Blinit ovat taas täällä! Ravintola Kappelissa tämän talven blinikausi on jo avattu. Pääsin aiemmin viikolla maistelemaan kauden ensimmäisiä blinejä mädin, smetanan ja muiden herkkujen kera.
Venäläiset toivat aikoinaan maahan mukanaan blinireseptit, blinejä onkin Helsingissä syöty jo pitkään. Blinit ovat venäläisen keittiön vanhimpia ja tunnetuimpia ruokalajeja. Vaikka ohukaisia paistettiin pitkin vuotta, niin laskiaisena ”leivottiin” blinejä hiivalla kohotetusta taikinasta. Alunperin blinejä paistettiinkin uunissa eikä pannulla kuten nykyisin.
Kappelissa blinejä on myyty ravintolan avaamisesta asti, mutta suuremmaksi sesonkituotteeksi helsinkiläisravintoloihin venäläisten aatelisten herkku levisi vasta 1990-luvulla.
Venäläisten bliniperinteiden kunniaksi kasakat toivottivat tervetulleeksi ravintolaan. Blinipäivällistä säesti balalaikkaorkesteri Kalinka.
Kappelin keittiömestari Jussi Kuuluvainen kertoi tattari- ja vehnäjauhoista valmistetun taikinan saavan käydä yön yli. Seuraavana päivänä blinit paistetaan jokaiselle asiakkaalle erikseen kuumalla pannulla kirkastetussa voissa. Niitä paistetaankin huomattavat määrät bliniviikkojen ajan; S-ryhmän ravintolat pääkaupungiseudulla myyvät 30000 bliniä kauden aikana, Kappelissa tästä määrästä myydään perinteisesti suurin osa. Blinikausi jatkuu Kappelissa maaliskuulle.
Rapsakat blinit tarjoiltiin sillikaviaarin, sienisalaatin, poromoussen, kylmäsavulohitartarin sekä tietysti mädin, smetanan, sipulin ja suolakurkun kera.
Kolmen ruokalajin blinimenu (hummeri-jokirapukeitto, blinipaletti ja vapaavalintainen jälkiruoka) maksaa 56€/S-etukortilla 48€.
Blinien kanssa sopivat juotavaksi olut, samppanja sekä Chablis-valkoviini. Kappelin blinikauden olut on Mallaskosken Craft pils.
Aterian päätteeksi tarjottiin creme bruleeta ja hienosti metsäisen makuista kuusenkerkkäjäätelöä.
Bliniaterian päätteeksi voi nauttia vielä vadelmahillolla maustettua teetä.
Oletko blinien ystävä? Mikä on mieluisin lisuke blineillesi; klassinen mäti-sipuli-smetana vai jokin muu?
Olen vissiin niin klassinen :), että klassiset lisukkeet maistuvat parhaiten.
VastaaPoistaJos haluaa ihanan, historiallisen tunnelman blinien nauttimiseen, niin Kappeli on must. Oli
niin hieno ja arvokkaan oloinen paikka - ja kaunis.
Blinit olivat todella maukkaat ja puitteet tunnelmalliset.
PoistaKappelin puitteet näyttää kyllä hienoilta. Itse olen blinejä syönyt mm. Saslikissa ja perinteiset päälliset ovat omaan makuuni :)
VastaaPoistaKyllä ne perinteiset höysteet ovat parhaita!
PoistaOlen syönyt parhaat blinit sienitäytteellä, nam!
VastaaPoistaIhana tapahtuma ja ihania herkkuja.
Mukavaa viikonloppua sinulle Tuuli <3
Sienitäyte on yksi klassikpista, sopii erinomaisesti blinien kanssa
VastaaPoistaIso NAM. Blinit ovat yksiä lemppariherkkuja, etenkin mädin ja sienisalaatin kera. Ihanaa viikonloppua Lumo. 💗💗💗
VastaaPoistaBlinot ovat niin herkullisia, että taidan mennä vielä Siipankin kanssa syömään blinejä tämän kauden aikana.
PoistaYlläsjärven Pihvikeisarissa söin viime vuonna poromoussen kera,samalla lautasella oli myös perinteiset blinin tykötarpeet.Kaikki käy tällaiselle sekasyöjälle!
VastaaPoistaKuulostaa hyvältä. Poromousse onkin herkullista.
PoistaOlen blinien ystävä. Sienisalaatti yllätti minut, se sopi todella hyvin blinien kanssa. Toki myös ne perinteiset lisukkeet. Kappeli on ihana paikka. Tykkään sen tunnelmasta ja voin melkein aistia historian havinaa siellä.
VastaaPoistaKaunista viikkoa sinulle, Tuuli <3