Mietteitä viikon varrelta

Kuluneet viikon ovat olleet surullisia. Tunteet ovat vaihdellen surusta vihaan, ahdistukseen ja pelkoonkin. Venäjän hyökkäyksen jälkeen maailma ei elinaikanani tule olemaan enää täysin ennallaan, vaikka sota jollain keinoin saataisiinkin pian loppuun. Moni asia tulee muuttumaan lähivuosiksi ja osa lopullisestikin.


Lumikellot



Lumikellot


Ihmisten hyvät teot ovat nostaneet apeaa mielialaa. Mieheni kävi Puolassa hakemassa viisi Ukrainan pakolaista Suomeen viime viikolla, heitä oli täällä odottamassa sukulaisia ja ystäviä. Mieheni lähti uudestaan matkaan tällä viikolla aina Romanian vuoristojen yli Moldovaan asti noutamaan äitejä ja lapsia. Pakolaisia hänenkin on tulossa niin Suomeen kuin odottamassa Ukrainan rajan tällä puolen kuljetusta muualle Eurooppaan ja lähimaihin ystävien ja sukulaisten luo aivan uuteen elämään.


Design Laakso Sundman Ukraina


Kälyni Mariia on kerännyt Unicefille tuhansia euroja tekemällä rannekoruja, joita voi lunastaa häneltä vähintään 50€ lahjoituksella Unicefille. Tulevalla viikolla lunastan lahjoituksella vielä sinikeltaisen nahasta tehdyn kukkapinssin. Pienistä puroista tulee suuria tekoja, äärettömän merkityksellisiä autetuille. 



Lumikellot

Krookus

Yleensä kevään saapuminen saa minut riemastumaan ja kuin heräämään uudelleen pitkän pimeän talven jälkeen. Nyt keväästä iloitseminenkin tuo ristiriitaisia tunteita, mutta toisaalta iloakin tarvitaan kaiken keskellä.


Kevään aikana innostun varmaan vielä kevään etenemisestä, keväistä ruoista, ilmiöistä ja ilostakin, mutta ihan vielä en jaksa syvemmin niihin uppoutua.

Oletko osannut rauhallinen, mitä tunteita maailman tilanne on herättänyt?






Makean raikas minisitruunamarmeladi

 Lidlissä on ollut myynnissä makeita minisitruunoita, joita voi syödä kuorineen. En ollut tällaisia pikkusitruunoita koskaan nähnyt ja uteliaana ostin rasian. Maku on tosiaan tavallista sitruunaa selvästi makeampi ja kuoret ovat ohuet. Olemme syöneet minisitruunoita viipaloituina aamutuorepuuron kanssa, mutta mieleeni tuli heti, että niistä saisi tehtyä myös hyvää marmeladia. 

Tein marmeladin David Lebovitzin bergamottimarmeladireseptiä mukaillen. Marmeladista tulikin hyvää; makeaa ja raikasta yhtä aikaa.







Minisitruunamarmeladi


Rasiallinen minisitruunoita, n. 200 g

1,5  dl sokeria

2,5 dl vettä + lisää sitruunoiden kiehauttamiseen

ripaus merisuolaa


Huuhtele ja kuivaa sitruunat, leikkaa kannat pois, leikkaa kumpikin puoliksi, purista puolikkaista mehu siivilän läpi kulhoon ja samalla poista siemenet.

Viipaloi sitruunat mahdollisimman ohuiksi siivuiksi.

Laita sitruunaviipaleet kattilaan, peitä vedellä ja kiehauta.  Anna kiehua viisi minuuttia ja valuta hyvin.

Kaada sitruunaviipaleet takaisin kattilaan, lisää sokeri, 2 1/2 dl vettä, sitruunoista puristettu mehu sekä suolaripaus ja kuumenna kiehuvaksi.

Keitä sitruunaviipaleita ajoittain sekoittaen, kunnes marmeladi alkaa jähmettyä ryppytestin avulla: ota lusikallinen marmeladia ja laita pakastimessa olleelle lautaselle. Jos marmeladi viiden minuutin kuluttua rypistyy, kun tönäiset sitä lusikalla, se on valmista.  Jos ei, jatka kypsentämistä toistaen tätä vaihetta, kunnes marmeladi saavuttaa halutun koostumuksen. Tähän menee n. 30 minuuttia.

Kaada marmeladi puhtaaseen purkkiin ja kierrä kansi päälle.  Kun purkit ovat jäähtyneet, säilytä ne jääkaapissa, jossa ne säilyvät vähintään kuusi kuukautta.


Apua Ukrainaan

Mietitkö mitä kautta lahjoittaa rahaa Ukrainaan?



Apua suoraan Ukrainaan sekä Ukrainasta paenneille siviileille toimittaa moni järjestö. Linkit löytää täältä. Lahjoittaminen on tehty helpoksi mm. Mobilepay-maksamisella.


Aika auttaa on juuri nyt, vaikka apua Venäjän sotatoimien runtelemalle Ukrainalle ja ukrainalaisille tarvitaan vielä pitkään, etenipä tämä julma tragedia kuinka tahansa.