Tallinnan uudet; Fotografiska -museo ja Ristorante Flavore

Pressimatka Tallink Suomi

Olen monesti blogissa todennut, että Tallinnassa on joka kerta jotain uutta. Viimeisimpien uutuuksien joukossa Tallinnaan on avautunut Telliskiven alueelle uusi vetonaula niin paikallisille kuin Tallinnaan matkaavillekin;  Fotografiska-museo, johon pääsin tutustumaan Tallinkin pressimatkalla.

Tallinna_Fotografiska, telliskivi


Kävin Telliskivellä ensimmäisiä kertoja jo yli 20 vuotta sitten, kun alueesta ei moni suomalainen ollut vielä kuullutkaan. Eipä siellä vielä silloin ollutkaan paikallisten suunnittelijoiden puoteja, ravintoloita, kahviloita, tislaamoita, gallerioita tai luovia toimistoja. Vasta kuin silloinen asiakkaani oli jo muuttanut pois Telliskiveltä, alue muuttui nopeasti rouhean trendikkääksi ja tyhjillään olleisiin rakennuksiin tuli eloa. 

Nopeasti Telliskivelle aukesi myös huippukuvaajien töitä esittelevä Fotografiska. Museon avautuminen ensimmäisenä Tukholman jälkeen nimenomaan Tallinnaan tuli monelle yllätyksenä. Pari vuotta aiemmin Fotografiska oli ilmoittanut avaavansa museot New Yorkiin ja Lontooseen, myös Shanghaista on ollut huhuja, mutta niin vain Tallinna ehti ensin.

Telliskivelle pääsee satamasta helposti kävellen, mutta kakkosen ratikallakin voi Telliskivelle matkata, päiväksi ladattava matkakortti maksaa kolme euroa. Tallinna-experttinäkin tunnettu
 Henna Mikkilä suositteli myös Bolt-kyytisovellusta.

Jimmy_Nelson, Tallinna_Fotografiska, Telliskivi

Jimmy_Nelson, Tallinna_Fotografiska, Telliskivi

Jimmy_Nelson, Tallinna_Fotografiska, Telliskivi

Jimmy_Nelson, Tallinna_Fotografiska, Telliskivi

Jimmy_Nelson, Tallinna_Fotografiska, Telliskivi

Jimmy_Nelson, Tallinna_Fotografiska, Telliskivi


Britti Jimmy Nelsonin Homage to Humanity Tallinnan Fotografiskan ensimmäinen päänäyttely.

Nelson on kuvannut yli kahdenkymmentä vuotta alkuperäiskansoja ja näiden asuinalueita ympäri maailman. Nyt monet alkuperäiskansojen perinteisistä asuinalueista ja kansat niiden mukana ovat katoamassa globalisaation ja ilmastonmuutoksen mukana. Tallinnassa esillä on muotokuvia mm. Afrikasta, Nepalista, Intiasta ja Meksikosta. Nelson on viettänyt pitkiä aikoja kuvaamiensa alkuperäiskansojen kanssa, tutustunut kuvattaviinsa ja luonut heihin luottamuksellisen suhteen. Intensiivisissä kuvissa kuvattavat katsovat usein rävähtämättä kameraan kuin katsoen kuvan katsojaa suoraan silmiin.

Tallinna_Fotografiska, telliskivi, pentti_sammallahti

Tallinna_Fotografiska, telliskivi, pentti_sammallahti

Tallinna_Fotografiska, telliskivi, pentti_sammallahti


Neljän avajaisnäyttelyn joukossa on myös suomalaisen Pentti Sammallahden näyttely Kaukainen maa. Sammallahti tunnetaan mustavalkokuvista, joissa on usein hiljaisilla kyläteillä juoksentelevia koiria. Mustavalkokuvissa on pysähtynyt, vuosikymmenien takainen tunnelma, vaikka kuva olisikin otettu muutaman viime vuosikymmenen aikana.  Köyhiä ja kurjiakin olosuhteitaa kuvaavissa otoksissa on kuitenkin eläimen kuvaan tuomaa huumoria. Kuva, jossa koira istuu traktorin penkillä, on anoppini lempikuvia. Sammallahden näyttely on auki 25.8. asti, eli vielä muutaman päivän ehtii vielä nähdä Kaukainen maa-näyttelyn. Jimmy Nelsonin näyttely on viimeistä päivää auki 8.9.


Tallinna_Fotografiska, telliskivi, anna-stina_treumund
Tallinna_Fotografiska, telliskivi, anna-stina_treumundAvajaisnäyttelynä on myös virolaisen, kaksi vuotta sitten kuolleen Anna-Stina Treumundin Lilli, Reed, Frieda, Sabine, Eha, Malle, Alfred, Rein, Mari. Treumund alkoi työskennellä sarjan parissa, kun tajusi, että lesbojen, feminististen ja normeihin kangaistumattomien naisten historia Virossa oli piilotettu tai jätetty huomiotta. Näyttely perustuu arkistotutkimukseen, sanomalehtiin, kirkon kirjoihin, tuomioistuin- ja poliisiasiakirjoihin sekä kansanperinteeseen.


Tallinna_Fotografiska, telliskivi, anja_niemi

Tallinna_Fotografiska, telliskivi, anja_niemi

Esillä on myös norjalaiskuvaaja Anja Niemen In Character, pääosin kuvat ovat käsitteellisiä omakuvia jossa kuvaaja on myös itse mallina.

Tallinnassa Fotografiskan näyttelyt tulevat vaihtumaan noin kolmen kuukauden välein. Tulossa on Tukholman Fotografiskan näyttelyitä, mutta myös omia näyttelyitä.



Tallinna_Fotografiska, telliskivi, museokauppa

Museokaupat ovat kiinnostavia, niin myös Fotografiskan myymälä. Myynnissä on mm. valokuvakirjoja, designtuotteita, julisteita sekä museon yksinoikeudella myymiä valokuvaajien signeeraamia ja numeroituja valokuvia.

Tallinnan Fotografiskan on auki maanantaisin, tiistaisin ja sunnuntaisin kello 9.00–23.00 ja keskiviikosta lauantaihin museo on auki aamuyhdeksästä yhteen asti yöllä!


Tallinna_Fotografiska, telliskivi


Tallinna_Fotografiska, telliskivi,tallinna_ravintolaFotografiskan ylimmän kerroksen ravintolaa vetää Peeter Pihel, joka on tunnettu mm. palkitusta Pädasten kartanohotellin ravintolasta Muhun saarella, lähi- ja sesonkiruokaa tarjoavassa ravintolassa saatetaankin tähdätä Michelin-tähteen.


Ylimmän kerroksen terassilta on myös 360° näköalat yli Tallinnan, joten siellä kannattaa käydä vaikkei ravintolassa söisikään.


Tallinna_Fotografiska, telliskivi,




Reissussa oli useampikin tuttu, mm. aina niin mukava Maarit.

Fotografiska Tallinn, Telliskivi 60a/8



Tallinna _Ristorante_Flavore; tallinna_ravintola

Tallinna _Ristorante_Flavore; tallinna_ravintola





Tallinna _Ristorante_Flavore; tallinna_ravintola

Tallinna _Ristorante_Flavore; tallinna_ravintolaEmme tällä kertaa syöneet kuitenkaan Fotografiskan ravintolassa, vaan näyttelyiden jälkeen siirryimme myöhäiselle lounaalle vasta-avattuun Ristorante Flavoreen Tulemajan uudessa rakennuksessa satama-alueella.  Flavore on Tallinkin toinen oma ravintola Tallinnassa hotellien ulkopuolella Thai-ravintola Nok Nokin ohella. Keittiömestari Stefano Cozzinin luotsaama keittiö tarjoaa aidon italialaisen paikallisen ruokakulttuurin antimia. Ravintolassa on arkisin tarjolla lounasta hintaan 7,50 euroa, A la carte -listalta löytyy pizzaa, risottoa, pastaa ja mm. mustan anguksen välikyljyksiä. Saimme maistella jaettavina annoksiana pienen läpileikkauksen ruokalistalta. Ruokalistalla on myös vegaanisia ruokia.


Tallinna _Ristorante_Flavore; tallinna_ravintola


Hauska yksityiskohta Flavoressa on viiniautomaatti, asiakkaat annostelevat itse takaseinän viinipulloista automaattiin ladattavalla kortilla viiniä.


Tallinna _Ristorante_Flavore; tallinna_ravintola

Tiramisu on italialaisravintoloiden ikisuosikki eikä se pettänyt Flavoressakaan.


Ristorante Flavore, Sadama 7




Matkat Tallinnaan ja takaisin Helsinkiin taittuivat Tallink Megastarin Business Loungessa mennen tullen. Business Loungessa matkaa rauhallisissa fiiliksissä, aamiainenkin oli yhtä herkullinen kuin muistinkin. Takaisin Helsinkiin päin matkatessakin oli "pakko" maistella vielä hedelmiä hieman, vaikka olimmekin maissa nauttineet Flavoressa lounaan.


Oletko suunnitellut käyväsi Fotografiskassa tai oletko jo käynytkin siellä?


Välimeren kanavartaita ja paahdettua fenkolikastiketta sadonkorjuujuhlissa Helsingin kattojen yllä

PR-tapahtuma/Juomavinkin ja 40+ blogien kutsumana


Kesälomien jälkeen on kiva jälleen nähdä ystäviä ja vaihtaa kuulumisia. Lauantaina joukko bloggaajia aveceineen kokoontui Juomavinkin upealle kattoterassille elokuun auringon alle.  


jacob's_creek, sadonkorjuujuhlat, skål, kippis, kilistely

jacob's_creek, sadonkorjuujuhlat, nelkytplusblogit




jacob's_creek, sadonkorjuujuhlat, lumo_lifestyle, Beachhouse_kitchrn



Beachhouse Kitchenin Heli ja minä ideoimme juhlajärjestelyitä,  jokainen toi nyyttikestituomisena jonkin ruoka-annoksen. Reseptit tekemiini Välimeren kanavartaisiin ja karamellisoituun fenkoli-jugurttikastikkeeseen postauksen lopussa.

jacob's_creek, sadonkorjuujuhlat, loppukesän_kukat





jacob's_creek, sadonkorjuujuhlat

jacob's_creek, sadonkorjuujuhlat
Mikä onni meillä olikaan säiden kanssa! Elokuinen aurinko helli juhlijoita paisteellaan koko iltapäivän. Kukka-asetelmien ja terassille istutetut ja kukat houkuttelivat pölyttäjiä paikalle.


jacob's_creek, sadonkorjuujuhlat, design_laakso_sundman

jacob's_creek, sadonkorjuujuhlat, kanavartaat

Oma vakioavecini piti lähteä Keski-Suomeen kuukauden työkeikalle juhlia edeltävänä päivänä joten olin kutsunut mukaan hänen siskonsa eli kälyni Mariian. Siipan työmatka alkoikin vasta tänään, joten lopulta minulla oli kaksikin avecia.

jacob's_creek, sadonkorjuujuhlat, beachhouse_kitchen, casa_mimi

Ja voi mitä herkkuja meillä olikaan! Tarjolla oli satokauden tuotteita omista puutarhoista ja parvekkeilta, alkupaloja, salaattia... Grillissä paistui vartaita, kasviksia sekä kalaa ja totta kai lopuksi oli myös jälkiruokia. 


jacob's_creek, sadonkorjuujuhlat, juustotarjotin
jacob's_creek, sadonkorjuujuhlat, focaccia
Aluksi tarjoillusta juustotarjottimesta vastasi Meriharakka-blogi, Heli oli tehnyt juustojen seuraksi omenahilloketta Heli oli tehnyt myös mehevää focacciaa.



jacob's_creek, sadonkorjuujuhlat, tortilla
Aromipajan Mikko tarjoili meille espanjalaista munakasta, punajuurimajoneesia, chorizomurua ja palsternakkasipsejä.


jacob's_creek, sadonkorjuujuhlat, perunasalaatti
Sopusointuja-blogin Maarit oli tehnyt perunasalaattia ja romesco-kastiketta, Outi's Lifen annoksena oli nachosalaatti.


jacob's_creek, sadonkorjuujuhlat, salaatti
Casa Mimin Sari toi raikkaan runsasta salaattia.


jacob's_creek, sadonkorjuujuhlat, mansikkasalaatti
Kesän mansikkasadot eivät vielä ole ohi. Villa Valkon salaatissa oli makoisia kotimaisia mansikoita pinjansiementen kanssa.


jacob's_creek, sadonkorjuujuhlat, mieskin
  jacob's_creek, sadonkorjuujuhlat, pekoniporkkanat, aasialainen_lohi
.Heli oli käärinyt oman maan babyporkkanoita pekoniin ja Mieskin-Juri grillasi aasialaista lohta.



jacob's_creek, sadonkorjuujuhlat, burgerit
Mitä olisivatkaan grillijuhlat ilman burgereita? Maistelun maailman Mikael oli haudutellut hunajaolut-pulled porkia tuntikausia, lopputulos olikin mehevä.


jacob's_creek, sadonkorjuujuhlat, kattoterassi
Terassilta aukesivat upeat näkymät keskustan yli. Terasseilta näkee sellaisiakin yksityskohtia, joihin katse ei kadulta kiinnity.


jacob's_creek, sadonkorjuujuhlat, lumo_lifestyle

Ruokajuomat, australialaiset Jacob's Creekin viinit tarjosi Juomavinkki & Pernod-Ricard Finland. 



Alkumaljan nostimme raikkaan tyylikkäällä Jacob's Creek Chardonnay Pinot Noir Brutilla. Sopusuhtainen, miellyttävän pehmeähappoinen kuohuviini olikin kaikkien mieleen.



jacob's_creek, sadonkorjuujuhlat, le_petit_rose

Tyylikäs, keväällä Alkoon saapunut Jacob's Creek Le Petit Rosé nousi kotimaassaan lanseerauskesänsä aikana suosituimmaksi roseeviiniksi, ja on vihdoin saatavilla myös Suomessa. VaikkJacob's Creek Le Petit Rosé on australialainen rosé, se on saanut inspiraationsa Provencesta. Intensiivinen, mutta raikas viini saa makunsa jo sadonkorjuun varhaisesssa vaiheessa poimituista Pinot Noir, Grenache ja Mataro -rypäleistä. Näin rypäleet säilyttivät luontaisen hapokkuutensa ja raikkautensa. Hentoinen kuorikäyminen antaa viinille kauniin vaaleanpunaisen värin.

jacob's_creek, sadonkorjuujuhlat, double_barrel_shiraz
Roteva, viskitynnyrikypsytetty Jacob's Creek Double Barrel Shiraz on erittäin täyteläinen, keskitanniininen, marjainen, mausteinen, tamminen.   Oikean rypäleen ja sitä parhaiten täydentävän viskitynnyriyhdistelmän löytäminen vaati vuosien työn, ennen kuin Jacob's Creekin viinintekijät löysivät tapainoisen kokonaisuuden. Eri viskien käyttämät tynnyrit toimivat eri tavoin eri rypäleiden kanssa, joten vei aikaa ymmärtää viskitynnyrikypsytyksen todellinen vaikutus viiniin. Jacob's Creek Double Barrel Shiraz sopii grilliruokien kanssa ja syksymmällä sitä kannattaa kokeilla myös riistan seurana.


jacob's_creek, sadonkorjuujuhlat, kristallikimara













jacob's_creek, sadonkorjuujuhlat, kristallin_hohtoa

jacob's_creek, sadonkorjuujuhlat, jälkiruoat
Kristallikimaran Minna ja Kristallin hohtoa Cride olivat jälkiruokavastaavat, heidän taidonnäytteitään olivat kuppikakut ja suklaapalat.


jacob's_creek, sadonkorjuujuhlat, casa_mimi

Kuten aina, bloggarien kokoontuessa kuvia otetaan paljon. Kukaan ei närkästy jos pitää väistää kuvaajan tieltä tai hämmästele miksi ruoka-annoksesta pitää ottaa useampi kuva.



grillaus, jacob's_creek, sadonkorjuujuhlat

Siippa siis grillaili juhlissa kotona grilliä vaille valmiiksi kasaamiani Välimeren kanavartaita. Olin marinoinut broileripalat etukäteen ja laittanut vuoden kasviksen, paprikan kanssa kootut kanavartaat valmiiksi kotona. Juhlissa jäi tehtäväksi vain nostella vartaat grilliin ja grillistä tarjolle sekä laittaa karamellisoitu fenkoli-jugurttikastike tarjolle. Kurkuma antoi vartaille kauniin keltaisen sävyn ja minttu sekä valkosipuli herkullista aromia.

Kanavartaiden kanssa laitoin tarjolle fenkolin makeutta, sitruunan happamuutta ja jugurtin kermaista happamuutta yhdistävää karamellisoitua fenkoli-jugurttikastiketta.




jacob's_creek, sadonkorjuujuhlat, kanavartaat, kanaresepti, kanan_grillaus

Välimeren kanagrillivartaat

450 g broilerin paistileikettä paloiteltuna
1 dl sitruunan tai limen mehu 
2 tl kuivattua minttua tai 1 dl tuoretta minttua
2 tl kurkumaa 
1tk rouhittuja korianterinsiemeniä
1 tl rouhuttua jeeraa eli intiankuminaa
2 rkl oliiviöljyä 
suolaa 
pippuria



Leikkaa jokainen paistileike kolmeen osaan. Sekoita marinadin ainekset ja anna kanan maustua marinadissa ainakin kaksi tuntia tai yön yli. 

Lisäksi

2 paprikaa
2 punasipulia

Leikkaa paprika ja punasipuli viipaleiksi, kokoa broileri, paprika ja sipuli vartaisiin. Jos käytät puisia vartaita, liota niitä ensin kaksi tuntia vedessä, jotta ne eivät kärähdä grillissä. Grillaa keskilämmöllä käännellen vartaita välillä, kunnes broileri on kypsynyt.

Jollei grilliä ole käytössä, kanan voi myös paistaa paloina pannulla.


jacob's_creek, sadonkorjuujuhlat, karamellisoitu_fenkolikastike

Karamellisoitu fenkoli-jugurttikastike

1 fenkoli
500 g paksua turkkilaista jugurttia
1 sitruuna, mehu puristettuna ja kuori hienoksi raastettuna
oliiviölyä
suolaa
pippuria
sumakkia (hyvin varustelluista marketeista tai etnisistä kaupoista)
(cayennepippuria)


Leikkaa fenkolin latvat, laita sivuun annoksen viimeistelyä varten. Leikkaa fenkolin kata pois ja leikkaa fenkoli ohuiksi viipaleiksi poikkisuuntaan.

Pane fenkoliviipaleet uunipellille, ripottele suolalla ja pirskottele oliiviöljyllä. Paahda fenkoliviipaleita  200 C° asteessa, kunnes viipaleet ovat kullanruskeitaa, noin 10-15 minuuttia, käännä viipaleet ja paista vielä 10 minuuttia.

Kun fenkoli paahtuu, poimi sivuun laittamistasi fenkolin latvoista kaikki kapeat pienet lehdet. Ota paahdetut fenkolit uunista ja anna jäähtyä. Hienonna jäähtynyt fenkoli silpuksi.

Sekoita jugurtti, hienonnettu paahdettu fenkoli, puolet fenkolin lehdistä, sitruunan mehu, ja raastettu kuori sekä ruokalusikallinen oliiviöljyä. Mausta makusi mukaan suolalla ja pippurilla viimeistele sumakilla. Voit myös lisätä cayennepippuria, jos haluat hieman tulisuutta. Voit myös lisätä ripauksen cayennea, jos haluat hieman tulisuutta. Sekoita ja laita seos tarjoiluastiaan.

Pirskottele oliiviöljyä, ripottele jäljellä olevia fenkolinlehtiä kastikkeen päälle. Maistele, kastikkeesta voi tulla liian lakritsista maultaan jos lehtiä on liikaa.

Vinkki; voit myös valuttaa jugurttia ennen muiden aineiden sekoittamista kahvinkeittimen suodattimessa tai harsolla vuoratussa siivilässä jos haluat kastikkeesta kiinteämpää koostumukseltaan.



Mikä on sinun luottoruokasi nyyttärijuhliin?