Kylmä kurkku-yrtti-tahinikeitto

Tarjosin raikasta kurkku-yrtti-tahinikeittoa syntymäpäivälounaallani sukulaisille alkuruoaksi. Kylmä keitto on nopea valmistaa, sen voi myös tehdä jopa kaksi päivää aiemmin.


gazpacho,kylmä keitto,kasviskeitto, alkuruoka

gazpacho,kylmä keitto,kasviskeitto, alkuruoka
Tarjosin keiton paahdettujen kikherneiden ja syötävien, kuivattujen ruiskukan terälehtien kanssa.


Kylmä kurkku-yrtti-tahinikeitto

2 keskikokoista kurkkua, kuorittuna ja pilkottuna sormenpään kokoisiksi paloiksi
½ dl tahinia
2 rkl oliiviöljyä
3 1/2 ruokalusikallista tuoretta sitruunamehua
3 valkosipulinkynttä, hienonnettuna
1 tuore ruukkubasilikaa
1 tuore ruukkupersilja
1/2 tl mustapippuria jauhettuna
1/8 tl cayenne-pippuria
1/2 tl hienoa merisuolaa /maun mukaan


4-6 jääkuutioita
½ dl vettä tarvittaessa ohentamaan keittoa


Laita kaikki keiton ainesosat (lukuun ottamatta vettä) blenderiin ja pyöräytä, kunnes keitto on sileä. Lisää tarvittaessa hieman vettä. Maista ja lisää mausteita tarpeen


Kuminalla maustetut kikherneet

1 purkki kikherneitä valutettuna, huuhdeltuna ja kuivattuna
2 teelusikallista jauhettua kuminaa
1 tl hienoa merisuolaa
2 ruokalusikallista oliiviöljyä tai kurpitsaöljyä



Kikherneet

Kuumenna uuni 200 asteeseen. Sekoita kikherneet, kumina, suola ja oliiviöljy. Levitä kikherneet hyvin rasvatulle leivinpellille ja paista uunissa kunnes ne ovat rapeita, noin 15-20 minuuttia. Sekoita kikherneitä paistamisen puolivälissä.

Tarjoile keitto kuivattujen syötävien kukkien tai hienonnettujen tuoreiden yrttien, paahdettujen kikherneiden ja oliiviölytilkan kanssa.

Pidätkö kylmistä keitoista, vai tulisiko keiton aina olla lämmintä?

Pääsiäisen parhaat

Terveisiä pääsiäistunnelmista maalta. Alunperin meidän piti olla täällä anoppilassa vielä huomiseen, mutta taidamme ajaa maanantaille luvatun lumimyräkän edeltä kotiin jo tänä iltana.




Haukka, petolintu, lintu
Anoppilassa on läpi talven ruokittu lintuja auringonkukansiemenillä, mutta myös peurat, oravat, jänikset ja rusakot ovat löytäneet tiensä herkkukattauksen ääreen. Auringonkukansiemeniä tainnut mennä tänä talvena yli 200 kiloa! Kuvien perusteella siemeniä useaan otteeseen pääsiäisen aika syömään tulleella rusakolla näyttäisi olevan vähän kaksoisleukaa...

Lintulaudalla viihtyi myös haukka, joka tiiraili josko pikkulintuja olisi ollut välipalaksi napattavissa.


Tarmo, koira, löytökoira

Koira, tassut, sukat

Pääsiäinen, pääsiäiskoristelu

Pääsiäinen, pääsiäiskoristelu


Kotona en tehnyt varsinaisia pääsiäiskoristeluita. Keltainen pöytäliina ja kukkakiput saivat käydä koristeluista. Maalla anoppini on latellut runsaammin pääsiäiskoristeita esille.

Kukkien sidonta, sitolahti





Kukkien sidonta, kukka-asettelu

Viime viikolla oli Otavalla kokeilemassa kukkien sidontaa järvenpääläisen floristimestari Saija Sitolahden opastamana. Olen jossain tilaisuudessa aiemminkin sitonut pienen vieheen hänen opastuksellaan. Nyt Saijan kanssa sidottiin runsaan boheemeja kimppuja.

Saijalta on juuri ilmestynyt uusi Kukkakirja, jossa on helppoja ohjeita kimppuihin ja kransseihin.
Kukkien sidonta on nyt trendikästä; tyyli on rouhean runsas, boheemi ja vapaakin. Oma "taiteellinen" kimppuni päätyi koristamaan pääsiäispöytää. Taidan vähän tarvita vielä harjoitusta.


 pääsiäinen, pääsiäispöytä, kattaus



Syntymäpäivä, synttärit, queen for a day

Pääsiäisen lisäksi perjantaina juhlittiin sukulaisten kanssa jo etukäteen ensi viikon synttäreitäni. Päivän kuningattarena viritin päähäni kruunupannan.


Kuutamo, täysikuu
Ihanan aurinkoisen lauantain iltana päästiin ihailemaan täysikuun kohoamista metsän ylle. Tänään on kovin sumuista, mutta eiköhän siellä ihan kiva ulkoilusää ole kuitenkin.


Leppoisaa viikonlopun jatkoa, miten teillä on pääsiäinen sujunut?

Kanankoivet ja säilötty sitruuna

Muistatteko säilötyt sitruunat, joita olen tehnyt joka talvi?

Nyt on aika avata purkki. Ensimmäiseksi tein sitruunalla maustettuja kanankoipia ja paprika-sipuli-sitruunapaistosta. Helppoa ja niin maukasta!

Säilötyllä sitruunalla maustettu kana sopii vaikka pääsiäisen tarjoiluihin.

kanaresepti

säilötty sitruuna, kanankoivet

Kanankoivet, säilötty sitruuna, sitruunan säilöminen


Kanankopien kanssa maistuu kasvispaistoksen lisäksi raikas salaatti.

Kanaresepti, säilötty sitruuna
 Kanankoivet on helppo valmistaa; hienonna säilöttyä sitruunaa, irrottele nahat varovasti koipilihasta ja tunge hienonnettua sitruunaa ja rosmariinia nahan alle. Nahka hierotaan kevyesti suolalla ja pippurilla. Koivet paistuvat 200 C uunissa tunnin ajan.



säilötty sitruuna, kasvispaistos
Koipien paistuessa pilkoin paprikaa ja punasipulia sekä lisää säilöttyä sitruunaa. Sekoitin sipulit, paprikat ja sitruunan keskenään ja laitoin uuniin paistumaan 20 minuutiksi.


Helpot säilötyt sitruunat, lähi-idän ruoka
Säilöttyjä sitruunoita voi käyttää kuorineen myös hienonnettuna kastikkeissa, salaatinkastikkeissa, maustevoissamarokkolaisessa lammaspadassa, yrttien kanssa hienonnettuna kanan tai lihan maustamiseen jne.

Oletko kokeillut säilöttyjen sitruunoiden tekemistä kotona?


Aurinkoisen keltaista pääsiäistä!