Cobenhavn hygge!

Tässä muutama jouluisen hygge kuva Kööpenhaminasta.

Hygge on tanskan kielen ja mielenmaiseman avainkäsitteitä, jota ei voi kääntää yhdellä sanalla toiselle kielelle. Se on tanskalainen käsite, joka kuvaa suurin piirtein lämmintä ja pehmoista tunnetta, oleilua hyvän ruoan ja hyvää seuran parissa kodikkaassa ympäristössä, mutta on vähättelyä kääntää se vain kodikkuudeksi. Hygge on paljon enemmän, koska se käsittää monia eri sanoja  Hygge voi tarkoittaa esim. kodikas, mukava, viihtyisä ja hauska, mutta hygge tarkoittaa kaikkea tuota ja enemmänkin yhdellä sanalla sanoen. Tuo sana ja sen laaja käyttö kertovatkin tanskalaisesta luonteenlaadusta paljon, etenkin jos vertaa sitä suomalaisista kertovaan sisu-sanaan...
Termiä hygge käytetään laajalti eri tilanteissa. Esimerkiksi voit hygge-rupatella, istuen hygge-nurkassa, viettää hygge-iltaa ja hygge- viikonloppua.


Hyggelig on sanan hygge adjektiivi ja sitä käytetään monista asioista .
Henkilöä voidaan kuvata sanalla hyggelig, kahvila tai kaupunki - varsinkin jos se on pieni kaupunki - voi olla hyggelig. Huonekalu, esimerkiksi sohva voi olla hyggelig ja kynttilän valo on varmasti hyggelige! Hygge ei rajoitu vain näin joulun aikaan, vaan sitä on tanskalaisten elämässä läpi vuoden.

Tarpeetonta lienee sanoa jokaisen ansaitsevan hieman hyggeä elämäänsä!

Me saimmekin aimo annoksen hygge kolmessa päivässä viehättävissä kahviloissa, ravintoloissa, liikkeissä ja vain kulkemalla kaupungilla. Lisää hyggeä tulossa  lähiaikoina.

Hygge ['hoo-ga'] –  a deep sense of place & well-being; a feeling of friendship, warmth, contentment and peace with your immediate surroundings.
Hygge is a Danish concept which roughly describes that warm and fuzzy feeling when you’re surrounded by good food and good company.  Hygge is an important element of the Danish mentality. The term is difficult to translate, but it is often, inadequately, translated as cosiness. Yet, it is much more than that because it encompasses many different words.  Hygge can mean cosy, comfy, snug and having a good time according to the context the word is used in, but most of all hygge means all of that in one term which makes it such a unique Danish word.
The term hygge is widely used and connected with different situations. For instance you can have a hygge-evening and a hygge-weekend. You can have a hygge-chat and you can even sit in a hygge-corner.
Hyggelig is the adjective for hygge and is used about many things. A person can be described as hyggelig, a café and a town – especially if it is a small town – can be hyggelig. Furniture for instance a sofa can be hyggelig and candlelights are definitely hyggelige.
Needless to say everyone deserves a bit of hygge in their life!

1 kommentti :

Kommenttisi ilahduttaa kovasti. Your comment makes me happy.