Vuodenvaihde on taas parin päivän päässä. Niin vain meni tämäkin vuosi vilauksessa, kaikesta huolimatta.
Karpalotiramisu on herkullinen uuden vuoden aterian päätös. Karpalo antaa raikkautta klassikkojälkiruoalle. Tiramisun voit koota isompaan astiaan tai suoraan annoskulhoihin.
Karpalosose
2,5 dl karpaloita
1 d vettä
½ d sokeria
3 munaa
1,5 dl sokeria
250 g mascarponea
20 kpl Savoiardi-/lady fingers-keksejä
Kostutus
1 ½ dl karpalomehua
Koristelu
tummaa kaakaojauhetta
Tee ensin karpaloseose. Mittaa karpalot ja vesi kattilaan, kuumenna kiehuvaksi ja keitä noin 15 minuttia. Sekoita joukkoon sokeri. Soseuta sauvasekoittimella. Sose saa olla kirpeää. Jos haluat makeampaa, lisää sokerin määrää.
Erottele valkuaiset ja keltuaiset toisistaan. Vatkaa 1 dl
sokeria ja keltuaiset keskenään vaaleaksi vaahdoksi. Lisää mascarpone. Vatkaa
toisessa kulhossa valkuaiset ja 1,5 dl
sokeria kovaksi vaahdoksi. Yhdistä mascarpone-keltuaisvaahto ja valkuaisvaahto
keskenään.
Kasta keksit karpalomehussa nopeasti, n. 2 sekuntia/1 keksi.
Laita annosmaljan pohjalla yksi keksi. Lusikoi keksien päälle
mascarpone-munavaahtoa, ohut kerros karpalososetta , jatka kerrostamalla
vuorotellen vaahtoa, karpalososetta ja keksejä. Päällimmäiseksi tulee kerros
vaahtoa.
Laita jääkaappiin vetäytymään useaksi tunniksi. Ripottele päälle
tummaa kaakaojauhetta ennen tarjoilua.
Mitä aiot syödä uuden vuoden jälkiruokana?