Pohjoisafrikkalainen tofu ja yritticouscousia Sannan kasvisruokassin ohjeella

Yhteistyö Sanna ruokakassi

Miten teillä on arki lähtenyt lomien jälkeen käyntiin? Onko arjen pyöritys taas vähän tahmeaa?
Pääsin maaliskuussa kokeilemaan Sannan ruokakassia - kotiin maanantai-iltaisin toimitettavaa, valmiiksi mietittyä ruokakassipalvelua. Silloin valitsin testiin maukaskassin. Nyt minulle tarjottiin arjen helpotukseen mahdollisuutta testata jotain toista ruokakassivaihtoehdoista, tällä kertaa kokeilimme vegekassia.


Kassissa oli niin ainekset kuin reseptitkin kolmeen ateriaan. Reseptit tulivat sähköpostiin jo edellisellä viikolla. Joitain, pääosin kuiva-aineita, oletetaan kotoa löytyvän, niistä on lista sähköpostissa etukäteen ja uudestaan vielä kassissa tulevassa reseptivihkosessa. (mm. paprikajauhetta, valkosipulia, kasvisliemikuutioita ja oliiviöljyä  tuli kotoa löytyä). Meiltä löytyi kaikki Sambal oelek-kastiketta myöten, mutta tämä lista on hyvä tarkistaa ennen ruoanlaittopuuhia.

Kassi luvattiin toimittaa maanantai-iltana alustavasti 17-21 välillä ja samana päivänä aika tarkenti klo 18.30-19.30 välille, jolloin kassi toimitettiinkin. 

Tuoreet raaka-aineet olivat taas ilahduttavan raikkaita ja tuoreita jopa minule, joka avaan kananmunapaketit ja pyörittelen vihannekset ja hedelmät käsissäni tarkastellen onko mitään vikoja ennen ostopäätöksen tekemistä.

Ruokakassipalvelu on onnen omiaan taas alkaviin kiireisiin arkiviikkoihin, mutta kätevä resepteineen kotiin kuljetettu ruokakassi tekee loma-ajastakin leppoisampaa. Uusia raaka-aineitakin tulee kokeiltua. Siippa ei ole yleensä ihastunut tofuun, mutta tämän tofuannoksen hän söi hyvällä ruokahalulla. Tofu, kuten monet muutkin kasvisproteiinint kaipaa makuuni reippaasti maustamista.

Reseptit olivat helppoja seurata, joitain kolmen reseptin työjärjestyksiä vaihdoin omasta mielestäni loogisemmaksi, mutta sain valmistettua ruoat reseptissä luvtussa valmistumisajassa.  Pohjoisafrikkalaisen tofun ja yritticouscousin luvattiin valmistuvan reilussa puolessa tunnissa.


Muut ateriat olivat pizza bianco vuohenjuustolla ja pappardellea hummuksella. Kaikki ruoat olivat hyviä ja voisin tehdä niitä uudelleenkin.



Sannan_ruokakassi, sannan_resepti, sannan_kasviskassi
Sannan_ruokakassi, sannan_resepti, sannan_kasviskassi

Sannan_ruokakassi, sannan_resepti, sannan_kasviskassi


Pohjoisafrikkalainen tofu ja yritticouscousia


Ruokakassissa:
Banaanisalottisipulia, 1 kpl
Lehtipersiljaa, ½ ruukkua
Sitruunaa, 1 kpl
Couscousia, 1 pakkaus
Minttua, 1 ruukku
Pistaasipähkinöitä, 1 pussi
Tofua, 2 pakkausta
Tomaattia, 3 kpl
Turkkilaista jogurttia, 2 dl

Kotona:
Chilhiutaleita
Juoksevaa hunajaa
Neutraalia öljyä
Oliiviöljyä
Paprikajauhetta
Suolaa
Sambal oelek -kastiketta
Juustokuminaa
Mustapippuria
Valkosipulinkynsiä
Valkoviinietikkaa


1.       Paloittele tofu noin 2 cm kokoisiksi paloiksi ja mausta tofu suolalla (½ tl). Laita tofupalat talouspaperille ja painele kevyesti paperilla, jotta saat ylimääräisen nesteen pois. Anna seistä kohtaan 6 saakka.

2.       Valmista 4 annosta couscousia pakkauksen ohjeen mukaan.

3.       Tomaatti-minttusalaatti: Silppua 1 ruukku minttua karkeaksi silpuksi. Hienonna 1 banaanisalottisipuli ja 3 tomaattia. Yhdistä ainekset kulhoon ja sekoita joukkoon ½ tl suolaa, 2 tl valkoviinietikkaa, 1 tl oliiviöljyä ja ripaus vastajauhettua mustapippuria.

4.       Mausteseos: Sekoita yhteen kulhossa 1 ½ rkl juustokuminaa, ½ rkl chilihiutaleita, 1 rkl oliiviöljyä, 1 rkl juoksevaa hunajaa, ½ rkl sambal oelekia, 1 tl paprikajauhetta, ½ tl suolaa sekä 3 puristettua valkosipulinkynttä.

5.        Yrtticouscous: Hienonna ½ ruukkua lehtipersiljaa ja laita persilja salaattikulhoon. Sekoita joukkoon couscous, 1 pussi pistaasipähkinöitä, ½ tl suolaa sekä yhden sitruunan mehu ja raastettu kuori.

6.       Sekoita tofu mausteseokseen. Kuumenna reilusti neutraalia öljyä tilavassa paistinpannussa ja paista tofupalat, kunnes ne ovat saaneet kauniin paistopinnan.

7.       Tarjoile vastapaistettu tofu yrtticouscousin, tomaatti-minttusalaatin sekä turkkilaisen jogurtin (2 dl) kanssa.


Oletko kokeillut ruokakassipalveluja? Mitä vinkkejä sinulla on arjen helpottamiseen?

Maalaiselämää

Solahdimme hyvin kotimaana aikaan, ovatkohan syynä ne jet lag-pillerit? Oli silti mukava lähteä maalle lepäämään ja rentoutumaan muutamaksi kuumaksi päiväksi loman loppupuolella. Huomenna odottavatkin loman loputtua taas työt.



Kesälammas, lammaslaidun


Hedelmät, hedelmäsmoothie


Smoothie, aamupala

Japanin ruoat olivat herkullisia, mutta kasvikset olivat vähissä, sillä ne ovat kovin hintavia Japanissa. Kotiin tultuamme ostin heti kassillisen hedelmiä, joista tehtiin smoothieita. Ananaksen, avokadon, banaanin, kookosmaidon ja mitun tai aprikoosin, nektariinin, banaanin ja mintun liitot ovat taivaallisia, mitään maketusta ne eivät kaipaa.


Marjakausi, satokausi

Marjakausi, satokausi

Satokausi, kotimaiset_marjat

Satoiausi, kotimaiset_omenat

Marjat ovat kypsyneet, kävin Tarmo-koira seuranani poimimassa karviaisia ja herukoita. Välillä piti sujauttaa muutama marja omaan ja Tarmonkin suuhun, mutta riitti niitä marjapaistokseenkin. Resepti tulossa blogiin muutaman päivän sisään.


Chilinkasvatus
Parvekekasvimme olivat anoppilassa hoidossa matkamme ajan, chilit ovat kasvaneet valtavasti. Viime vuonna en saanut satoa ollenkaan, nyt chilejä on runsaasti.

Löytökoira


Koira, koira_kuuma_ilma

Tarmo-paralla on ollut kovin kuuma. Paksuturkkisena sen suosikkivuodenaika taitaa olla talvi, hellekeleillä se raukka lähinnä läähättää varjossa.


Antiikkiauto, citroen, traction

Siippa on kunnostuttanut antiikkiautonsa, joka seisoikin pari vuotta tallissa maalla. Nyt se on viimein ajokunnossa ja pääsemme ajeluille.

Miten viikkosi on sujunut? Kärsitkö kuumasta vai saisivatko helteet vielä jatkua?







Helppo broileri-pistaasiterriini

Söin keväällä illallisella Väinö Kalliossa maukasta broileri-pistaasiterriiniä. En ole koskaan tehnyt broileriterriiniä enkä tiedä tarkalleen mitä kaikkea syömässäni terriinissä oli, mutta mielivan perusteella loin oman broileri-pistaasiterriini -versioni.

Broileriruoka, kanaruoka, terriini

 Broileriruoka, kanaruoka, terriini

Terriiniresepteissä kehoitetaan käyttämään edellispäivän leivänmuruja, mutta aloittaessani terriinin teon huomasin toissapäiväisen leivän olevan homeessa. Hain kaupasta uuden leivän, tuoreus ei tuntunut haittaavan lopputulosta.

Jollet löydä suolaamattomia pistaasipähkinöitä, voit käyttää suolattuja, mutta vähennä silloin reseptissä erikseen olevan suolan määrä puoleen.

terrriini, broileriruoka, kanaruoka

Broileriruoka, kanaruoka, terriini


Broileriruoka, kanaruoka, terriini






 Broileri-pistaasiterriini


2 rkl oliiviöljyä

2 keskikokoista sipulia silputtuna

2 valkosipulinkynttä murskattuna

1 rkl hienonnettua tuoretta rosmariinia

2 rl sherryä

800 g broilerin jauhelihaa

2 broilerin paistileikettä kuutioituna sormenpään kokoisiksi paloiksi

140g puolikuivia edellispäivän leivän muruja

75 g (suolaamattomia) kuorittuja pistaasipähkinöitä

2 munaa

2 rkl Dijonsinappia

1 tl suolaa

mustapippuria maun mukaan

12-14 kpl pitkää (yli 20 cm) prosciuttokinkkuviipaletta

2 teelusikallista oliiviöljyä

tuoretta rosmariinia koristeluun



Kuumenna uuni 180 ° C: een.


Kuumenna oliiviöljy suurella paistinpannulla keskilämpötilalla ja kypsennä sipulit 8-10 minuuttia tai kunnes ne ovat pehmenneet. Lisää valkosipuli ja rosmariini, hauduta vielä 5 minuuttia tai kunnes sipulit ovat hyvin pehmeitä. Anna jäähtyä hieman.


Yhdistä sipuliseos, broilerin jauheliha, broilerikuutiot, leivänmurut, pistaasipähkinät, munat, sherry, sinappi, suola ja pippuri suuressa kulhossa, sekoita käsin hyvin.


Öljyä kevyesti pitkulainen terriinivuoka ja vuoraa se prosciuttoviipaleilla. Painele terriiniseos vuokaan tiiviisti. Taittele prosciuttoviipaleet tiiviisti terriinin ympärille.


Peitä vuoka foliolla. Laita terriinivuoka uunivuokaan ja täytä uunivuoka vedellä niin että veden pinta tulee terriniivuoan puoliväliin. Paista terriiniä 1,5 h 180 C uunissa. Nosta kypsä terriini vuoassaan vesihauteesta, anna jäähtyä vuoassa.


Tarjoile paksuina viipaleina hyvän leivän ja salaatin kanssa. Terriini maistuu myös buffetpöydän tarjottavana tai vaikka rapujuhlissa rapujen jälkeen vähän tuhdimpana tarjottavana salaatin kera.


Broileriruoka, kanaruoka, terriini