Kukkaisruoat, ginit ja viinattomat viinat, tiedostava syöminen... siinä muutamia vuoden 2019 ruokatrendejä meiltä ja maailmalta. Näin vuoden alkupuolella on hauska ennakoida millaiset ruokaan, elintarvikkeisiin ja syömiseen/juomiseen liittyvät asiat ovat nousussa meillä ja maailmalla. Kahlailin erilaisia lähteitä läpi etsiessäni ruokatrendiennusteita tälle vuodelle ja ainakin nämä näyttivät olevan useammassakin ennusteessa.
.
Kukkia käytetään vuonna 2019 ruoissa ja juomissa paitsi koristeina myös makua antavina raaka-aineina. Miltä kuulostaa alkoholiton syreenicocktail tai ruusulla maustettu kesäkurpitsa?
Myös erilaiset lehdet löytävät tiensä lautasillemme.
Kasvisruoka ja lihaa korvaavat proteiinit eivät enää ole trendi vaan ne ovat valtavirtaistuneet. Proteiinit ovat peräisin mm. lupiinin, herneiden ja soijan kaltaisista kasveista. Proteiinipitoisia papuja käytetään mm. leivonnassa.
Maidot eivät enää ole vain eläinperäisiä maitoja. Kauramaito, mantelimaito, cashew-, chia- ja spelttimaito ovat kaikkien huulilla niin ruoissa kuten tässä kvinoapuurossa kuin juomissakin.
Ginitrendi on myös tonictrendi. Premiumtonicit valitaan huolella korostamaan kunkin ginin aromeja.
Viinit kevenevät ja roseviinien kulutus kasvaa, punaisissa nousevat pinot noir ja beaujolais.
Myös täysin alkoholittomien, uudenlaisten juomien kulutus kasvaa cocktaileissa ja premiumkategoriassa.
Ruokahävikkiä, tuotteiden alkuperää sekä ruoan tuotannon ja kuljetuksen ympäristövaikutuksia mietitään entistä enemmän niin kotikeittiöissä, kaupoissa kuin ravintoloissakin.
Hävikin minimointi ja pakkausmateriaalien vähentäminen sekä ekologisuus korostuvat ravintola- ja noutoruoissa sekä ruokakaupoissa. Tähän liittyen Euroopan parlamentin syksyllä hyväksymien suunnitelmien mukaan kertakäyttöiset muovituotteet, kuten muovilautaset, -pillit, ja -aterimet tullaan kieltämään EU:n markkinoilta vuodesta 2021 alkaen.
Tiedostava syöminen nousee tärkeämmäksi; multitaskaamisen sijaan keskitytään siihen miltä syömisen hetkellä tuntuu, minkälaisia makuja, hajuja ja muita aistielämyksiä koetaan sekä etenkin, minkälainen olo on syömisen jälkeen.
Ruokien terveellisys on entistä tärkeämpää. Herkutkin voivat olla terveellisiä kuten esim. smoothiejäädykkeet. Erilaiset jäädykkeet ovat muutenkin trendikkäitä erikoisempinakin makuyhdistelminä.
.
Leivän ystäville lopuksi tiedoksi; leipä on tehnyt paluun. Leipomoliikkeitä on ilmestynyt taas meilläkin katukuvaan ja kauppakeskuksiin, kotonakin leivotaan. Jauhoissa on riisiä, spelttiä ja kokojyvää. Tuoreus, maku ja juurevuus ovat etusijalla. Burgersämpylöinä briossiburgerit antavat tietä croissant-taikinasta tehdyille burgerisämpylöille. Croissant-taikinasta voi tehdä myös vohveleita.
Onko näissä trendeissä jotain innostavaa tai jotain, mille et lämpene lainkaan. Ennustatko jonkin aivan muun nousevan tänä vuonna ruokasuosikiksi?
Lähteet: Bon Appetit Magazine, Facebook, Fazer, Forbes Magazine, The New York Times
Olen leivän ystävä, joten tämä uutinen lämmittää sydäntä. Tykkään hakea leipomosta leipää, ihan kotinurkilla on Helsinki Homemade ja Kallion Way on ihana myös <3
VastaaPoistaKumassakaan en ole käynyt (vielä). Olen kyllä bongannut Helsinki Homemaden Instastasi, muta se on ollut joka kerran kiinni kun olen kulkenut ohi.
PoistaMielenkiintoinen ja varmasti paikkaansa pitävä katsaus, uskon että edellisvuoden tapaan ympäristö tulee vaikuttamaan ruokapäätöksiin. Laatua määrän sijaan, se pätee juuri leivän suhteen. En syö joka päivä leipää, mutta kun syön, se on vastaleivottua ja maukasta!
VastaaPoistaYmpäristö vaikuttaa varmasti.
PoistaLeivästä en toivottavasti koskaan joudu luopumaan. Vähemmän mutta parempaa sopii tähänkin. Vaikka niitä Ragun leipiä, joita molemmat rakastamme!
Syötävät kukat ovat niin kauniita koristeina! Kasvisbuumi lisääntynyt ainakin,vaikka itse kyllä edelleenkin syön lihaa ja kalaa lähes yhtä paljon kuin ennenkin.Rekvisiittana nuo kokopuusta sahatut kiekot näyttävät tosi tyylikkäiltä ja rouheilta!
VastaaPoistaSahatut kiekot olen löytänyt maalta metsästä kun siellä päin hakattiin metsää. Ovat ihan lepparisomisteitani, taidan käyttää niitä vähän liikaakin.
PoistaKasvisbuumi on todella voimissaan eikä enää trendi vaan "new normal". Itse olen sekasyöjänä lisännyt kasvisaterioita, ne niinkään tietoisesti vaan somen kuvavirrasta jää herkullisen näköisiä kasvisruokia mieleen ja nähdyt kuvat tulevat mieleen seuraavaa ateriaa suunnitellessa ohjailemaan valintoja
Ah miten älyttömän hyvän näköinen leipä on siellä kainalossa. Leipä on surma, siis täällä, ja meillähän on vissiin miltei sama lempileipäkin, jonka nimeä en ikinä muista. Huomenna Helsinkiin, niin leipäostoksille.
VastaaPoistaTulee mietittyä, että miten näitä kukka-ja lehtikoristeluita ei ole mietitty jo aiemmin. Nykyään ruoka on kaunista ja raikasta ja tykkään tästä tietystä terveellisemmästä suunnasta, vaikka rakastan suklaata ja leipää. Kolesteroliarvojen kannaltakin kannattanee siirtyä mantelimaitoon vaikka.
Kiva postaus ja ihania tuulia vuodelle 2019.
Sydämellistä viikkoa Tuuli <3
Leipä on Levainista. Nornaalisti haemme leipää Gateaulta, myymälöitä kun on monessa paikassa, ykai ihan tässä lähelläkin ja moni heidän leivistään on mieleemme.
VastaaPoistaKukkia on viime vuosina ollut koristeena jonkin verran, mutta meillä kasvaa luonnossa paljon syötäviä kukkia, niillä olisi jo vuosikymment tai -sadat voinut koristella ruokaa.
Leipä on meidän perheelle tärkeä juttu, mies kun usein syö ruoat leivällä. Erilaisia patonkeja kuluu täällä taloudessa, maalaispatonkin on tämän hetken suosikkimme :)
VastaaPoistaRuokahävikin miettiminen kiinnostaa aina.
Mukavaa loppuviikkoa sinulle Tuuli <3
Usein ne hävikkiruoat ovatkin ihan parhaita, samaan annokseen tulee monta makua
PoistaJuuri ja sen myötä tietynlainen jatkuvuus kutittelevat mua. On jotenkin ihana leipoa leipää äidiltä "perittyyn" juureen ja jakaa kombuchan Scobyja/alkuja ystäville. Lisää myös yhteisöllisyyttä! :)
VastaaPoistaYhdessä syömistä ja ihan arkiruokailua ystävien kanssa on monelta taholta suositeltu viime aikoina ja hyvästä syystä. Ruokailuhan on mitä parhain jaettava kokemus.
PoistaJa tosiaan jatkuvuus, kaivelin pari päivää sitten isoisän isoäidille avioliiton alkuvuosina antaman keittokirjan. Ajattelin kokata jotain niiltä sivuilta, joissa on eniten elämän jälkiä. Ehkä juuri niitä ruokia on edesmennyt isänikin syönyt lapsuudessaan.
Olen samaa mieltä kanssasi näissä trendi asioissa ja juuri tuo ruuan alkuperä, terveellisyys ja hävikki ovat varmasti niitä uusia asioita, joihin kuluttajat kiinnittävät eniten huomiota. Kuulin myös radiosta että, perunalla olisi paluu ruokapöytiin, mene tiedä.
VastaaPoistaMä taas lumoiduin sun kuviin <3 <3 <3.
Syön aika vähän perunaa, mutta olen juuri pinnannut useampia perunareseptejä, joita haluaisin kokeilla ja sovellella. Taitaa se peruna tehdä paluutaan!
Poista