Karpalotiramisu

Vuodenvaihde on taas parin päivän päässä. Niin vain meni tämäkin vuosi vilauksessa, kaikesta huolimatta.

Karpalotiramisu on herkullinen uuden vuoden aterian päätös. Karpalo antaa raikkautta klassikkojälkiruoalle. Tiramisun voit koota isompaan astiaan tai suoraan annoskulhoihin.


Karpalotiramisu

Karpalotiramisu

Karpalotiramisu

Karpalotiramisu

Karpalotiramisu



Karpalosose

2,5 dl karpaloita

1 d vettä

½ d sokeria


3 munaa

1,5 dl sokeria

250 g mascarponea

 

20 kpl Savoiardi-/lady fingers-keksejä

 

Kostutus

1 ½ dl karpalomehua         


 

Koristelu

tummaa kaakaojauhetta



Tee ensin karpaloseose. Mittaa karpalot ja vesi kattilaan, kuumenna kiehuvaksi ja keitä noin 15 minuttia. Sekoita joukkoon sokeri. Soseuta sauvasekoittimella. Sose saa olla kirpeää. Jos haluat makeampaa, lisää sokerin määrää.

Erottele valkuaiset ja keltuaiset toisistaan. Vatkaa 1 dl sokeria ja keltuaiset keskenään vaaleaksi vaahdoksi. Lisää mascarpone. Vatkaa toisessa kulhossa valkuaiset  ja 1,5 dl sokeria kovaksi vaahdoksi. Yhdistä mascarpone-keltuaisvaahto ja valkuaisvaahto keskenään.


Kasta keksit karpalomehussa nopeasti, n. 2 sekuntia/1 keksi. Laita annosmaljan pohjalla yksi keksi. Lusikoi keksien päälle mascarpone-munavaahtoa, ohut kerros karpalososetta , jatka kerrostamalla vuorotellen vaahtoa, karpalososetta ja keksejä. Päällimmäiseksi tulee kerros vaahtoa.

Laita jääkaappiin vetäytymään useaksi tunniksi. Ripottele päälle tummaa kaakaojauhetta ennen tarjoilua.


Mitä aiot syödä uuden vuoden jälkiruokana?

Baileys-suklaatryffelit

Erilaiset itse tehdyt suklaamakeiset ovat olleet jouluhittini jo lapsesta saakka. Ystävät odottava niitä joka vuosi, työnantajakin kuulemma kinasteli viime vuonna vaimonsa kanssa viimeisestä suklaasta. Lapsilta "arvosuklaat" oli pidetty piilossa.

Viime vuoden uutuus olivat Baileys-suklaatryffelit. Siippa kyseli voiko kermalikööriä laittaa suklaan joukkoon. No toki, tehdään helppoja suklaatyffeleitä. Yhteistyössä tryffelit valmistuivat nopeasti. Minä sekoittelin suklaamassan, siippa pyöräytteli pallot ja minä viimeistelin ne kultasuihkeella, kun muistin vielä kaappissa olleen syötävän elintarvikekultasuihkeen. Tryffelit pyöräytettiin kaakaojaohossa ja viimeisteltiin suihkauksella kultapölyä.

Kultasuihketta on ainakin Dr. Oetkerilla. Kultasuihkeen suihkauttelu kannattaa tehdä esim. pesualtaassa läheltä tryffelin pintaa, sillä kultapöly leviää helposti ilmassa.

Tryffelit ovat tiivistä tavaraa, joten niistä kannattaa tehdä pienikokoisia.

Suklaatryffeleiden lisäksi teen jouluksia aina hedelmä-pähkinäsuklaita ja Wiener nougatia, joiden ohjeet olen julkaissut jo yhdeksän vuotta sitten.



X







Baileys-suklaatryffelit

600 g  maitosuklaata

8 rl  kermalikööriä

6 rl kuohukermaa


Paloittele suklaalevyt lämmönkestävään kulhoon ja sulata vesihauteessa tai mikrossa. 

Lisää sulan suklaan joukkoon kermalikööri ja kuohukerma. Sekoita hyvin. 

Laita suklaamassa jääkaappiin tunniksi jäähtymään.

Vuoraa pelti leivinpaperilla.

Muotoile seoksesta pieniä, pyöreitä tryffeleitä käsien välissä tai kahden pikkulusikan avulla. Pyörittele tryffelit kaakaojauheessa, nosta leivinpaperilla vuoratulle pellille ja suihkaise kultapölysuihkeella. 

Säilytä jääkaapissa. 

Teetkö sinä itse joulumakeisia?


 

Donna Hayn peruna-mascarponepiirakka

Australialainen Donna Hay on yksi suosikkikokeistani. Hänen maukkaat reseptinsä ovat yksinkertaisia ja nopeita valmistaa, mutta silti niissä on aina jotain kiinnostavaa.

Rakastan yksinkertaista perunapizzaa, johon tulee mozzarellaa ja smetanaa tai creme fraichea. Nyt kun törmäsin Pinterestissä tähän Donnan peruna-mascarponepiirakkaan, sitä oli kokeiltava välittömästi. Creme Fraichen sijaan tähän tulee siis mascarponea ja mozzarellan korvaa manchego. Pizzapohjakin muuttuu voitaikinapohjaksi. Alkuperäisessä reseptissä ei ollut valkosipulia, mutta lisäsin sitä vielä perunoihin. Tästä voisi varmaan sanoa "same same, but different"!

Donna Hayn peruna-mascarponepiirakka

Donna Hayn peruna-mascarponepiirakka

Donna Hayn peruna-mascarponepiirakka

Donna Hayn peruna-mascarponepiirakka



Peruna-mascarponepiirakka


375g pakastettua lehtitaikinaa sulatettuna

75 g hienoksi raastettua manchegojuustoa

120 g mascarponea

350 g perunaa kuorittuna ja ohuiksi viipaleina

1 ruokalusikallinen oliiviöljyä

2 valkosipulinkynttä hienonnettuna

merisuolaa ja rouhittua mustapippuria

4 rosmariinin oksaa hienonnettuna


Kuumenna uuni 200°C:een. Aseta taikina isolle uunipellille, joka on vuorattu leivinpaperilla. Leikkaa pienellä terävällä veitsellä varovasti 2 cm:n reunus taikinan reunaan ja pistele taikinan keskelle haarukalla. Nosta jääkaappiin kunnes täytät piirakan.

Sekoita manchego ja mascarpone tasasaiseksi pienessä kulhossa. Laita perunat, öljy, hienonnettu valkosipuli, suola ja pippuri keskikokoiseen kulhoon ja sekoita. Levitä mascarponeseos taikinan päälle, levitä perunat mascarponen päälle ja paista uunissa 25-30 minuuttia. Lisää rosmariini ja paista vielä 2 minuuttia tai kunnes taikina on kypsä ja kullanruskea. 



Peruna-mascarponepiirakka sopii hyvin vaikka pienten pikkujoulujuhlien tai lahjavalvojaisten tarjottavaksi. 

Oletko kokeillut perunaa pizzassa tai piirakassa?