Mitä juoda, jos ei juo

PR-näyte

Tammikuu - tipaton kuukausi monille. Ylipäätään miedompien alkoholijuomien kulutus on lisääntynyt ja täysraittius on monille myös elämäntapavalinta.

Aina alkoholia nauttimaton ei haluaisi kuitenkaan tyytyä siihen Pommaciin tai karpalomehuun vaan lasiin toivoo jotain "vakavammin otettavaa" ja aidon cocktailmaista, mutta ilman alkoholia. Tänään Alkoihin myyntiin tulee jotain erilaista. Alkoholiton tisle on uusin trendijuoma ja yksi vastaus tilanteisiin ja elämäntapoihin, joihin alkoholia ei haluta.

Alkoholittomista tisleistä on puhuttu alkoholittomana viinana ja juomat tuovatkin mieleen tietyllä tavalla esim. ginin. Alkoholin makua juomassa ei kuitenkaan ole vaan mielestäni maussa on alkoholijuomista tuttuja mausteita ja yrttejä ilman viinamaisuutta, toki monissa juomia käsitelleissä jutuissa nimitys "viinaton viina" on ollut raflaavampi kuin "alkoholiton tisle". Toisaalta onhan muitakin alkuperäistä jäljitteleviä tuotteita joista usein käytetään alkuperäistä nimitystä kuvailemaan tuotetta; lihaton liha, maidoton maito, miksei sitten viinaton viina?


seedlip, alkoholiton-tisle, viinaton-viina, mocktail


Brittiläisen herneenviljelijäsuvun vesa Ben Branson näki markkinaraon ja lanseerasi alkoholittoman Seedlip-juomaperheen 2015. Suomessa tisleet tulivat tällä viikolla myyntiin. Seedlip takoittaa suomeksi siemenvakkaa, jota käytetään kylvössä. Alkoholittomiin tisleisiin innoitus on löytynyt 1651 ilmestyneestä kirjasta The Art of Distillation. Monet varhaiset tisleet olivat lääkinnällisiin tarkoituksiin, eikä niissä ollut lainkaan alkoholia.


seedlip, alkoholiton-tisle, viinaton-viina, mocktail



Seedlipissä ei ole sokeria, makeutusaineita eikä keinotekoisia aromiaineita. Branson kasvattaa osan juoman ainesosista omalla tilallaan, kasvit poimitaan käsin.  

Seedlip tähtää laatu- ja terveystietoisten kuluttajien lasiin. Laadukkaat raaka aineet, pelkistetyt pullot tyylikkäine etiketteineet ja toki kolmenkympin hujakoilla oleva hintakin kielivät permiumkategoriasta. Etiketit ovat graafisena suunnitelija aiemmin toimineen Ben Bransonin omaa käsialaa. 

seedlip, alkoholiton-tisle, viinaton-viina, mocktail
Seedlipiä ei ole tarkoitus juoda sellaisenaan vaan sitä käytetään juomasekoituksiin  4 cl annoksina kuten alkoholiakin. Seedlip Garden 108 on yrttipohjainen ja "ginimäinen"; raaka-aineina on hernettä, heinää, rosmariinia, timjamia, minttua ja humalaa. Mausteinen Seedlip Spice 94 on ruohoista Gardenia enemmän mieleeni. Spice 94-tisleessä on maustepippuria, kardemummaa ja sitrusta. Miksereiksi sopivat mm. tonicit. Monet maailmalla korkealle noteeratuista cocktailbaareistakin ovat ottaneet Seedlipin valikoimiinsa ja tehneet tisleistä omia juomasekoituksiaan.


seedlip, alkoholiton-tisle, viinaton-viina, mocktail

Taannoisissa juhlissa tein pari "illan viimeistä" Seedlipistä. Jotain juomaa teki vielä mieli vieraiden vielä viihtyessä illanvietossa, mutta Siipan sanoja lainatakseni "Viisaus asuu vaimon päässä".  Alkoholiton cocktail oli illan lopuksi hyvä seurustelujuoma, mutta ei vienyt puhtia seuraavalta päivältä.

Kuvan juomassa mixerinä on Fever Treen pinkkiä Aromatic Tonicia, juomaan granaattiomena antaa vielä omaa väriään ja makuakin.

Mitä mieltä olet alkoholittomasta coktailtrendistä?


Pirskahtelevaa Uutta Vuotta

Pirskahtelevan iloista vuoden vaihdetta!


Suntaamme perinteisesti Kirkkonummelle viettämään ystävien kanssa uuttavuotta, syömään hyvin sekä nostamaan lasilliset kuluneelle ja tulevalle vuodelle.

Kuvan pinkki Cava Hola! PR-näyte



Vuoden viimeinen aamu alkoi terveellisellä aamiaisella, mutta...



...ainakin jälkiruoasta on tulossa melko dekadentti. Vuoden vaihteen jälkiruoaksi teen makeisin ja keksein koristellun valkosuklaa-karpalomoussekakun.


Iloista vuoden vaihdetta ja onnellista vuotta 2019!

Jääkarpalot ja suolakinuskikastike

Joko olet päättänyt mitä teet uudenvuoden jälkiruoaksi? Jotain raikasta vai jotain makeaa... jääkarpalot ja suolalla silattu kinuskikastike soljahtaa molempiin kategorioihin.


Karpalo, kinuski, jälkiruokaresepti

Karpalo, kinuski, jälkiruokaresepti
Kinuski on sellaisenaan hyvin makeaa, pieni suolaisuus nostaa kinuskikastikkeen makuja ja karpaloiden kirpeys taittaa liikaa makeutta.  


Karpalo, kinuski, jälkiruokaresepti

Jääkarpalot ja suolakinuskikastike

4 dl jäisiä karpaloita

2 dl kuohukermaa
2 dl fariinisokeria
1 rkl voita

ripaus sormisuolaa

Mittaa kerma ja sokeri kattilaan. Keitä kinuskia miedolla lämmöllä n. 10-15 min, kunnes kinuski on paksuuntunut ja väriltään toffeen sävyinen. Vatkaa voi kinuskin sekaan. Anna hautua miedolla lämmöllä vielä hetki. Varo, ettei kinuski pala pohjaan.

Lusikoi jäiset karpalot tarjoilukulhoihin. Kaada kuuma kinuski marjojen päälle, lisää joka kulhoon hyppysellinen sormisuolaa ja tarjoile heti.