä juhannuksenakaan kannata tyynyn alle jemmata, vaan nostaa yrtit lautaselle.


salaatti, villiyrtit, villivihannekset, hampurilainen

salaatti, villiyrtit, villivihannekset




Niin, nyt suorastaan pitkästä aikaa ruokaresepti. "Missä ovat kaikki reseptit? Kokkaako se bloggaaja enää laisinkaan?"  Tai eihän tämäkään ole varsinainen resepti, vaan inspistä ruoanlaittoon ja raaka-aineiden keräilyyn.



Kesällä "ruokapainotteinen lifestyleblogi" blogi kellahtaa vähän päälaelleen... talvella blogissa miltei pelkkiä reseptejä kun ei valo riitä oikein mihinkään muuhun kuvaamiseen, eikä aina oikein ruokakuvaamiseenkaan. Hämmästelen missä välissä vaikkapa muotibloggaajat kuvaavat talven pimeimpinä kuukausina monta kerta viikossa ilmestyviä päivänvalossa kuvattuja postauksia. Ruokatunnilla vai viikonloppuisin vaihdellen asuja useampaa postausta varten?

Niin, nyt kun on valoa, lämpöä ja runsasta kauneutta, muistikortille tallentuu kaikkea muutakin ja sitä haluan jakaa tänne blogin puolellekin. Lisäksi on tullut suunniteltua iltaisin kesälomamatkaa ja ollut erilaisia kivoja tapahtumiakin, joista olen halunnut kertoa. Ne myös vievät ruokapostauksien tekemiseltä aikaa. Ruokapostaus kuitenkin pitää ideoida, tehdä reseptiikka, valmistaa ruoka, stailata, kuvata, editoida kuvat, kirjoittaa postaus, oikolukea, korjata näppäily-, ajatus- ja oikeinkirjoitusvirheet ja miettiä voiko reseptiä vielä vähän parannella ja selkeyttää, hioa tekstiä vähän sujuvammaksi ja katsoa vielä lopuksi näyttävätkö kuvat yhdessä hyvältä blogissa vai pitäisikö jokin kuva vaihtaa tai jättää pois... Mutta on näitä reseptejä kesän mittaan siis tulossa viimeaikaista useammin. Kuvia on runsaasti otettuna ja reseptit odottavat vain puhtaaksikirjoittamista.



Pari viikkoa sitten olin Jukolan Juuston ja Donught Island-oluiden tilaisuudessa, jossa juteltiin juustojen ja oluiden liitosta. Sain mukaani kotimaisia Cheddar-juustoja, joita olen käyttänyt mm. pastasalaattiin.

Paistoin Mäntästä ostamastani luomu-Angusjauhelihasta mehevät pihvit, joiden päälle sulatin vastuksen alla reilut viipaleet Jukolan aito cheddaria. Koko komeus tarjoiltiin paahdetun maalaisleivän, litulaukkapeston ja villivihannessalaatin kera. 

Salaatiksi omenankukkia (taitavat viimesetkin omenapuut olla varistaneet kukkansa, kokeile tilalle vaikka kurtturuusun terälehtiä), litulaukan lehtiä ja kukkia, ketunleipää, lemmikin kukkia, horsman lehtiä, poimulehtiä, puolukan kukkia. Kerää salaattiisi oma sekoituksesi syötäviä villivihanneksia, mutta tarkistathan tosiaan ensin, että kaikki ovat varmasti  syötäviä. Googlaamalla löytyy useita sivustoja villivihanneksien tunnistamiseen. Niiden hyödyntämisestä keittiössä on mm. Sami Tallberg kirjoittanut useita kirjoja.

Onkos teillä joitain juhannustaikoja mielessä?


Not many recipes lately. This isn't a really a recipe either, but inspiration for Midsumemr festivities;  a delicious open sandwich served with the prettiest salad.

I bought some organic Angus beef during my weekend trip to Mänttä, made open sandwiches with Angus burgers, topped with Jukolan juusto Aito Cheddar I had received from a press event and served with  wild herb pesto and wild herb salad. When selecting wild herbs for you foods, make sure they are edible. You can use sorrels, apple flovers, clovers, violets, forget me nots...