Tapaninpäivän erikoinen

Olen jo monena lumettomana Tapanina käynyt maalla samoilemassa metsässä.

Tapaninpäivä


Tapaninpäivä


Tänäänkin suuntasin sienimetsälle!
Suppilovahveroita löytyi taas tänäkin Tapaninpäivänä ns. varmasta paikasta. Vain muutama kourallinen, mutta silti sen verran, että tänäkin Tapanina voin kehaista sienestäneeni ja perinne on jatkunut. Jotain iloa näistä mustista vihreistä jouluista.

Suppilovahverot

Tapaninpäivä

Pakkanen on ennestään täynnä sieniä, joten varsinaisen sienisaaliin takia en metsässä käy, mutta tuleepahan ulkoiltua syömisen ja lukemisen välissä.

Adoptoitu koira

Löytökoira

Leppoisaa loppuviikkoa. Oletko perjantaina vapaalla?



Joulufiiliksissä

Rakkaat ystävät, rakkaat lukijat, nyt vetäydytään joulun viettoon ja palaillaan joskus joulun jälkeen taas asiaan.




En vielä toivota hyvää vuodenvaihdetta tässä vaiheessa, sillä uuden vuoden juhlintaan laitan blogiin muutamia tarjoiluehdotuksia ensi viikon loppupuolella.




Ikea_joulu, joulu_2018, joulutunnelma, joulukoristelu, joulukattaus






Tunnelmallista joulua, sopivasti ylensyöntiä, suklaakonvehteja ja hyviä kirjoja, kynttilän valoa, naurua, läheisiä ja lepoa.


Bataatti-pekaanilaatikko

Bataattilaatikko on löytänyt moneen suomalaiseen joulupöytään peruna- ja lanttulaatikon rinnalle. En ole koskaan tehnyt peruna- tai lanttulaatikkoa, bataattia joulupöydässä on sen sijaan ollut useammankin kerran eri muodoissaan.


Ruokosokeri antaa bataattilaatikkoon hieman makeutta ja pekoni tuo laatikkoon suolaisuutta. Olen aikoinaan au pair-vuotenani maistanut myös bataattilaatikkoa, jossa oli vaahtokarkkeja pinnalla. Maistui silloin mielestäni oudolta, enkä usko makuni tässä suhteessa muuttuneen vuosien varrella. Tämän laatikon hentoinen makean ja suolaisen liitto on kuitenkin maukas.




Bataatti-pekaanilaatikko

Bataattisose
1 kg bataattia
500 g porkkanaa
2 kananmunaa
1dl maitoa
25g voita
1/4tl suolaa

Pinnalle
150 g pekonia
125 g pekaanipähkinöitä
1/2dl ruokokidesokeria
40g voita
1 1/2rkl vehnäjauhoja
ripaus cayennepippuria ja suolaa


Kuori ja paloittele bataatit sekä porkkanat. Keitä suolalla (1 tl) maustetussa vedessä pehmeiksi. Kaada vesi pois ja soseuta sauvasekoittimella. Jos käytät valmista bataattisosetta, valuta hetki harsolla vuoratussa siivilässä liian nesteen poistamiseksi jottei laatikosta tule liian valuvaa.  Lisää soseen joukkoon kananmunat, maito, rasva ja suola. Kaada sose uunivuokaan.

Hienonna ja paista pekonit rapeiksi (pekonit voi halutessaan yös jättää pois). Hienonna osa/n. 50 g pähkinöistä ja sekoita ne sokerin, rasvan ja jauhojen kanssa tasaiseksi tahnaksi. Levitä seos pieninä nokareina bataattisoseen pinnalle. Ripottele päälle kokonaiset pekaanipähkinät ja pekonit.

Ripottele vuoan pintaan hieman cayennepippuria ja suolaa. Paista 200-asteisen uunin keskitasolla noin 25 minuuttia.

Luotatko perinteisiin ruokiin joulupöydässä vai kokeiletko vuosittain jotain uutta?