Viisi viikon varrelta

Kuluneeseen viikkoon on kuulunut mm. niin kevään edistymistä luonnossa kuin pukeutumisessakin, uutuuskirja sekä myös ikävä takaisku.


Mehiläinen, kimalainen


Kevättkukat


Kevätkukka

Kevätkukat

Blogista kuoriutuu aina keväisin luontoblogi - olen aina niin hullaantunut luonnon heräämiseen ja uusiin kasveihin, joita putkahtaa esiin miltei päivittäin. Viikon kukkabongaukset olivat narsissit helmihyasintit ja helleborukset, jota oli myös aikoinaan huhtikuisessa kokonaan vaaleanvihreässä hääkimpussani. Ensimmäiset tulppaanitkin ovat nupullaan. Kevät <3



Baltia Jaama Turg, tuliaiset
Viikon parhaat ostokset tein viime sunnuntaina Tallinnassa, jossa Balti Jaama Turgin hallilta ja vielä Rimistäkin sataman vierestä tein ruokaostoksia; ostin mm. taleggio- ja burrata-juustoja, kurpitsagnoccheja, kylmäsavukinkkua, makkaraa, siemen-pähkinäleipää, suklaatomaatteja (nimitys tulee rusehtavasta väristä), viiriäisen munia, eestiläisiä valkosipuleita, suolakurkkuja, luomutiskiainetta, raparperin tuoksuisen kynttilän...

Teinkin kuluneella viikolla annoksen, jossa oli gnoccheja, kylmäsavukinkkua, paistettuja sieniä, viiriäisen munia ja burrataa.



Mokkakengät, pinkit kengät


Viikon kengät ovat Henkan alennuskoodilla hankkimani hassut  kengät aitoa mokkaa premium-kokoelmasta. Koko talven kuljen miltei ainoastaan yksissä mustissa saappaissa, mutta kevään tullen kaipaan väriä ja kenkiä onkin vaikka missä väreissä. Ajattelin näiden viiden sentin tolppakorkoineen muistuttavan etäisesti 60- ja 70-lukuja kuvaavien elokuvien tai TV-sajojen kenkiä, mutta Kristallikimaran Minnan mielestä nämä olivat keskiaikakengät. Taidetaan siis olla aika kaukana Mad Menista tai Tapaus Thomas Crownista...



Juurihoito, hammashoito, hammastahna


Viikon takaisku oli elämäni ensimmäinen ja toivottavasti myös viimeinen juurihoito! Hampaita on nuorempana paikattu paljonkin, mutta viime vuosina vuosikymmeninä on lähinnä korjailtu vanhoja paikkoja ja hammaslääkäri on vuosittain kehunut kuinka hoidan hyvin hampaitani. Viimeksi olin hammastarkastuksessa joulukuussa, eikä sillon ollut paikattavaa.

Parin viikon aikana on muutaman kerran kylmää juodessa vihlonut hammasta, mutta se on mennyt ohi. Viime viikolla huomasin oudon turvonneen pahkuran yläleuassa, mutta sekään ei ollut kipeä. Kun pahkura ei tuntunut laskevan parissa päivässä, varasin "ihan varmuuden vuoksi" hammaslääkärin. Vuosia vanha paikka oli päältä ehjä, mutta jo hammaslääkärin ensikommentti "Mielenkiintoista" enteili jotain ikävää, ehjän paikan alla muhikin muhkea tulehdus. Vanhan paikan alle oli ilmeisesti jäänyt vuoaia sitten joku bakteeri, joka nyt aktivoitui. Kyselin onko tähän nyt tultu, rivakka rapistuminen on alkanut? Lääkärini kyllä lohdutteli ettei tässä ole siitä kyse ja eiköhän hammas saada vielä kuntoon. Heti tehtiin vähän ensiaputoimenpiteitä. Puudutuksen kanssa ei sattunut lainkaan ja tulevalla viikolla jatketaan. Ainakin muutama kerta täytyy hammaslääkärissä tulevina viikkoina käydä. Onneksi en ole hammaslääkäripelkoinen.

Päälle päätteeksi iski flunssa, mutta olen ainakin uskotellut itselleni olon olevan lähinnä ikävä, vaan ei sen pahempaa. Toivottavasti olen keskiviikkona sellaisessa kunnossa, jossa jaksan istua suu auki hammaslääkärin tuolissa kolme varttia putkeen yskimättä. 


Teresa Välimäki, Johanna Lindholm

Ruokakirja_2018

Viikon keittokirja on Teresa Välimäen ja Johanna Lindholmin Parhaita ruokahetkiä*. Laura Riihelän kuvaamasan kirjaan on koottu tunnelmia elämän erilaisiin ruokahetkiin. Parhaita hetkiä voivat olla vaikka tuokio voileivästä nauttien.




Hauskaa vappua! Moni varmaan lomailee huomenna, minä teen etäpäivää kotoa käsin. Vappuun sopii myös Riannon mediapäivässä reippaasti strössleillä tuunaamani Dr Oetkerin jäätelö, joka tehdään sekoittamalla jäätelöjauhetta kevytmaitoon. Ei ehkä fiksuin kuva kun olen juuri vuodattanut hammashoidoista...

*arvostelukappale saatu kustantajalta

18 kommenttia :

  1. Katsoin muuten noita kenkuleita, että ne on ihanat! Voi hitsi se juurihoito, onneksi muuten ainakaan eka kerta ei sattunut. Ihanat nuo Tallinnan tulkkarit ja täälläkin on aina pakko panostaa kauniisiin käsisaippuoihin ja sitten saankin mieheltä valitusta, jos sitä saippuaa ei tule ulos helposti. ;)

    Kivaa sunnuntaita Tuuli <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joskus kauniit pullot voivat ikävästi osoittuautua hankaliksi käytössä, näissä kyllä näytti olevan jämäkät pumput. Ostin pesuaineet juhannuslajoiksi, meillä kun on tapana antaa anoppilassa pieniä lahjoja juhannuksena. Hämmästytti ensimmäisellä kerralla, mutta hyppäsin perinteeseen mukaan.

      Poista
  2. Hei, ne kengät oli ihanat ja toivat sen keskiajan mieleen, oikeesti:) Olen vissiin liikaa katsonut sarjoja:D
    Auts, toi hammasjuttu, mulle on vuosia sitten käynyt samoin ja mulle kyllä sanottiin, että samantien särkypäivystykseen ja hampaasta amputoitiin puolet!!! Vuosia sitten tapahtunut pieni tapaturma rikkoi hampaaan amalgaamipaikkaan jonkin viirun, josta pöpö pääsi kiusaamaan ja se oli siinä! Lopulta koko hammas sitten jouduttiin poistamaan ja laitettiin uusi implantti tilalle:( Ei kiva, joten hyvä, jos sulle ei sen kummempa käynyt!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ymmärrän kyllä mistä sait keskiaika-ajatukset, on niissä sitäkin.
      Katsotaan nyt miten hampaan kanssa käy. Lääkäri oli jossain vaiheessa hoiroa elen vähän skeptinen, mutta sai kuin saikin toisen kanavan kunnolla auki. Toivotaan, että hammas paranee tällä eikä erikoishoitoihin tarvitse turvautua.

      Poista
  3. Toivottavasti flunssasi helpottaa ja pääset jatkamaan juurihoitoa. Vaikkei se mukavin toimenpiteistä olekaan, on onneksi puudutus ja hoidon asioista hammas on mahdollista pelastaa. Itsekin juurihoidon kokeneena tuli kiitollinen olo hammaslääketieteen mahdollisuuksista nykyään. Aiemmin sellainen hammas olisi saanut auttamatta poistotuomion. Kiitos keväisistä kukkakuvista, niitä ei ole koskaan liikaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikö kevät kukkineen olekin ihana!

      Kiitos, ehdottomasti haluan pelastaa hampaan. Olin aoka järkyttynyt, että minä joka olen sanut kiitosta hyvästä hampaiden hoidosta joudunkin yht'äkkiä juurihoitoon. Hammaslääkärini oli onneksi toiveikas ja lupaili, että hammas saadaan ihan hyväkdi vielä. Toivotaan nin!

      Poista
    2. Ei tarvitse eikä kannata syyllistyä, juurihoitoon voi joutua, vaikka hoitaisi miten hyvin hampaitaan. Minullekin kävi niin, että piti hoitaa vanhan amalgaamipaikan alla olevan hampaan juuria. Olin todella kiitollinen, kun hammas saatiin kuntoon. Sitä samaa toivon myös sinulle, kohtalotoveri!

      Poista
    3. Aluksi olikin vähän syyllisyydentunnetta miten MINULLE voi näin käydä, mutta lääkärikin vakuutteli, että nyt oli pikemminkin huonoa tuuria kuin huonoa hoitoa.

      Poista
  4. Voihan harmitus tuota hammasta, mutta onneksi hoito auttaa. Herkullisia tuliaisia olet ostanut Tallinnasta.
    Ihanaa sunnuntai-iltaa sinulle <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eiköhän se auta. Oikein odotan hammaslääkäriä, vaikkei kipuja olekaan. Haluan saada hampaan kuntoon ja mitä pikemmin hoitoa jatketa, sitä pikemmin paraneminen saadaan käyntiin.

      Poista
  5. Ihanat kengät!!! Hampaiden juurihoidot on ikäviä, mutta onneksi menit "varmuuden vuoksi" lääkäriin, jotta hoito saatiin alkuun.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kengät ovat vähn hot or not-mallia, mutta kyllä ne mulle ovat hot!

      Hammaslääkärikin kiitteli, että älysin tulla enkä jäänyt kaempaa ihmettelemään. Nyt ajateltuna olisin tietysti voinut jo mennä heti kun vähän vihloin.

      Poista
  6. Täälläkin iski kova kuume torstaina ja perjantain menot ja mm. nuo julkkarit jouduin perumaan. Juurihoidosta on kivuliaita muistoja kymmenen vuoden takaa, sen koomin onneksi ei ole tarvittu järeämpiä hammaslääkäritoimia. Mukavaa etäpäivää, täällä hoidetaan pientä karhunpoikasta, joka ei kuuumeen vuoksi lähdekään päiväkotiin. Kauniin väriset nuo mokkasiinit, pitäisi itsellekin jotakin värikästä ja piristävää uutta saada kevääksi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi pinetä karhunpoikaa, äidin hoiva kuitekin varmaan pian parantaa.

      Alkuhoito ei onneksi sattunut lainkaan, eikä nytkään ole mitään kipuja, vaikka se pahkura edelleenkin on ikenessä. Keskiviikkona hoitoa jatketaan ja toivon, että hammas saadaan vielä hyvin kuntoon.

      Poista
  7. Ihanan väriset nuo kengät ja ihailin niitä jo Tallinnassa. Juurihoidot ovat inhottavia mutta niitä ei aina voi välttää vaikka kuinka hyvin hoitaisi hampaitaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vaihdoin vapuksi loppujen lopuksi toiset kengät, nekin tosin mokkaa ja vaaleanpunasieet, mutta hennommat sävyltään.

      Poista
  8. Kääk. Mullakin on vihlonnut kylmä ja kuuma jo jonkin aikaa. Nyt pitää tilata aika hoitoon. Kiitos siis vinkkauksesta, vaikka onkin ikävä hoito.
    Oletpa ostanut ihania herkkuja Tallinnasta - sekin on taitolaji! Itse aina pyörin niissä ruokakaupoissa, mutten jostain syystä saa aikaiseksi perehtyä niihin tarkemmin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No onneksi ainakin tähän asti hoito oli ihan kivutonta. Johtuu tosin siitä, että juuri on ihana kuolltu kuulemma, ilmeisesti jo vuosien takaisesta paikkauksesta. Eilen mentiin kokonaan ilman puudutusta ja huomasin miltei torkkuvani hoidossa kun lääkärini on niin ihanan varmakätinen, mutta samalla hellävarainen.

      Tästä lähtien aion kyllä pinkaista lääkäriin jos hammasta vähänkin vihloo, enkä jäädä odottelemaan.

      Poista

Kommenttisi ilahduttaa kovasti. Your comment makes me happy.