Hyvästit Tarmo-koiralle

Rakas anoppilan Tarmo n. 2007-2022 nukkui toissa viikolla kotona pois rakastamiensa ja häntä rakastaneiden ihmisten ympäröimänä.

Tarmo-koira

Tarmo-koira

Tarmo oli pitkään iloinen ja reipas eläkeläiskoira, mutta sen kunto romahti ihan päivässä. Kälyni soitti minulle illansuussa, puhelusta parinkymmenen minuutin päästä viiden viikon työkeikalta Keski-Suomesta saapuneen mieheni kanssa päätimme lähteä samantien maalle. Oli aika jättää Tarmolle hyvästit.


Tarmo-koira

Tarmo-koira

Tarmo-koira

Tarmo-koira

Tarmo-koira





Tarmo oli kadulta löydetty koira, jonka tarkkaa ikää emme koskaan saaneet tietää. Hän tuli anoppilaan 13 vuotta sitten Hesyltä noin puolitoistavuotiaana, Löytökoiran tarina-postauksessa olen kertonut tästä tarkemmin. Tarmo oli alkuun nimensä mukainen energisen innostunut ja välillä aika rajukin nuorukainen, jonka rehaaminen vuosien varrella kuitenkin rauhoittui. Hän sai parhaan elämän Tarmosentrisessä Univerumissa, jossa hän oli tärkein ja kaiken keskipiste. Tarmon maailma oli maalla kotitalon pihapiirissä, jossa hän kulki vapaana ja tarkkaili lammaslaitumen ja joen yli naapurin pellolle. Se oli Tarmon maailma, juuri sopivan kokoinen. Vaikka Tarmo otettiin alunperin appivanhempieni koiraksi, oli hän myös koko perheen koira, jota kaikki rakastivat ja Tarmokin oli kaikkein onnellisimmillaan kun koko perhe oli koolla.


Olet rakas ja aina kaivattu.




Jugurttimarinoitu maapähkinäkana ja maalaisranskalaiset airfryerissa

Philips Airfryer XXL saatu


Philipsin Airfryer XXL on ollut kesän ja alkusyksyn aikana ahkerassa käytössä. Rapeita maalaisranskiksia on tehty monta kertaa. En ole koskaan friteerannut ranskalaisia perunoita öljyssä, sillä vähän pelkään roiskuvaa rasvaa eikä rasvan määräkään houkuta. Airfryer-ranskalaisista saa erityisen rapeita, kun perunasuikaleita liottaa ennen paistamista ylimääräisen tärkkelyksen poistamiseksi.

Jugurttimarinoitu pähkinäkana ja ranskalaiset airfryerissa



Jugurttimarinoitu pähkinäkana ja ranskalaiset airfryerissa

Jugurttimarinoitu pähkinäkana ja ranskalaiset airfryerissa

Jugurttimarinoitu pähkinäkana ja ranskalaiset airfryerissa

Jugurttimarinoitu maapähkinäkana airfryerissa

400 g broilerin paistileikettä

1/2 tl suolaa

 ¼ tl mustapippuria

 1/2 ruokalusikallinen paprikaa


Marinadi

1/2 rkl kurkumajauhetta

 1 dl kreikkalaista jogurttia

 Puoli kourallista tuoretta persiljaa

 2 ruokalusikallista hunajaa

50 g suolapähkinöitä karkeaksi rouhittuna


Mausta broilerin paistileikkeet suolalla, mustapippurilla ja paprikajauheella.

Sekoita isossa kulhossa kurkuma, kreikkalainen jogurtti, hienonnettu persilja ja hunaja.  Laita maustetut paistileikkeet astiaan ja kääntele niitä, kunnes ne ovat kaikki tasaisesti marinadin peitossa.

Peitä astia ja säilytä jääkaapissa vähintään 1 tunti (mielellään yön yli).

Pyöräytä marinoidut paistileikkeet suolapähkinärouheessa.

Paista Airfryerissa; laita paistileikkeet Airfryerin koriin, paista 180 asteessa 15 minuuttia. Anna kananpalojen vetäytyä kypsentämisen jälkeen hetki.


Ranskanperunat airfryerissa 

400 g jauhoisia perunoita
2 rkl öljyä
suolaa
pippuria

Leikkaa perunat suikaleiksi ja laita likoamaan veteen 30 minuutiksi. Liotuksessa perunoista poistuu osa tärkkelyksestä ja pinnasta tulee rapeampi. Voit kuoria perunat halutessasi, itse käytän hyvin pestyt perunat kuorineen.

Kaada vesi pois ja kuivaa perunatikut, sekoita öljy tasaisesti perunoiden kanssa. Lisää suolaa ja pippuria ja laita perunat airfryer-koriin.

Paista perunoita airfryerissa 12 minuutin ajan 180 asteessa. Ravistele koria ja kypsennä vielä 5 minuuttia 180 asteessa.


Oletko kokeillut airfryeriä?




Kesäkurpitsaflanit eli ilman pohjataikinaa tehty kesäkurpitsapiirakka

Sienassa söin herkullista kesäkurpitsaflania majatalomme isäntäväen suosittelemassa Compagnia dei Vinattieri-ravintolassa. Sain annoksesta idean tehdä kesäkurpitsaflania itsekin, toteutukseni oli tosin hieman erilainen. Alkuperäisen annoksen kuva on postauksen lopussa.


kesäkurpitsapiirakka kesäkurpitsaflan

kesäkurpitsapiirakka
Suolainen flan on eräänlainen kuoreton quiche, ranskalaisesta keittiöstä tuttu piirakka. Kyseessä on siis ilman pohjataikinaa tehty kesäkurpitsapiirakka. Kesäkurpitsaflan on mehevä koostumukseltaan ja hienostunut maultaan. Flan sopii erinomaisesti illalliskutsujen alkuruoaksi.

Compagnia dei Vinattierin annoksessa oli juustokastiketta, ehkäpä juuri bechamel-pohjaista. Itsekin lisäsin flanin kanssa tarjottavaan bechameliin parmesania ja toiseksi kastikkeeksi tein pestoa. 

Kesäkurpitsaflan




Kesäkurpitsaflan

n. 25o g kesäkurpitsaa karkeaksi raastettuna
1 valkosipulinkynsi
2 rkl oliiviöljyä
2 munaa
1 ½  bechamel-kastiketta
1½ dl parmesania raastettuna
1 rkl korppujauhoja
valkopippuria ja suolaa maun mukaan

Bechamel-kastike
2 rkl voita
1 rkl vehnäjauhoa
3 dl  punaista maitoa, lämmintä
ripaus jauhettua muskottipähkinää

½ dl raastettua parmesania


Kuumenna uuni 180 asteeseen.
Voitele 4-8 annosvuokaa riippuen vuoan koosta.

Raasta kesäkurpitsa karkeaksi, puristele ylimääräinen neste pois.

Kuullota hienonnettua valkosipulia keskilämmöllä paistinpannulla oliiviöljyssä kullanruskeaksi, lisää sitten raastettu kesäkurpitsa ja kuullota keskilämmöllä.

Valmista Béchamel-kastike; kuumenna voita kunnes se sulaa, lisää sitten jauhot joukkoon ripottaen ja sekoita hyvin 3-5 minuuttia kunnes jauhoseos on saanut vähän väriä. Poista kattila liedeltä ja kaada joukkoon lämmin maito koko ajan vatkaten. Kuumenna seos kiehuvaksi, lisää muskottipähkinä ja sekoita jatkuvasti, kunnes kastike on hieman paksuuntunut. Aseta sivuun.

Sekoita kulhossa raastettu kesäkurpitsa, 2,5 dl bechamel-kastiketta, munat, parmesan-juusto, suola, pippuri ja korppujauhot. Sekoita hyvin.

Lusikoi seosta vuokiin ja paista noin 30 minuuttia.
Tarjoile lämpimänä jäljellä olevan bechamel-kastikkeen ja peston kanssa. Voit sekoittaa bechamel-kastikkeeseen ½ dl parmesania lisämakua antamaan.


Compagnia dei Vinattierin annoksessa oli juustokastiketta, ehkäpä juuri bechamel-pohjaista. Itsekin lisäsin flanin kanssa tarjottavaan bechameliin parmesania ja toiseksi kastikkeeksi tein pestoa. 

Mikä on sinun lempiruokasi kesäkurpitsasta valmistettuna?