Hävikin minimointi on hyvä muistaa ympäri vuoden, eikä vain hävikkiviikolla. Itse olen todennut erilaisten hävikkiruokien eli "kaapinkaahimisruokien" olevan herkullisia, kun niihin kokoaa kaikkea kotoa löytyvää. Usein kaikenlaiset tähteet ja purkinpohjat päätyvät keittoon, mutta myös muunlaisia annoksia kokoan tähteistä.
Jääkaapissa oli maissintähkä pyörinyt jo useamman päivän, annos perustui tähän maissintähkään. Mitä sen kanssa?
Kananmuna sopii mielestäni miltei kaiken kanssa, joten yksi kanamuna pääsi tietenkin tälle aterialle.
Munapakkauksessa on merkittynä parasta ennen -päivämäärä, joka on neljä viikkoa muninnasta. Kananmuna säilyy kuitenkin yleensä hyvänä pidempäänkin. Pilaantunuttta kananmunaa ei kuitenkaan tule syödä. Kananmunia voit helposti testata kotona;
Laita kanamuna vedellä täytettyyn astiaan.
Jos kananmuna vajoaa nopeasti ja pysyy astian pohjalla
vaakasuorassa asennossa, se on edelleen tuore.
Jos kananmuna vajoaa nopeasti ja pysyy pohjalla
vinottaisessa tai pystysuorassa asennossa, kananmuna ei enää ole tuore. Mitä suuremmassa
kulmassa muna on, sitä vanhempi kananmuna on. Sen voi kuitenkin edelleen syödä.
Mikäli kananmuna ei pysy astian pohjalla, mutta ei silti kohoa pintaan, on se vielä silloinkin syötävissä. Pinnalle nouseva kananmuna on pilaantunut, eikä sitä tule syödä.
Paahdoin leipäviipaleen uunissa ja maissinhyväset pannulla ja paistoin salvianlehtiä hetken öljytilkassa. Levitin paahdetulle leivälle fraichea, ja viipaloin taleggiota. Päälle kinkkupala, paahdetut maissinjyväset, rucolan- ja salvianlehtiä, neljän minuutin muna, pecorinoa raastettuna j aripaus za'atar-maustetta. Kyllä hävikkiruoka voi olla hyvää!
Leivän päälle olisi myös sopinut Helin paprika-avokadokastike.
Mikä on sinun hävikkiruokavinkkisi?
Aivan ihana leipä <3 Kiitos myös kanamunajutusta, sillä olen luullut, että on vain kahta vaihtoehtoa, eli kelluva ja vajoava muna, mutta välimuotojakin on ja voi syödä.
VastaaPoistaIhanaa viikon jatkoa Tuuli. <3
Olen lukenut, että tällainen välimuotokin on, ei tosin ole käytännössä tullut vastaan.
PoistaOlipa hyvä tuo vinkki tuoreen kananmunan testauksesta! Herkullisen näköistä ruokaa, niin kuin sinun ruokasi yleensä aina on. Tein sämpylöitä edellisen päivän perunamuusista. Tänään keräsin vähän kaikkea jääkaapista ja sain tosi herkullisen salaatin aikaiseksi.
VastaaPoistaIhanaa iltaa sinulle Tuuli <3
Tämä on ihan näppärä vinkki jollei ole varma ovatko munat tuoreita. Muussisämpylät ovatkin herkullisia!
PoistaNoista välimuodoista munien tuoreuden testauksessa en ollut kuullutkaan, hyvä tietää! Täälläkin on minimoitu kaupassa käynnit ja syöty niin kuivakaappien kuin jääkaapin sisältöä tämä viikko entistä ahkerammin : )
VastaaPoistaJos kananmuna olisi ihan siinä pinnan tuntumassa, jättäisin varmaan syömättä. Sellaista kananmunaa ei keittiössämmme tosin ole vielä tullut vastaan.
PoistaHävikkiviikko on hyvä juttu ja se herättää ihmiset ajattelemaan omia ruokatottumuksiaan. Meillä ei juurikaan biojäteasiaan pääsy ruokaan. Hävikkiruoka kyllä käytetään aika pitkälti omassa seuraavassa ateriassa. Onko ehkä "opittua ja lapsuudenkodista perittyä" mutta syömäkelpoista ruokaa ei minusta koskaan pidä heittää roskikseen.
VastaaPoistaYleensä koetan ostaa ja valmistaa ruokaa vain sen verran kuin tarvitsee. Nyt kun olen olltu yksin kotona, olen välillä ostanut vanhasta tottumuksesta vähän liikaa välillä. Näistä "ylimääräisistä" tulee sitten loihdittua kaikenlaista.
VastaaPoista