Rakastan inkiväärin makua. Tiia mainitsi blogissa muutama viikko sitten jotain inkiväärihillosta, heti tuli himo inkiväärihilloon.
Ajattelin ensin ostaa hilloa, mutta halusin oikein kunnolla makua. Inkiväärihillojen reseptissä on yleensä 1-2 lusikallista inkivääriä. Eihän se riitä mihinkään! Teinkin kunnolla inkivääristä hilloketta. Sokeritonta inkiväärihilloketta varten ostin puoli kiloa inkivääriä ja keitin inkivääriä päärynän ja taateleiden kanssa. Sokeria reseptissä ei siis ole, mutta taatelit ovat hyvin makeita. Olen välillä käyttänyt ainakin Ruohonjuuressa myytäää "taatelisokeria" eli kuivattua, hienoksi hienonnettua taatelia leivonnassa sokerin sijaan.
Muistelin syöneeni pari vuotta sitten lontoolaisessa 26 Grains-kahvilassa herkullista leipää, jossa oli ricottaa, päärynää ja jotain hilloa. Muistikuvastani inspiroituneena tein viikonloppuaaamiselle päärynä-ricottaleipä, joihin laitoin reilusti inkiväärihilloketta.
Kuorimisvinkki; inkivääri kannattaa kuoria lusikan reunalla, kuori lähtee helposti eikä syötävää osaa mene hukkaan.
Inkiväärihilloke
500 g kuorittua tuoretta inkivääriä
2 päärnää kuorittuna
6 dl vettä
400 g pehmeitä taateleita pilkottuna
lasipurkkeja ja kansia (hilloa tulee n. 7-8 dl)
Kuori inkiväärit lusikan reunalla ja raasta isoreikäisellä raastimella. Kuutioi päärynät pieiniksi kuutioiksi.
Laita sekä raaste suurehkoon
kattilaan ja kaada vettä päälle sen verran, että inkivääriraaste ja päärynäkuutiot peittyvät. Kiehauta ensin kovalla
lämmöllä ja laske sen jälkeen lämpöä niin, että massa
jää kiehumaan hiljalleen. Laita kansi päälle ja keittele
inkiväärimassaa noin tunti.
Lisää pilkotut taatelit ja keitä vielä noin puoli tuntia. Soseuta hilloke sauvasekottimela. Inkivääri on "kuituista", hilloke jää melko paksuksi.
Pese hillopurkit huolellisesti
astianpesuaineella. Huuhtele purkit ja valuta. Kuumenna lasipurkkeja 125-asteisessa uunissa vähintään 15 minuuttia. Kiehauta
kannet ja tiivisteet.
Kaada kuuma hillo kuumiin purkkeihin ja
sulje kannet heti. Säilytä jääkaapissa, nauti tuorepuuron ja paahtoleivän kanssa.
Pidätkö sinä inkiväärin kirpakasta mausta?