Suuria suunnitelmia vai pieniä tekoja? | Big plans or little actions?

Uusi vuosi, hyviä lupauksia, suuria suunnitelmia! "Pudotan kymmenen kiloa, käyn salilla viisi kertaa viikossa, syön vain terveellistä ruokaa, nukun enemmän, parannan kaikki huonot tapani..." Ja kun tammikuu kääntyy helmikuulle, hyvät aikeet ovat jo unohtuneet.

New year, big plans... "I'll loose ten kilos, go to gym five times a week, eat only heathy food, sleep more, drop all bad habits..." When February arrives, all big plans are forgotten.








En yleensä teekään uuden vuoden lupauksia. Ne kun usein haasteellisuudessaan jäävät pian arjen jalkoihin. Kun kohta kolme vuotta sitten keväällä ryhdyimme päähänpistosta 5:2-paastolle, ajattelin sen olevan helpompi vaihtoehto kuin jokapäiväinen kalorien kyttääminen. Ajattelin kalorien rajoittamista kahtena päivänä viikossa kahden kuukauden kokeiluna, en heti pysyvänä elämäntapana. Kun koko elämää ei tarvinnut muuttaa, pätkäpaasto jäikin elämäämme pysyvästi. 5:2-paasto ei ole ehkä ihan mikrotason muutos elämässä, mutta monessa muussa asiassa ihan pienet muutokset ja mikrotason ryhdistäytymien olisivat minullekin kuitenkin paikallaan. Monta pientä asiaa on itse asiassa aika helppo muuttaa.



I usually do not make any promises for the new year. The biggest changes have been made on other occasions. Starting 5:2 fast has been one of the major changes I have made in the past years. It started as a a two month trial, but felt so good that it stayed as a part of our weekly life. Many smaller micro changes are easy to achieve.





Kun kuulin suomalaisfirman ja kokkiguru Jamie Oliverin yhteistyön perusteella julkaistusta mikromuutoskirjasta, hankin sen käsiini. Jamie tuottaa osan YOU-projektin sisällöstä ja auttaa sen markkinoinnissa
 

When I did hear about a Finnish company and Jamie Oliver's collaboration on You app - small steps to happier, heathier life and a book based on it, I decided to get the book.



You-kirja sinusta* pohjautuu alun perin sovellukseen ja lupaa apua itsensä kehittämiseen pienten, helposti hallittavien tehtävien kautta. Antamalla kirjalle vain minuutin päivittäin, kirja lupaa vastineeksi yksinkertaisia pikkutekoja, jotka auttavat elämään onnellisemmin ja terveellisemmin. Ei valtavia harppauksia, jättimäisiä tekoja tai suuria muutoksia. Kuulostaa lupaavalta.

Kirjan suosittelemia elämää parantavien pikkutekojen teemoina ovat rakkaus, terveys, mieli ja ruoka; mm. eläinten silittäminen, luottovaatteiden käyttäminen, herääminen puoli tuntia normaalia aiemmin, portaiden käyttäminen hissin sijaan, venyttely, kirjan lahjoittaminen ystävälle, terveellisen aamiaisen syöminen vievät vain minuutteja, mutta parantavat elämänlaatua. Pieniä juttuja, mutta pienistä puroistahan se iso virta kasvaa...


Oletteko tehneet suuria uuden vuoden päätöksiä tai pieniä muutoksia?


You  - the book of you* promises to help to achieve a happier, healthier, more fulfilled life if you give the book ony a minute a day. Not big leaps, giant actions or huge changes, just micro actions.

Themes in the book are love, health, food and mind. The micro actions book suggests are among others; petting animals, wearing trusted comfy clothes, waking up 30 min earlier than normally, taking stairs instead of elevator, giving a book to a friend, eating a healthy breakfast... Easy to achieve tiny changes.
 

*kirja saatu kustantajalta - book received from Publisher


 

19 kommenttia :

  1. Eipä tullut suurempia juttuja luvattua, olen ne aikapäiviä sitten unohtanut. Olen luvannut olla edelleen läsnäoleva äiti lapsilleni ja rakastava vaimo miehelleni. Lisäksi ajattelin käydä tätä kirjaa läpi päivittäin ja poimia sieltä hyviä neuvoja parempaan elämään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lupauksesihan ovat oikein hyviä ja niitä varmaan noudatatkin ympäri vuoden!

      Poista
  2. Pienet asiat ovat tärkeitä tosiaan. Ihanalta näyttää mennyt vuotesi! Ajattelin minäkin, etten tee lupauksia tänä vuonna, mutta suunnitelmia on. :)
    Onnellista uutta vuotta teille!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suunnitelmat ovat hyviä, nekin voivat muuttua matkan varrella, mutta elämän mukaanhan tässä mennään.

      Poista
  3. Lupauksia en tehnyt, vaan asetin tavoitteita. Kaikki tavoitteeni tosin näyttävät olevan aika "hengailu"-painotteisia, mutta sehän tietää vaan hauskaa vuotta (ja toimii tasapainoittavana elementtinä työtavoitteille, jotka eivät ole höttöä, flowta ja pehmeyttä nähneetkään). Päätöksiä, pieniä ja isoja, tulee tehtyä pitkin vuotta ja yleensä ne ovat luonteeltaan elämää parantavia. Raskain vaihe on saada muutos "ajettua sisään". Pari kuukautta menee aina siihen, että muutos on selkäytimessä ja ns.rutiinia.

    Ihanaa pienten muutosten vuotta! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukavat tavoitteet ovat ihan hyviä, aina ei tarvitse olla pois sieltä mukavuusalueelta. Sieltähän tulee väkisinkin työnnetyksi ulos ainakin silloin tällöin,

      Poista
  4. Minäkään en tee mitään päätöksiä uudelle vuodelle, koska ne ei vain ole mun juttu. Yleensä tällaiset lupaukset sitten romuttuu helposti. Kaikkea kohtuudella ja elämä on tasapainoisempaa, I think. Liikuntaa luonnollisesti aion lisätä, muttei se liity mitenkään uuden vuoden juttuu vaan pitäisi olla itsestään selvyys. Zumba alkaa taas säännöllisesti ihanan Jaquelinen päätettyä äitiyslomansa ja se jos mikä auttaa tässä liikunnallisessa jutussa!Tyttäret kyllä aloitti herkkulakon ja mua kismittää. Pitääkö mun nyt sitten syödä kaikki herkut yksin, kun mieskään ei pahemmin leivonnaisista innostu:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Useampi pieni päätös, joihin sitten sitoutuu, onkin varmaan helpompi toteuttaa kuin pitää kiinni yhdestä isosta. Riippuu tietysti lupauksista.

      Kirjassa oli paljon muutakin kuin ruokaan liittyviä pikkutekoja. Esim. mainospostikirjeiden karsiminen sähköpostista. Poistin itseni varmaan viideltätoista postituslistalta, nyt puhelin ei vilku koko aikaa uusista sähköposteista.

      Poista
  5. Kivalta kuulostaa tuo kirja.
    Lupauksia en tee, vaan jatkan samaa rataa, paitsi että joogan voisin aloittaa. Mutta sekään ei ole mikään pakko tai lupaus, vaan olisi kiva juttu.

    Ai niin, ostolakossahan olin yhtenä vuotena, se taisi olla sellainen HC -lupaus, joka pitikin 10 kuukautta.

    Upeaa vuotta 2016!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ostoslakko on kyllä nykynaisille todellista hard corea! Vähän lyhempikin ostolakkoo voisi tehdä ihan hyvää. Nyt olen kyllä ostanutkin vähemmän, kun tuntuu, että perusvaatetus ja jalkinevarasto ovat kunnossa, ainakin toistaiseksi. Talvisaappaatkin "hankin" omasta vintistä.

      Poista
  6. Minä teen yleensä vain isoja muutoksia. Sellaisia koko elämän pysyviä. Usein mietin muutoksia tosi pitkään ja sitten alan noudattamaan kun olen valmis niihin. Tuo kirja pitää varmasti hankkia käsiini. Se kuulostaa niin minulta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suurimpiin muutoksiin olen lähtenyt monta kertaa aivan kylmiltään; aikoinaan ulkomaille yli vuodeksi lähtö päätöksestä lennon lähtöön kaksi viikkoa, siinä ajassa paikka, viisumi, asunnon pakkaus ja poisvuokraus jne. 5:2-paasto alkoi seuraavana päivänä ideasta kuultuani, viimeisimmän asunnon ostimme päivää sen jälkeen kun mentiin "ihan vain katselemaan"...

      Poista
  7. En ole tehnyt vaan samoilla linjoilla mennään ja yritän joulun jälkeen palata ruotuun, niin ettei nappi kiristäisi. <3

    Mukavaa sunnuntaita Lumo <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jouluturvotus alkaa onneksi jo vähän helpottamaan, pidimme onneksi kaikki normaaliin elämänmenoon kuuluvat paastopäivätkin pyhien välissä vaikka joulu- ja uuden vuoden ruokia tulikin herkuteltua todella pitkän kaavan mukaan.

      Poista
  8. En ole ajatellut tehdä suuria muutoksia tulevana vuonna. Viettämäni vuorotteluvapaavuosi on juuri nyt menossa ja päätös on ollut hyvä. Uskon pieniin muutoksiin elämässä, mutta ehkä joskus täytyisi uskaltaa vähän repäistä. Joskus muutos tapahtuu myös meistä riippumattomista syistä. Toivon ehkä sellaista suht seesteistä vuotta, ehkä jonkinlaista välivaihetta, jolloin vois miettiä mihin suuntaan haluaisin elämässä mennä. Suunnitelmia ja haaveita on, mutta katsotaan milloin olen valmis niihin.
    Olitpa laittanut tänne kauniita talvisia kuvia! Meillekin satoitänään hieman lunta ja nyt ajattelin lähteä katsomaan perhettä luistinradalle ja ulkoilemaan.
    Oikein ihanaa alkavaa viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Talvinen sää tuli maalla todella nopeasti, edellisenä päivänä poimin suppilovahveroita syksyisen oloisessa metsässä ja seuraavana päivänä olikin jo kaunis kuura maassa.

      Poista
  9. En muista oikein koskaan tehneeni mitään kovin suuria uudenvuoden lupauksia. Usein isompien juttujen toteuttaminen on ollut ihan toisena ajankohtana kuin vuoden vaihtuessa.
    Tuo kirja vaikuttaa todella mielenkiintoiselta ja tekisi mieli tarttua siihen...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lupauksia onkin paras tehdä silloin kuin aika on oikea, eikä niinkään tiettynä aikana vuodesta.

      Poista
  10. En tehnyt uudenvuoden lupauksia, ennemminkin suunnitelmia tai strategioita joiden tavoitteena on yksinkertaisesti huolehtia minusta itsestäni. En laihduta, mutta rupesin herkkulakkoon sillä poikkeuksella että itse leipomaani saan maistaa. Tämä tulikin tarpeeseen, piti leipoa parina päivänä peräkkäin. En aloittanut isoa kuntoiluprojektia, mutta olen mukana juoksukoulussa ja yritän pitää liikkumista osana elämää. Mutta ennen kaikkea yritän jättää aikaa ihan vaan olemiselle, perheelle sekä ystäville.

    VastaaPoista

Kommenttisi ilahduttaa kovasti. Your comment makes me happy.