Viisi viikon varrelta

Tällä viikolla on valettu uskoa itseen ja tulevaan, saatu iloa kukista sekä maisteltu taas uutta jäätelöä.


Kevät, kevätkukat

Lumikellot, kevätkukat, kevät



Narsissi, maaliskuu



Viime viikolla kaipailin kevään ensi merkkejä. Lumikellot ovat ensimmäisenä puskemassa hangen läpi, tänä vuonna ne ovat antaneet odottaa itseänsä. Viimein eilen bongasin ensimmäiset, oi iloa!  Narsissitkin kurottelevat valoa kohden talon seinustalla. Taitaa se kevät tulla vielä, vaikka tavanomaista kylmempää on ollut, luntakin on satanut ja jää on paikoittain vielä näennäisen paksua - meren jäälle en kyllä enää lähtisi, ihan kotikulmillakin avovesi on ollut  pari viikkoa jo näkyvissä.




Uskoa valettiin myös Yes Yes Yesissä, jossa Breyers-proteiinijäätelön lanseerauksessa puhuttiin Motivation Monday-teemalla omien unelmien jahtaamisesta, hyvinvoinnista,  rohkeudesta, ennakkoluulojen voittamisesta ja oman itsensä hyväksymisestä. Raikkaasta minttusuklaa-jäätelöstä tuunasin oman tötteröni.

Me suomalaisethan olemme hiemsn poikkeaviä jäätelön ystäviä; me syömme jäätelöä ympäri vuoden, minullekin jäätelö maistuu niin talvipakkasilla kuin kesähelteillä.



Kevätkukat, kukkakimppu, floristi


Viimeviikkoisesta kevätkimpusta on ollut iloa vielä tällä viikollakin. Tulppaanit elivät omaa elämäänsä varsien kasvaessa. Kun tulppaanit olivat lakastuneet, siirsin vielä kukkivat loput kukat toiseen maljakkoon, jossa ne edelleen ilahduttavat.








Tammer-Tukku julkisti uuden Fanni K-sisustusmallistonsa kuluneella viikolla. Mallisto rakentuu rustiikkisista ja pehmeästi sävytetyistä kodinsisustus-, keittiö- ja lifestyle-tuotteista joihin inspiraatiota on haettu saaristosta ja matkoilta.




4living-mallistossa on tänä kesänä mm. kasvikuoseja, ruokomattoja- ja koreja, mustavalkoisuutta, mutta myös pastellisävyjä. Vaaleanpunainen on kevään suosituimpia sävyjä.





Maku Kitchen Lifen valikoimasta löytyy keittiöön kaikki ruoanlaittovälineistä ruokailuastioihin. Eilen kävinkin ostamassa sarjan korkean vuoan pääsiäis/synttärikakkua varten.




Maaliskuussa on esitelty paljon kevään uutuuksia.  Viestintätoimiston tilaisuudesta saatu Eva Solon termoskannu on yksi viime aikojen onnistuneimmin muotoilluista käyttöesineistä. Puukahvaisessa  mattamustassa termarissa on tyylikäs skandimuotoilu. Siitä on tarjoiltu jo niin kuumaa kahvia kuin laitettu vähän tyylikkäämmin tarjolle kylmää laatikkovalkoviiniä tikijuhlissamme.
Rannekoru kälyni tekemä/Design Laakso Sundman, muki ystävältä vuosia sitten.

Oletko jo nähnyt kevään merkkejä ja maistuuko sinulle jäätelö vain kesähelteillä vai ympäri vuoden? 

Superhelppo sitruunamousse ja kumkvattihilloke

Mietikö mitä tarjoaisit jälkiruoaksi pääsiäisenä? Sitruunamousse on raikas ja todella helppo jälkiruoka, joka valmistuu muutamassa minuutissa kun sitruunatahna on valmiina.

Sitruunatahnan voi valmistaa itsekin etukäteen, mutta jos haluat päästä todella helpolla, voit oikaista käyttämällä valmista lemon curdia.

Sitruunamousse, jälkiruoka, jälkiruokaresepti

Sitruunamousse, jälkiruoka, jälkiruokaresepti






Sitruunamousse, jälkiruoka, jälkiruokaresepti

Sitruunamousse, jälkiruoka, jälkiruokaresepti


Sitruunamousse

2 dl kuohukermaa
1-1½ dl sitruunacurdia

Vatkaa kerma kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää curd kahdessa erässä ja sekoita hyvin. Annostele tarjoiluastioihin, koristele kumkvattihillokkeella.

Voit tehdä sitruunamoussen valmiiksi annosmaljoihin jääkaappiin odottamaan samana päivänä.


Sitruunamoussen lisäkkeeksi tein kumkvattihilloketta.

Kumkvattihilloke

0,5 dl sokeria
0,5 dl vettä
15 kumkvattia

Kuumenna vesi, sekoita sokeri joukkoon. Anna kiehahtaa kunnes sokeri on sulanut. Pese ja viipaloi kumkvatiti ohuiksi viipaleiksi, poista siemenet. Lisää kumkvattiviipaleet sokerilimeen ja keitä keskilämmöllä noin 10 min. Jäähdytä. Tarjoa sitruunahillokkeen, jäätelön tai juuston kera



Kokkikoulu Espassa kokkailemassa versoista

Olen päässyt kuluneena talvena kokkikouluilemaan pariinkin otteeseen. Muutama viikko sitten sain tilaisuuden olla mukana Mimis versojen ja Kokkikoulu Espan ruokabloggareiden ja -toimittajien kokkailuillassa. Valmistimme noin kolmellekymmenelle hengelle tiimeittäin gourmetillallisen Kokkikoulu Espaa vetävän Suomen kokkimaajoukkueen kapteenin Kristian Vuojärven johdolla.





Kokkikoulu Espa on tyylikkäissä tiloissa aivan Helsingin keskustassa Espalla. Istuimme kolmisenkymmentä henkeä vetävään pitkään pöytään nauttimaan valmistamiamme annoksia.


 Annoksissa käytettiin  Kotipellon puutarhan Mimis-versoja ja kukkia.


 Keittiöissä kävi melkoinen tohina, mutta kokkailun lomassa ehdittiin seurustella ja siemailla hieman juomiakin.  Juotavaa tarjosivat Fiskarsin panimo oluineen ja Arvid Nordqvist viineineen. Maisteltavana oli myös Ägräs distilleryn Ägräs-lonkeroa ja niinikään fiskarsilaista Kuura-siideriä.



Kokkikoulu Espa, itsetehty näkkileipä
Meidät jaettiin sattumanvaraisiin tiimeihin, tiiit valmistivat aina yhden ruokalajin. Meille osui spelttinäkkärin, juustokreemin ja marinoitujen tomaattien valmistus.

Tiimimme oli hieman kapinallinen, toteutimme reseptejä soveltaen. Minä leivoin näkkärin ja lisäsin hieman suolan ja veden määrää. Paistoin 200 asteessa vähintään 12 minuuttia, vaikka reseptissä oli 175 astetta/8 minuuttia. Lopputulos oli aika hyvä, vapaalla kädellä soveltavan kotikokin mieltä lämmitti kun Suomen kokkimaajoukkueen kapteeni kehui kollegoilleen näkkäriä "todella helvetin hyväksi" ja palasi yhä uudestaan napsimaan näkkileipää kulhosta. Näkkäriähän se vain oli, mutta ainakin jotain tällainen huoleton soveltajakokkaaja osaa tehdä hyvin...

Katso resepti postauksen lopusta. Kotona lisäisin näkkäritaikinaan vielä ripauksen fenkolinsimeniä ja kuminaa...









Minttusuolatun Benella-siian ja etikkasienten parina toimi Domaine Marcel Deiss Alsace Blanc Bergheimistä Alcasesta/Alkon tilausvalikoimassa. Vierailimme Bergheimin kylässä viime kesänä Saksan ja Ranskan viinireissullamme.




Lampaan tartarpihviä, pikkelöityä maa-artisokkaa ja keltuaiskreemiä.





Lämmin liharuoka oli Mangalitza-possua thaibasilika-emulsion ja sipuli-rucolapaistoksen kera.




Jälkiruoka; valkosuklaamousse ja mandariinisorbetti, josta tulikin mandariinikastike koristeltiin tietysti Mimis-kukilla.

Olipa hauska ilta ja toinen toistaaan upeampia annoksia!



Tässä vielä lupaamani näkkäriresepti.

Jos kaapissa on pastakone pölyttymässä, tässä on resepti, jossa sitä voi käyttää! Jos pastakonetta ei taloudesta löydy, ei huolta. Taikinan voi myös kaulia.


Spelttinäkkileipä
20 g hiivaa
2 dl vettä
6 dl spelttijauhoja
5 g suolaa

Mittaa aineet kulhoon sekoita voimakkaasti.
Jätä taikina huoneenlämpöön 10 tunniksi.
Mikäli taikina on löysää lisää jauhoja
Kauli taikinasta taikinakoneella ohutta levyä ja stanssaa pyöreiksi kiekoiksi.
Paista uunissa 180 astetta 8 minuuttia

Juustokreemi
0,3 kg kolatun chevreä
½ dl kermaa
0,3 kg creme fraichea
suolaa
Mustapippuria

Lämmitä kerma sulata juusto kermaan.
Vatkaa creme fraiche vaahdoksi. Lisää juustomassa vaahtoon.
Mausta suolalla, mustapippurilla ja yrteillä.

Marinoitua tomaattia
0,5 kg tomaattia
2 dl balsamicoa
50 g sokeria
tähtianis
suolaa
Mustapippuria

Mittaa sokeri, anis, balsamico kattilaan ja kiehauta.
Leikkaa tomaatit mieleisiksi paloiksi
Kaada kuuma liemi tomaattien päälle. Anna maustua 2 h.
Siivilöi ja mausta suolalla ja mustapippurilla.

Koristeluun

Ketunleipää

Oletko osallistunut koskaan kokkikouluun? Opitko jotain uutta?