Bataattilaatikko on löytänyt moneen suomalaiseen joulupöytään peruna- ja lanttulaatikon rinnalle. En ole koskaan tehnyt peruna- tai lanttulaatikkoa, bataattia joulupöydässä on sen sijaan ollut useammankin kerran eri muodoissaan.
Ruokosokeri antaa bataattilaatikkoon hieman makeutta ja pekoni tuo laatikkoon suolaisuutta. Olen aikoinaan au pair-vuotenani maistanut myös bataattilaatikkoa, jossa oli vaahtokarkkeja pinnalla. Maistui silloin mielestäni oudolta, enkä usko makuni tässä suhteessa muuttuneen vuosien varrella. Tämän laatikon hentoinen makean ja suolaisen liitto on kuitenkin maukas.
Bataatti-pekaanilaatikko
Bataattisose
1 kg bataattia
500 g porkkanaa
2 kananmunaa
1dl maitoa
25g voita
1/4tl suolaa
Pinnalle
150 g pekonia
125 g pekaanipähkinöitä
1/2dl ruokokidesokeria
40g voita
1 1/2rkl vehnäjauhoja
ripaus cayennepippuria ja suolaa
Kuori ja paloittele bataatit sekä porkkanat. Keitä suolalla
(1 tl) maustetussa vedessä pehmeiksi. Kaada vesi pois ja soseuta
sauvasekoittimella. Jos käytät valmista bataattisosetta, valuta hetki harsolla
vuoratussa siivilässä liian nesteen poistamiseksi jottei laatikosta tule liian
valuvaa. Lisää soseen joukkoon
kananmunat, maito, rasva ja suola. Kaada sose uunivuokaan.
Hienonna ja paista pekonit rapeiksi (pekonit voi halutessaan yös jättää pois). Hienonna osa/n. 50 g pähkinöistä ja sekoita ne sokerin, rasvan ja jauhojen kanssa
tasaiseksi tahnaksi. Levitä seos pieninä nokareina bataattisoseen pinnalle. Ripottele
päälle kokonaiset pekaanipähkinät ja pekonit.
Ripottele vuoan pintaan hieman cayennepippuria ja suolaa.
Paista 200-asteisen uunin keskitasolla noin 25 minuuttia.
Luotatko perinteisiin ruokiin joulupöydässä vai kokeiletko vuosittain jotain uutta?