Joulupöydän lohi-ja possuherkut + graavilohi- fenkolisalaattiresepti

PR-tilaisuus Kaartilan Mallaspossu, Kala-Lappi ja Saimaa Brewing co

Viime viikolla pääsin kokkailemaan Kaartilan Mallaspossun, Kala-Lapin ja Saimaa Brewing co:n kutsumana bloggarijoukon kanssa Unileverin keittiöön jouluateriaa laadukkaista kotimaisista lohi- ja possutuotteista. Illan reseptit olivat Risto Mikkolan ja Henri Lepistin käsialaa, herrat myös johtivat kokkausta.

Illan aikana valmistettiin ruokia koko joulupöydällinen; Lapin graavilohta sinappidressingvaahdon ja tilli-fenkolisalaatin kanssa, Lapin kymäsavulohi-piparjuurituorejuustorullaa perunamyslin ja äyriäisvinegreten kanssa, Lapin tulisavurosollia ja punajuuricremeä tuorenjuustoconcassepikkelssillä, Lapin Lumous-kylmäsavulohitartarkakkua, Lapin lumous graavulohitartar-paholaisen munia, Lapin lumouspihvi-joululeipiä Dijon-majoneesin, Myrttisen suolakurkkujen ja punasipulipikkelsin kera, Lapin Savumuikkumoussea briossin ja päärynä-kurpitsahillokkeen kanssa, Lapin savuahvenperunapiirasta piimä-tillikastikkeella ja sillikaviaaria. Lisäksi tarjolla oli Saiman Panimon mäskillä kuorrutettua mallaspossin kinkkua, Mallaspossun tomahawkia ja joulumakkaroita. Nälkä ei jäänyt kenellekään!

Oluiden, siiderien ja jouluruoan yhdistämisestä kertoi Aniko Lehtinen maistattaessaan Saimaa Brewingin juomia. Jouluruokien kanssa sopivat mm. lager sekä kuiva omenasiideri.

Minä kokosin Lapin graavilohesta ja tekemästäni sinappidressing-vaahdosta sekä tillifenkolisalaatista vadillisen. Illan maut olivat herkullisia ja moni resepti jäi kutkuttelemaan mieleen; itsenäisyyspäivänä ajattelin tehdä Lapin Lumous-kylmäsavulohitartarkakkua sekä Mallaspossu-tomahawkia.














 

Kinkkua oli toki tarjolla kahtenakin versiona. Jottei ihan koko yön kinkkuvalvojaisiksi olisi mennyt, kinkut olivat Risto ja Henri paistaneet etukäteen. Kinkun kanssa tarjottiin myös Kaartilan Mallaspossun joulumakkaraa sekä possun mehevää tomahawkia.



Kokkailujen lomassa otettiin tietysti kuviakin. Missä ruokabloggaajat kokoontuvat, siellä kuvataan varmasti!




 Nelkytplusblogeista kokkailemassa olivat Beachhouse kitchenin Heli ja Casa Mimin Sari sekä Kiitos myös bloggaajat oli koolle kutsunut Timo, jolla on nyt päällä eineshaaste. Sain myös ottaa Siipan mukaan, hän pääsi Helin kanssa tekemään savuahven-perunapiirasta.





Minä siis kokosin Kala-Lapin graavilohesta ja tekemästäni sinpapidressing-vaahdosta sekä tillifenkolisalaatista vadillisen. Sinappidressingvaahto vaahdotettiin ja pursotettiin sifonilla, ihan uusi kokemus minulle. Kotona vaahdotus taitaisi parhaiten toimia vatkaimella ja pursotus perinteisesti pursotinpussilla.



Sinappidressingvaahto

1 dl kuohukermaa
2 dl smetanaa
1 dl Dijonsinappia
worchester-kastiketta
suolaa
sokeria

Sekoita aineet kulhossa, mausta suolalla ja sokerilla. Siivilöi massa sifonipulloon, laita 1 kaasupatruuna. Ravista kunnolla ennen pursotusta.


Tilli-fenkolisalaatti

1 fenkoli
1 sitruunan mehu
1 puntti tilliä, hienonnettuna
tilliöljyä
suolaa
pippuria
sokeria

Leikkaa fenkolista mandoliinilla ohuen ohuita siivuja. Laita jääveteen rapeutumaan. Kuivaa fenkolit paperin päällä, laita kulhoon. Lisää hienonnettu tilli, öljy, sitruunamehu, mausteet. Sekoita, tarkista maku ja tarjoile.



Tilliöljy

1 puntti tilliä
20 g sokeria
15 g suolaa
3 dl rypsiöljyä

Ryöppää tillit, laita jääveteen jäähtymään.

Purista tilleistä kaikki ylimääräinen neste pois ja laita blenderiin. Lisää muut raaka-aineet ja ajaa täysillä muutama minuutti. Siivilöi öly liinan läpi ja laita pursotinpussiin asettumaan. Poista ylimääräinen neste ja laita pulloon. Koristele annos tilliöljyllä ja ruohosipulilla.


Olipahan herkullinen joulusetti laatutuotteista valmistettuna! Joko olet maistellut jouluruokia vai odotatko aattoon asti?






Chorizo-punaviinipasta

Perjantai on taas täällä, eikö olekin ihanaa! Näin syksyllä tekee mieli täyteläisiä makuja. Perjantaina aina tekisi mieli syödä jotain hyvää, mutta pitkän viikon jälkeen ei oikein jaksaisi tehdä mitään monimutkaista. Varsinkin kun olin pari kuukautta yksin kotona, en jaksanut tai viitsinyt tehdä mitään monimutkaista.


Helppo chorizo-punaviinipasta valmistuu nopeasti. Koetan taas muistella kuinka paljon mitäkin raaka-ainetta tähän tarvitaan, tällaiset ruoat kun yleensä teen ihan lonkalta tyyliin loraus sitä, kourallinen tätä ja ehkä vielä hyppysellinen tuota... Esitelinkin itseni eräässä tilaisuudessa "lonkalta kokkaajana".





Chorizo-makkara, punaviini_ruoanlaitossa


Chorizo-makkara, punaviini_ruoanlaitossa
Chorizo-punaviinipasta  kahdelle

150 g chorizo-makkaraa
tuoretta rosmariinia
1 valkosipulinkynsi
1 pieni sipuli
3 tomaattia
1,5 dl punaviiniä
1 dl kermaa
1 tl shirazaa


basilikaa
parmesania tai pecorinoa

Pastaa kahdelle



Kiehauta pastavesi, veden lämmetessä leikkaa chorizo-makkara ja tomaatit kuutioiksi, hienonna valkosipuli ja sipuli.

Keitä pasta ohjeen mukaan.

Paista chorizomakkaraa ja rosmariinia  pannulla keskilämmöllä pari minuuttia, lisää sipuli ja valkosipuli, kuullota 3-4 min samalla sekoitellen. Lisää punaviini, anna kiehahtaa kunnes punaviini on miltei haihtunut. Lisää kerma, anna kiehahtaa. Ota pannu liedeltä.

Valuta pasta, sekosta kastike joukkoon. Tarjoa raastetun parmesanin tai pecorinon kera.



Viisi viikon varrelta

Kuluneeseen viikkoon on sisältynyt paljon ilonaiheita, suurimpana mieheni paluu.



Malaga, auringonlasku, matkailu, matkablogi, Espanja, aurinkorannikko

Malaga, välimeri, matkailu, matkablogi, Espanja, aurinkorannikko
Siippa oli siis yhdeksän viikkoa Espanjassa työprojektissa käymättä kertaakaan kotona välissä. Ikävä oli kova, kaikki varmasti kyllästyivät kun laskeskelin ääneen ensin viikkoja ja lopulta päiviä hänen kotiinpaluuseensa. Viimein hän saapui tiistain takaisin kotiin. Helpotusta odottamiseen toi joitain viikkoja sitten matka Malagaan , jossa vietimme neljä aurinkoista päivää yhdessä.


Kaamos, auringonladku, marraskuu
Viikon toinen suuri ilonaihe on ollut aurinkoinen sää (ainakin joinain päivinä) pitkään harmaan jakson jälkeen. Vaikka työhuoneeni ikkunat ovat sisäpihalle, enkä ehdi lähteä töistä auringon vielä paistaessa, ilahduttavat päivänä aikaan jugendtalon keltaiseen seinään osuvat auringonsäteet ja huikean kontrastin tuova kattojen yllä näkyvä sinitaivas. Luonnon valon ystävä on iloinen, kun päivällä ei tarvitse pitää kattolamppua päällä! Pahimpina pilvisinä päivinä sisällä on keskipäivälläkin ollut hämärää pimeää. Kirkkaiden päivien auringonlaskutkit ovat olleet kauniin värikylläisiä.

Viikon varrelle osui Black Fridaykin. Itselleni ihan normiperjantai, ostin vain parilla eurolla ruokatarpeita. Ostamattomuus ei ollut protesti, en vain tuntenut tarvitsevan mitään. Kävin kurkkaamassa muutamassa nettikaupassa, mutta kun akuuttia tarvetta ei ollut, en halunnut ostaa vain alen vuoksi. Kunnon konmarittajaa minusta ei tule varmaan koskaan, mutta haluan ostaa harkitummin. Hyödynnän tarjoukset ostoksilla mielelläni ja jos olen netistä jotain hankkimassa, googlaan aina hintavertailut ja alennuskoodit ensin. Toki jos välttämättömyyslistalla olisi nyt ollut vaikka puhelin, televisio, kamera tai tietokone, olisi ainakin heti puolenyön jälkeen tai aamusta voinut tehdä hyviäkin löytöjä.


Tarmo, maalla, löytökoira

Llytökoira, koira, maalla

Lammas, eläin, maalla
Marraskuu, kuura, löytökoira

Auringonnousu, aamu, marraskuu

Aamu, marraskuu, kuura
Viikon rentoutus on viikonloppu maalla. Siippa halusi ehdottomasti heti ensimmäisenä viikonloppuna saavuttuaan tervehtimään paitsi vanhempiaan, myös rakasta Tarmoa ja lampaitakin.




Tuoksu, kosmetiikka, hajuvesi


Lopuksi vielä viikon tuoksu, joka on kukkainen ja sitruksinen Elizabeth Ardenin My Fifth Avenue EdP*. Tuoksu  juhlistaa naisten kunnianhimoa ja mahdollisuuksia, sen luvataan vangitsevan yhden maailman kuuluisimman kadun kuplivan energistä ja kultturellia tunnelmaa kantajansa iholle.  Osa kukkaistuoksuista on mielestäni vähän yhdentekeviä ja mieleenpainumattomia, mutta tässä tuoksussa on sopivassa balanssissa rakastamaani sitruksista raikkautta ja pehmeyttä, otinkin tuoksun heti käyttöön.

My Fifth Avenuen* latvatuoksussa on mandariinia ja sitruunaa, sydäntuoksussa lootuksenkukkaa sekä ja jasmiinia. Juurituoksuna on myskiä, ambraa, iiristä sekä seetriä. 

Au pair-vuodeltani aikojen takaa on olemassa kuva, jossa poseeraan leveästi hymyillen Fifth Avenuella Elizabeth Ardenin kauneushoitolan kuuluisan punaisen oven edessä. Pitäisikin kaivaa tuo albumi esiin. Kunpa pian pääsisin poseeraamaan taas uudestaan tuon kuulun oven eteen. Viimeisimmästä New Yorkin matkasta on ihan liian pitkä aika!

*tuote PR-näyte


Mitä sinun viikkoosi on kuulunut?