Viisi viikon varrelta


Kylläpä on ollutkin kukkea kesäinen viikko! Kesästä on saatu nauttia pian kolme viikkoa, vaikkei kesä kalenterin mukaan edes ole alkanut vielä.

Omenapuut, ovi


Tämän viikon parasta antia on ollut kukkien runsaus. Puut ovat kukkineet runsaammin kuin vuosiin, kukkakaupoissa on ihania, pulleita pioneita ja näin kukkivan magnoliankin. Kävellessäni vanhan kotitalon ohi muistin pihalle juuri poismuuttomme aikoihin istutetun magnolian, muutimme vain 400 m päähän aikoinaan. Ehdin juuri nähdä magnolia kukassaan, kukat olivat jo lakastumassa. Ensimmäinen kuva on vanha kotioveni samasta talosta. Päivittäin kuljen ohi, eilen piti oikein kääntyä takaisin ottamaan kuva ovesta ja omenapuista. Kovasti tykkäsin siinäkin talossa asua, vaikka talossa taisi olla remonttia käynnissä neljä vuotta niistä viidestä jotka siinä asuin, putkiremontista parvekeremonttiin ja kaikkea siltä väliltä.





Kukista ovat hullaantuneet muutkin kuin minä. Ihana Helsinki-tapahtuman kukkinstallaatiot keräsivät ympärilleen kuvaajia kun kävelin Espalla perjantai-iltapäivänä.



Viikon kaunein aamiainen tarjoiltiin Manifesto Showroomin pressiaamussa. Ekbergin suloiset jugurttiannokset olivat kukin koristeltuja, totta kai!


Tennistossut, tennarit


Viikon kengät ovat Tallinnan balettimatkalta ostamani 12 euron tennarit, jotka nyt ovat olleet ahkerassa käytössä. Töihin laitoin ne mustan blazerin ja housujen sekä valkoisen t-paidan kaveriksi, vapaalla olen käytänyt niitä t-paidan ja farkkujen kanssa. Valkoinen puuvilla on tietysti vähän herkkä, täytyy vain hyväksyä, että näitä täytyy välillä pestä käsin.


Bloggaaja, 50plus bloggaaja


Nuxe, kuivaöljy

Viikon kosmetiikkatuote on Nuxen Huile Prodigiuse*, jota aikoinaan toin aina Pariisista. Monikäyttöistä öljyä on saanut nyttemmin jo vuosia Suomestakin. Täydellinen matkatuote, jota voi käytää yövoiteena, vartalovoiteena, karheisiin kyynärpäihin, lisätä tipan meikkivoiteen joukkoon heleyttä antaman, käyttää kuiviìn hiuslatvoihin... tätä otan mukaan kesälomamatkallekin. Öljy on ohutta, mutta riittoisaa. Monen pullon sijaan riittää yksi moneen käyttöön. Olen testaillut vuosien varrella monia öljyjä, Huile Prodigieuse on aina vain yksi suosikeistani.

Mikä on ollut parasta sinun viikossasi?

*PR-näyte

Syreenisiirappi

Kaupunkihortoilija täällä terve! Kesä on saanut innostumaan taas keräämään (villi)kasveja. Jaupungistakin voi kerätä kasveja syötäväksi, kunhan ei ihan tien tai koiren ulkoilureittien viereltä poimi. Sesonki on edennt hurjaa vauhtia, nyt vuorossa on syreeni.

Syreeni kukkii parhaillaan, sen huumaava parfyyminen tuoksu nousee ikkunasta sisällekin lämpimässä kesäyössä.

Syreenin kukinnoista voi keittää hienon makuisen siirapin. Nypi tertuista irti vain violetit kukinnot irti, vihreistä kukintovarsista siirappiin tulee ruohoista makua.


syreeni, syreenisiirappi, kukkasiirapit, syötävät_kasvit

syreeni, syreenisiirappi, kukkasiirapit, syötävät_kasvit

syreeni, syreenisiirappi, kukkasiirapit, syötävät_kasvit
syreeni, syreenisiirappi, kukkasiirapit, syötävät_kasvit
syreeni, syreenisiirappi, kukkasiirapit, syötävät_kasvit
Syreenisiirappi

2 dl vettä
2 dl sokeria
3 dl syreenin kukkia
puolikkaan sitruunan mehu
pari mustikkaa väriä antamaan

Huuhtele syreenin kukat huolellisesti. Sekoita kattilassa sokeri ja vesi, kuumenna kunnes sokeri sulaa veteen. Lisää kukat, sitruunamehu ja mustikat, kiehauta ja anna hautua matalalla kymmenisen minuuttia. Anna jäähtyä ja siivilöi. Säilytä siirappi jääkaapissa, käytä jäätelön kanssa, juomiin ja leivontaan.

Oletko tehnyt kukkasiirappeja tai koristellut ruokia syreenin kukin?

Kuusenkerkkäpesto

Aikainen kesä on saanut kuusenkerkät kasvamaan hurjaa vauhtia. Kerkät ovat siis kuusen oksien vuosikasvua, keväällä oksien päihin kasvaa heleän vehreät tupsut ja silloin kerkät ovat parhaimmillaan. Neulaset tummuvat ja kovettuvat muutaman viikon sisään. Nyt onkin hyvä hetki kerätä kerkkiä sesonkiruokiin. Kuusenkerkkiä voi myös pakastaa. Pakastan tekemääni basilikapestoa talvea varten jääpalamuoteissa helppoa annostelua varten. Kuusenkerkkäpesto kestänee pakastamisen varmasti yhtä hyvin kuin perinteinenkin pesto.

Kuusenkerkistä voi keittää myös kuusenkerkkäsiirappia.

Kuusenkerkkien kerääminen ei kuulu jokamiehen oikeuksien piiriin, jotan muistathan kysyä luvan kerkkien keräämiseen maanomistajalta.


Vaaleista kerkistä tehty pesto on heleän vihreää ja metsäistä maultaan. Nauti pastan, kalan tai perunoiden kanssa tai leivän levitteenä. Savukalan kanssa kuusenkerkkäpesto on erityisen herkullista.

Luonnon antimista voi tehdä myös mm. litulaukkapestoa ja myöhemmin kesällä voit kokeilla myös porkkanannaattipeston tekoa.


Kuusenkerkkäpesto, kuusenkerkkä, villiruoka, sesonkiruoka, pestoresepti

Kuusenkerkkäpesto, kuusenkerkkä, villiruoka, sesonkiruoka, pestoresepti

Kuusenkerkkäpesto, kuusenkerkkä, villiruoka, sesonkiruoka, pestoresepti

Kuusenkerkkäpesto, kuusenkerkkä, villiruoka, sesonkiruoka, pestoresepti





Kuusenkerkkäpesto

2 dl tuoreita kuusenkerkkiä
1 dl kurpitsansiemeniä
2 valkosipulin kynttä
1 dl raastettua parmesaania tai pecorinoa
1 dl oliiviöljyä
suolaa ja mustapippuria maun mukaan

Huuhtele ja valuta kerkät siivilässä. Paahda kurpitsansiemenet pannulla. Paloittele valkosipulinkynnet. Hienonna kuusenkerkät, kurpitsansiemenet ja valkosipulit blenderissä tai sauvasekoittimella oliiviöljyn kanssa. Mausta suolalla ja pippurilla.

Oletko koskaan kokeillut kuusenkerkkäpeston tekemistä tai keräillyt luonnon antimia keittiöösi?