TexMex-kokkikoulussa

Pressitilaisuus Paulig

Viime viikolla makumatkailtiin Paulig Kokkikoulussa Flavour Studion tiloissa Teurastamolla.



santamaria_texmex

Tuoreen tutkimuksen mukaan Tex Mexin suosion salaisuuksia ovat ruoan maukkaus, valmistamisen helppous sekä yhdessä valmistaminen. Kokki Pipsa Hurmerinnan johdolla kokkailimmekin yhdessä TexMex-makuja. 


santamaria_texmex

Muistan hyvin kuinka TexMex  oli kuuminta hottia 90-luvulla, edesmenneessä Cantina Westissä käytiin silloin syömässä aina kuin mahdollista. Aupair-vuotenani Yhdysvaltojen Connecticutissa kävimme muiden au pair-tyttöjen kanssa usein lähikaupunkien TexMex-paikoissa, mutta tutustuimme myös aitoihin meksikolaisiin ruokiin. Muutama vuosi myöhemmin  Kalifornian kesäharjoittelussa tuli tutustuttua myös Cali-Mexiin eli reiluun avokadon käyttöön, runsaisiin jättiburritoihin ja kalaan, mereneneläviin ja kasviksiin meksikolaisin vivahtein.

Eniten TexMexiä syödään kuitenkin kotona. TexMex-ruoka valmistuu kotona nopeasti ja jokainen voi koota oman annoksensa makunsa mukaan.



santamaria_texmex

santamaria_texmexKokkikoulun lomassa tutustuttiin vuoden 2020 ruoka- ja juomatrendeihin, maisteltiin kauden uusia makuja ja tutustuttiin kevään kuumimpiin kahviuutuuksiin. 


santamaria_texmex

santamaria_texmex

santamaria_texmex



Kontribuutioni kokkaukseen oli minulle uuden tuttavuuden jicaman kuoriminen ja tikuiksi leikkely jicama-veriappelsiinisalaattiin sekä maissintähkien letitys. Kokkeja oli niin paljon, että kaikilla oli sopivasti tehtävää ja ruoka valmistui nopeasti. 

Jicamaranuja olen joskus maistanut, muistaakseni juuri Kaliforniassa, mutta omassa keittiössä ne ole aiemmin käsitellyt tätä "Mehikon lantulta" näyttävää, raikkaalta ja hieman hernemäiseltä maistuvaa palkokasvia. Ohjeessa neljälle (alla) oli 3 jicamaa, mutta yhdestä lapsen pään kokoisesta jicamasta jäi vähän ylikin, vaikka salaatti oli mitoitettu parillekymmenelle eli raaka-aineita hankkiessa kannattaa ostaa pienehköjä kolme tai yksi keskikokoinen. 

Jicamaa voi syödä mm. salaateissa, sitä voi paahtaa ja uppopaistaa, nyt täytyy vain löytää sitä kaupasta: Saakohan sitä jostain isoista marketeista? 

santamaria_texmex

Chilillä maustettu jicama-veriappelsiinisalaatti

3 veriappelsiinia
3 rkl limen mehua
2 rkl omenaviinietikkaa
oliiviöljyä
ripaus Santa Maria -chilirouhetta (esim. Red hot chili flakes)
3 jicamaa
2 avokadoa
tuoretta korianteria suolaa
Santa Maria Tellicherry -mustapippuria 

Kuori appelsiinit ja irrota lihat fileinä - tee se kulhon yllä jolloin saat myös appelsiinin mehut talteen.
Laita fileet kulhoon ja lisää lime, etikka, oliiviöljy, chili, suola ja pippuri.
Kuori jicama ja leikkaa se tulitikuiksi ja lisää kulhoon.
Leikkaa avokado kuutioiksi ja lisää myös kulhoon. Sekoita.
Irrota korianterista lehdet ja lisää ne kulhoon. Silppua korianterin varret pieneksi silpuksi ja säästä koristeeksi.
Tarkista suola ja pippuri. Tarjoile. 


santamaria_texmex



Kokkikoulun huipentuma oli tietysti kokoontuminen yhteisen pöydän ääreen herkuttelemaan juuri kokkaamaamme ateriaa.


santamaria_texmex
santamaria_texmex
santamaria_texmex

santamaria_texmex
Tarjolla oli jicamasalaatin lisäksi paljon muutakin, kaikki tehtiin vegaanversioina.

Nachopelti siemennäkkäreistä ja savuinen pico de gallo
Paistetut nyhtökaurapyörykät, lämmin hummus & basilikakastike
Meksikolainen maissi ja tofupohjainen mandariini‘majoneesi'
Kahvigranita ja espresso-mantelikrokantti Olipa mukava ja maukas ilta, yhdessä tekeminen on kivaa ja TexMex-maut maistuvat aina! Onko TexMex makuusi, entä onko jicama tuttu?

Viisi viikon varrelta

Sisältää pressinäytteitä*

Jo tämän viikon alkaessa arvelin tämän viikon hujahtavan ohi hetkessä -ja niinhän se menikin. Nyt ollaan jo kevään puolella, maaliskuussa. Viikkoon on kuulunut mm. työreissua etelään, valoisien päivien ihastelua kuin muinoisen kaksoisolennonkin muistelua. Kuka olikaan 80-luvulla minulle #dobbelgänger?


Työmatka, laivamatka




Työmatka, tallinna

Työmatka, tallinna
Käväisin viikolla työmatkalla Tallinnassa. Tahti oli tiukka, kuudessa maissaolotunnissa kävin neljän asiakkaan luona eri puolilla kaupunkia. Omaa aikaa ei sitten jäänytkään kuin hetki kun pysähdyin viideksi minuutiksi ohi ajaessani katsomaan lähempää Tondin kasarmeja. Olen vuosia silloin tällöin ne ohittaessani ihaillut ränsistyneitä vanhoja kasarmirakennuksia. Nyt ensimmäinen niistä on kunnostettu toimistokäyttöön.

En halunnut palaverien jälkeen odotella myöhäisempää laivaa päästäkseni pyörähtämään kaupungilla, sillä olisin ollut kotona vasta kymmenen jälkeen. Tehdään sitten joku "oma matka" erikseen Siipan kanssa keväämmällä.


Aamupala

Viikon kaunein aamiainen oli by Raili -kosmetiikkasarjan kevätuutuuksien lanseeraustilaisuudessa Railin Puuterihuoneella Eirassa. Uutuuksille skoolattiin raikkaalla aloe vera-shotilla. Sarjan upeista uutuustuotteista lisää juttua myöhemmin keväällä.


Kosmetiikka

Käsivoidevinkkinä näin kevään ensimmäisenä päivänä - maaliskuuuhan on tosiaan jo kevätkuukausi! - apteekkikosmetiikkasarja Ducrayn Melascreen*-käsivoide korkealla aurinkosuojakertoimella on omiaan estämään maksaläikkiä ja suojaamaan auringolta. Japanissahan naiset liikkuvat kesähelteilläkin päivänvarjon lisäksi kädenselän yli ulottuvilla irtohihoilla varustettuna suojatakseen itseään auringolta. Sisällä hihat napataan pois. En  taida ryhtya käyttämään irtohihoja kun käsiä voi suojata voiteellakin.



Aamiainen, luonnonvalo


Viikon kirkkaina päivinä olen havahtunut huomaamaan kuinka päivä pitenee. Tahti on puolisen tuntia viikossa. Kahdeksan maissa aamulla saa jopa jo otettua kuvia ikkunan luona luonnonvalossa, pilvisinä päivinäkin. Olen kuluneena talvena kuvannut vain muutaman kerran kuvauslampun valossa, pidän luonnonvalossa kuvaamisesta niin paljon enemmän.


#doppelgänger, #doppelgänger

#doppelgänger-kuvia on pyörinyt somessa viime viikkoina. En tiedä ketä nykyään muistutan vai muistutanko ketään. Nuorena olin kai aika paljon sen aikaisen keihässankarin Tiina Lillakin näköinen, monien mielestä jopa kaksoisolento. Ihmiset useaan otteeseen pysäyttelivät kadulla ja pyytelivät nimmaria. Tiinan naapurikin kertoi sanoneensa Tiinalle hänellä olevan kaksoisolennon. No, oli meillä ainakin samanlainen permis

Nizzassa otettu kuva oli aikoinaan Hevosurheilu-lehden kansikuva. 19-vuotiaasta hevosenhoitajasta ja hänen hoidokistaan napattu kuva on edelleen meillä seinällä.

Kuinka sinun viikkosi on kulunut? Iloisetko kevään pitenevistä päivistä?

Ricotta-päärynäleivät

Olen vuosien varrella monesti todennut olevani aamiaisfani. Matkoja suunnitellessakin käytän aikaa erityisesti hyviä aamiaispaikkoja etsiessä. Monta hyvää aamiaisideaa on tullu tuotuta "matkamuistona" reissuilta ympäri maailmaa.

Usein arkiaamun aamiainen on tuorepuuro, mutta välillä tekee mieli muutakin.

Ricotta-päärynäleivät on nopea koota, tätä makuyhdistelmää voi maistella siis kiireisenä arkiaamunakin.





Inkiväärihillon sijaan voit käyttää hunajaa, mutta kipakan makea inkiväärihillo antaa omanlaisensa maun. Ystäviltä joululahjaksi saatu inkiväärihillo maistui erinomaiselta ricotta-päärynälevän päällä.



Maultaan hieman hapanta ja raikkaan sitruksista, purppuran väristä sumakkia sai vielä joitain vuosia sitten lähinnä Lähi-Idän elintarvikkeita myyvistä liikkeistä, mutta nyt olen löytänyt sitä mm. Citymarketin maustehyllystä.




Ricotta-päärynäleivät


Hyvää leipää viipaloituna ja paahdettuna
1 prk ricottajuustoa
1 päärynä ½ cm viipaleiksi leikattuna
inkiväärihilloa tai hunajaa
sumakkia
tuoretta timjamia

Paahda hyvää (mieluiten hapanjuuri)leipää, levitä ricottajuustoa leipäviipaleille. Viipaloi päärynä leipien päälle, valuta päälle hieman hunajaa tai inkiväärihilloa. Ripottle lopuksi leivän päälle hieman sumakkia ja tuoretta timjamia.