Viisi viikon varrelta

Olen venyttänyt kuluneella viikolla kohteliaisuusrajoja kahdeksantoistakertaisesti, syönyt huippuravintoloissa ja ostanut kannabisleivän, nauttinut luonnosta ja auttanut eläimiä.  Lauantaina minusta tuli myös yllättäen ylioppilaskuvaaja.

Vaikka säät ovat olleet aivan ihanat, luonto on nyt kovin kuiva ja eläimet tarvitsevat apua. Vein pihalle pari päivää sitten matalan juoma-astian oraville ja linnuille. Parvekkeella on ollut lintujen "uima-allas" kesäisin jo vuosia. Se on lämpimillä ilmoilla ahkerassa käytössä kun linnut juovat ja kylpevät vanhassa teekupissa.






Omenankukat lakastuivat, syreenit kukkivat vielä ja jopa juhannusruusut ovat jo kukassa. Kotipihan kultasade on keltaisenaan kukista, viime vuonna siinä ei olut kukan kukkaa. Viimeisissä tulppaaneissa on ollut valtavan kokoiset kukat.



Rotermann, Tallinn

Rotermann, Tallinn
Kävin Talinnassa työmatkalla keskiviikkona, töitä klo 7-21.30, laivallakin työskentelin koko matkan mennen tullen. "Vapaa-aikaa" oli sen verran, että ehdin kipaista Rotermannin läpi ruokakaupan kautta laivaan. Heinäkuussa täytyy tehdä yksi ihan lomapäiväreissu.


 Tallinnasta ostin Rimistä sataman vierestä aamupalatarpeita seuraavaksi päiväksi ja nappasin ostoskoriin myös jonkun tumman jyväleivän sen tarkemmin kiireessä sitä tarkastelematta. Seuraavana aamuna kahvin valuessa kuppiin katselin ajatuksissani leipäpussia ja kiinnitin huomiota sen lehtikuvioihin. Kannabiksenlehtiä! Googlekin antoi kanepi-sanalle käännökseksi vain kannabis! En sinä aamuna syönyt leipää.

Myöhemmin tosin selvitin, että leivässä on hampunsemeniä ja hamppuöljyä. Molemmat terveellisiä, ei psykofyysisiä haittoja syöjälle.  Leipäkin oli hyvää.


Arkiruoka, pyttipannu, hk preussin peter

Viikolla ole syönyt sekä Ragussa, josta pian tulossa juttua arvonnan kera sekä Tocassa kivoissa kirjanjulkareissa. Elämä on kuitenkin pitkälti arkea ja ruokana on ollut paitsi salaatteja myös pyttipannuversio, johon käytin HK:n Preussin Peter-raakamakkaraa*. Tuli helppo, hyvä arkiruoka, johon upposi pari jääkaapista löytynyttä perunaa, kaksi viimeistä kananmunaa, avokado ja tomaatteja.


Kesäyö, auringonlasku  Lauttasaaren silta

Joku tapakouluttaja oli valmistujaisten alla todennut, että puoli tuntia on kohtelias aika viipyä ylioppilas/valmistujaisjuhlissa.  Ylitimme kohteliaisuusrajan kahdeksantoistakertaisesti viipyessämme kaksoistutkinnon suorittaneen datanomiylioppilaan juhlissa yhdeksän tuntia! Päivänsankari ja hänen vanhempansa tosin vaativat meidän jäävän illaksi. Minut valjastettiin päivän aikana "yllättäen" myös nuoren miehen ylioppilaskuvaajaksi. Vain kerran olimme jäädä bussin alle kun halusin ikuistaa hänet kotimaisemissaan Punavuoressa ja pari kuvista otettiin keskellä katua. Eiköhän paristasadasta kuvasta saada sukulaisille valokuvskirjat ja onnittekukortit aikaan. Oli myös hauska huomata kuunka kolmevuotiaasta asti tuntemastani nuorukaisesta on varsinkin viimeisen vuoden aikana puhjennut humorintajuinen, fiksu ja avoin nuorimies.

Lähtiessämme ajattelimme kävellä vähän matkaa ensin taksiin hyppämistä, mutta kauniissa yössä tulimme kävelleeksi viitisen kilometriä kotiin asti. Olin onneksi ottanut ballerinat varakengiksi, niillä oli hyvä talustella kotia kohdem.

Miten viikosi on sujunut, olitko ylioppilasjuhlissa tai valmistujaisissa?

*saatu blogin kautta

Erilaiset kirjanjulkkarit ja lahjavinkki kesän juhlijoille

Ruokatoimittaja, valokuvaaja Mari Moilasen neljännen ruokakirjan -Taikinakirjan- julkkareita vietettiin eilen. Mari on tuttu Jotain maukasta-blogista, häneltä on aiemmin ilmestynyt Sitä parempi soppa 1 & 2- ja Syötäviä vietäviä-kirjat.


taikinakirja, mari_moilanen, jotain_maukasta_ruokablogi

Julistamistilaisuuden piti olla jo muutama viikko sitten, mutta Mari oli juuttunut Italiaan lennonjohtajien lakon takia. Julkkarit saatiin kuin saatiinkiin siirrettyä ja Fabianinkadun pieni Toca-ravintola täyttyi iloisista julkaisun juhlistajista vaikka monella oli huomisen lakkiais- ja päättäjäisvalmistelutkin kesken.


Taikinakirjassa on helposti totetettavia, kekseliäitä reseptejä parhaan onnistumisen vinkkeineen. Jokaisesta taikinasta voi tehdä monenlaisia makupaloja moneen makuun; kääretorttuja, piirakoita, pannukakkuja, banaanikakkua. Myös erikoisruokavaliot on huomioitu.



taikinakirja, mari_moilanen, jotain_maukasta_ruokablogi
taikinakirja, mari_moilanen, jotain_maukasta_ruokablogi
taikinakirja, mari_moilanen, jotain_maukasta_ruokablogi

taikinakirja, mari_moilanen, jotain_maukasta_ruokablogi

taikinakirja, mari_moilanen, jotain_maukasta_ruokablogi




Normaalisti ruokakirjajulkkareissa on ruokia toteutettuna sellaisenaan julkaistavan kirjan resepteillä. Mari oli järjestänyt Tocan Gennaron kanssa julkkarit kekseliäästi vähän eri tavalla. Gennaro oli saanut inspiraatiota kirjan resepteistä ja kauniista kuvista & versioinut reseptien perusraaka-aineista omat, uudenlaiset toteutuksensa. Itsekin usein selailen keittokirjoja ja saan niistä inspiksen johonkin ihan muuhun kuin mikä alkuperäinen resepti on. Tästä kirjasta täytyy kyllä toteuttaa reseptejä ihan sellaisenaankin.

Tocassa olen käynyt pari vuotta sitten syömässä, pitäisi mennä taas uudestaan. Illalliselta on jäänyt mieleen paitsi herkullinen ruoka myös Siipan kommentti tarjoilijalle "Tosi hyvää, ihan kuin kotona!" Hänen mielestään se oli paras kehu, jonka voi antaa💜

Toca on pian menossa remonttiin ja avautuu raikastettuna taas elokuussa, ruokaan ei ole tulossa muutoksia. Kesällä ja myöhemmin Tocan ystäviä palvelee uusi Toca Deli kauppahallissa.


taikinakirja, mari_moilanen, jotain_maukasta_ruokablogi


Taikinkirja on oiva lahjaidea vaikka huomisen valmistujille, hääpareille ja muille kesän juhlijoille. Kirjan reseptillä totetuttu leipomus ja Taikinakirja sen kylkeen olisi myös kiva mökkituliainen.


Korkea marjakakku

Olen viime aikoina kunnostautunut kakkujen leipomisessa muutamaan otteeseenkin. En ole normaalisti kakkujen leipomisesta niin innostunut koska mielestäni niiden tekemisessä ei voi aivan yhtä vapaasti soveltaa kuin muussa ruoanlaitossa. Ostettuani korkean 18 cm kakkuvuoan, olen kuitenkin tehnyt omiin syntymäpäiväjuhliini korkean kakun ja äitienpäiväksi tämän marjakakun. Kevään juhlien aikaan helpohkoja kakkureseptejä ei voi olla liikaa.

Kuohkean kakkupohjan resepti on sama kuin korkeassa syntymäpäiväkakussa, tällä kertaa lisäsin kakkuun kaakaota ja tein vain yhden kakkupohjan, joten kakusta ei tullut yhtä korkea kuin synttärikakusta.


Ajattelin ensin tehdä nakukakun, jossa olisi paljon marjoja päällä, mutta Siippa halusi kuorrutuksen samaa kreemiä kuin syntymäpäiväkakussakin.



täytekakku, leivonta, leipominen

täytekakku, leivonta, leipominen

täytekakku, leivonta, leipominen


Vuoan halkaisija: korkeareunainen 18 cm vuoka



Kakkupohja


2,5 dl vehnäjauhoja

0,5 dl kaakaojauhetta

1-2 tl leivinjauhetta

4 huoneenlämpöistä munaa

2 dl sokeria

1 dl kiehuvaa vettä

Voitele ja korppujauhota vuoka. Sekoita vehnäjauhot, kaakaojauhe ja leivinjauhe keskenään.

Vaahdota munat ja sokeri isossa kulhossa, kuuma vesi saa munat ja sokerin vaahtotumaan runsaasti. Aloittaessasi vaahdotusta laita vesi kiehumaan (mittaa vettä kattilaan hieman enemmän kuin tarvitset, kiehuessa osa ehtii haihtua pois jos vielä vaahdotat munia ja sokeria veden jo kiehuessa). Muna-sokerivaahto on valmista, kun nuolijalla tekemäsi kuvio jää hetkeksi vaahdon pintaan.


Kaada 1 dl vettä mitta-astiaan, lisää vesi 5-6 erässä ja jatka vatkaamista täydellä teholla.


Siivilöi tämän jälkeen jauhoseos munavaahtoon pienissä erissä varovasti nuolijalla käännellen. Kaada taikina vuokaan.


Paista 200 asteessa uunin alatasolla n. 30 min. Suojaa kakun pinta paistamisen puolivälissä alumiinifoliolla, jotta se ei tummu liikaa. Kumoa kakku pian uunista ottamisen jälkeen.



Halutessasi todella korkean kakun, tee kaksi kakkupohjaa.


Moussereseptin löysin suositusta Annin uunissa-leivontablogista, alkuperäisestä poiketen käytin siihen maustettua tuorejuustoa.


Marjamousse

150 g maustamatonta tuorejuustoa

1 dl vaahtoutuvaa vaniljakastiketta

0,5 dl sokeria

1 tl vaniljasokeria

4 liivatetta + tilkka vettä

1,5-2 dl kermaa

2-3 dl soseutettuja marjoja (mustikka, punaherukka, mustaherukka, vadelma tms.)




Vaahdota kerma ja vaniljakastike kulhossa kuohkeahksi.

Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen (noin 5 minuuttia).

Vatkaa tuorejuusto ja sokeri keskenään.

Soseuta tai paseeraa tuoreat marjat tai sulatetut pakastemarjat. Lisäsin lisäksi vielä pilkottuja mansikoita soseen joukkoon, jotta kakku sai vielä hieman korkeutta ja mehevyyttä lisää.

Lisää soseutetut marjat edelleen vatkaten tuorejuustoseokseen.

Liota puristetut liivatteet tilkkaan kiehuvaa vettä.

Kaada liivate ohuena nauhana tuorejuustoseokseen koko ajan vatkaten.

Kääntele tai vatkaa lopuksi sekaan kerma-vaniljavaahto.

Täytä kakku moussella mielellään heti valmiiksi leikatun kakun väliin – mousse hyytyy jääkaapissa.




Kreemi oli sama kuin syntymäpäiväkakussani


Vadelmakreemi


250 g voita

5-6 dl tomusokeria

1 rkl maitoa

3 tl vadelmajauhetta


Anna voin pehmetä huoneenlämmössä tunnin ajan.


Vatkaa huoneenlämpöinen voi kuohkeaksi. Lisää tomusokeri vähän kerrallaan koko ajan vatkaten


Lisättyäsi kaiken sokerin jatka vatkaamista usean minuutin ajan. Lisää maito, jatka vatkaamista.


Lopuksi lisää vadelmajauhetta lusikallinen kerrallaan. Jatka vielä vatkaamista.


Valmis voikreemi on kuohkeaa ja vaaleaa. Kreemin vatkaamiseen menee noin 10 minuuttia. Kuohkea, vaalea ja notkea kreemi neuvotaan usein resepteissä levittämään kakun päälle palettiveistä apuna käyttäen, sellaisen puuttuessa käytin leveäteräistä, vanhaa isoa ruokailuveistä.


Levitä voikreemi kakkupohjan päälle ensin niin tasaisesti kuin mahdollista. Käytä kakkupohja jääkaapissa 5-10 min jotta kreemi kovettuu kakun pintaan ja toista levitys.